ΝΑΥΑΓΙΟ: ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟΥ MS12 ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ


ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟΥ ΜS12- ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΥΠΟ ΑΝΟΙΚΕΙ ΚΑΙ Η MS23

Η Βρετανική διοίκηση, που είχε εγκατασταθεί στη Λέρο από κοινού με την Ιταλική, αποφασίζει να στείλει στην Αστυπάλαια δύο Ms (Ιταλικές τορπιλάκατοι) για επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης. Ενώ αυτές έπλεαν προς το νησί δέχθηκαν επίθεση από σχηματισμό Junkers-88. Η Ms-23 χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να υποστεί απώλειες και μηχανικές ζημιές. Ωστόσο, αναγκάστηκε να προσαράξει στον ορμίσκο Ζαφείρι στην Βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η Ms-12, δεχόμενη επίθεση από 4 αεροσκάφη εξαντλώντας όλα τα πυρομαχικά της και κάνοντας συνεχείς ελιγμούς λίγα μέτρα από τον κόλπο Βαθύ,για να αποφύγει τις βολές των αεροπλάνων, χτυπά σε βράχο που της προκάλεσε βαθύ ρήγμα στην πλώρη. Τελικά, με την πλώρη βυθισμένη σε αργή κίνηση, μπήκε στον κόλπο Βαθύ όπου προσάραξε για να αποφευχθεί το ναυάγιο. Τα πληρώματα κατέφυγαν στη στεριά.

Tο απόγευμα της 18ης η απογευματινή περιπολία αποτελειώνει το Ms-23 και την επόμενη το Ms-12. Tα πληρώματα και των δύο τορπιλακάτων επιστρέφουν στη Λέρο στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίθετα ο κυβερνήτης ενός εκ των δύο σκαφών, ονόματι Νταβίσο, λαμβάνει διαταγή να παραμείνει και να αναλάβει καθήκοντα διοίκησης, αντικαθιστώντας τον ύποπτο Μαργκαρούτσι.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΟΙΟΥ

Tύπος πλοίου: CRDA

Βάρος: 60 τόνοι.

Εκτόπισμα:  63,4 τόνοι.

Ταχύτητα:  32,5 κόμβοι

Πλήρωμα:  19 άτομα (κατά τη βύθιση 23).

Προέλευση κατασκευής:  Απο τον Γερμανικό τύπο 1.

Σε λειτουργία:  Απο το 1942.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΟΥ

  • 2 Πυροβόλα των 20»/65.
  • 2 εκτοξευτές τορπιλών τύπου 533.
  • 2 βάσεις βομβών βυθού.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ  ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΔΥΜΑΜΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΩΣ ΣΚΡΑΠ (ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΕΙΑΣ. ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΥΘΟ.

Σχολιάστε