ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ GADURRA ΡΟΔΟΥ


ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ AEΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ

Το όνομα Γαδουρά δεν υπάρχει καταχωρημένο σε κανένα χάρτη. Βρίσκεται στο δρόμο της Λίνδου σε μια πεδιάδα με ελαιώνες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αεροδρόμιο εκστρατείας χωρίς κτηριακές εγκαταστάσεις και υπόστεγα αεροπλάνων. Το προσωπικό διέμενε σε αντίσκηνα και καλύβες. Ο αεροδιάδρομος μήκους 2000 μέτρων ήταν φτιαγμένος από πλάκες σκυροδέματος από χοντρό χαλίκι.

Η στρατηγική σημασία του αεροδρομίου αυτού ήταν μεγάλη καθώς, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έβλεπε μπροστά στις ακτές της Κρήτης και του Λιβάνου (Κόλπος Σύρτης), θέατρα μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το αεροδρόμιο Γαδουρά απογειώνονταν τα Ιταλικά βομβαρδιστικά που εκτελούσαν τον πόλεμο του αεροτορπιλισμού και που στην ουσία έγραψαν την ενδοξότερη ιστορία της Ιταλικής αεροπορίας στον πόλεμο αυτό κατά των συμμαχικών νηοπομπών απο και προς τον κόλπο της Σύρτης, στο περιβάλλον έντονων περικοπών και απομόνωσης που δρούσε. Επίσεις από το αεροδρόμιο αυτό η ιταλική αεροπορία εκτελούσε τις συμμαχικές υποχρεώσεις προς τον Άξονα στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Βομβαρδίστηκε έντονα από την Γερμανική αεροπορία κατά την επιχείρηση κατάλυψης της Ρόδου και στην συνέχεια αποτέλεσε αεροδρόμιο της Luftwaffe.

Ο ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ

ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΕΡΟΤΟΡΠΙΛΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΤΟ ΑΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΥ

Σχολιάστε