ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ


O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα παρουσιάσει  την νέα έκθεση του Εικαστικού Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Πάρο.

Aπό το νησί της Πάρου ξεκινά φέτος το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου που τα δρώμενα της υψηλής τέχνης του το περσινό καλοκαίρι  μετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις σε μεγάλες πόλεις και σε νησιά του Αιγαίου έφτασαν μέχρι το Μόντρεαλ του Καναδά.
Η φετινή πρώτη έκθεση με τίτλο »Η τέχνη του Αιγαίου ταξιδεύει »που διαρκεί από 8-12 Μαίου 2010 διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο »ΤΟ ΣΚΟΥ ΜΠΙ» της Ανδρου, τον Γιώργο και την Ειρήνη Μαμάη  και με την ευγενική χορη γία  του Δήμου Πάρου θα φιλοξενηθεί στο χώρο τέχνης »Αγ.Αθανάσιος» στη Να ουσα της Πάρου. Πρόκειτε για μια σημαντική σπονδυλωτή παρέμβαση και δράση αναγκαιότητας της εικαστικής προσέγγισης. Το αξιοσημείωτο hapening παραθέτει τις ομοιότητες και τις διαφορές που προκύπτουν από τις υπάρχουσες τεχνοτροπίες μέσα από αρχαιοπρεπείς συνδυασμούς ,επιμηκείς διαγραμμώσεις, βιωματικές  προ σμίξεις και μεθοδευμένες αποκρυσταλώσεις.
Στο σημαντικό και εξαίρετο συμβάν που ξεπερνά τα όρια του Αθηναικού Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών και προεκτείνεται κάθε χρόνο σε ολο και περισσότερα  νησιά του Αιγαίου πελάγους συνεχίζεται η γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της πολιτι στικής ανέλιξης της σύγχρονης Τέχνης .
Την εικαστική κατάθεση της έκθεσης θα προσεγγίσει θεωρητικά τη βραδιά των ε γκαινίων ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που παρατηρεί μεταξύ άλλων :
»Πρόκειτε για εικόνες δράσεων που αρχιτεκτονικά συνδέουν άρρηκτα και έμμεσα την ιστορικότητα με την υποβλητική επιστέγαση των συμβόλων της διευθέτησης. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρόντα εκθέματα παραθέτει μια μνήμη που πυροδοτεί και μεταδίδει εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστάτωση σε άμ μεσους κώδικες σημαινόντων μεσα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνεί δητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του κοινού σε ενα ανεξάντλητο φάσμα ερεθισμάτων.
Η διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο event αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχω ρημένης ιδεογραφικής αίσθητικής. Με εικονογραφημένες συνταγές εκθέτει ονομα τογραφικές αξίες οπως το σχέδιο και το χρώμα που με δεξιοτεχνία κατατάσουν τη γραφή στην αναγνώριση του φαντασιακού. Η αυθεντικότητα στη δομή των συνθέσεων εκφράζει μια σύνδεση που προϋποθέτει τη συνείδηση του παραστατικού και τη διεργασία μιας προσφοράς με πρακτική από δοση προοπτικής. Με αμεσότητα τονίζει αποτελεσματικά τη ποιοτική τονικότητα και την αισθαντική τελείωση. Προκαλώντας μια ιδιομορφία με αρτιότητα προχωρά σε καθοριστικές διατάξεις με χαρακτήρα. Με ασίγαστο πάθος και στόχευση φέρνει σε πρώτο πλάνο την εποπτικότητα των στιγμών.
Το καθαρά προσωπικό στυλ με διάχυτη ακτινοβολία μεταφέρει ατέρμονα επιτεύ γματα που εντάσουν διαδικασίες και διαβήματα σε μια ενδιαφέρουσα αναμφίβολα άποψη με πληρότητα και εκλεκτιστικό διαλογισμό με ελεύθερη αλλά ενδεικτική θε ματολογία.»
Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι  από καλλιτεχνική επιτροπή πίνακες των καταξιωμένων και επιφανών  καλλιτεχνών: Γιούλης Ράνιου, Ειρήνης Μαμάη, Λεό ντιου Πετμεζά, Ανδριανής Κολίτσα, Κατερινας Αποστολιάδου, Μαρίας Κοττά, Και της Παπανδρέου, Ελένης Βραχάτη, Αναστασίας Φερσέλη, Δανάης Γραμμένου, Ελένης Κατσούλα-Κορωναίου ,Εφης  Ρουσογιαννάκη, Γιάννη Φυτίλη, Σπύρου Πηλι ούνη. Τα επιτεύγματα τους παραπέμπουν σε δημιουργίες των Μπουζιάνη, Λύτρα, Παρθέ νη, Τσαρούχη, Μόραλη, Γαίτη, Παπαλουκά, Γκίκα και άλλων διακεκριμένων δημι ουργών. Το Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου στη μακρόχρονη πορεία του είναι από τους λίγους εικαστικούς θεσμούς που έχει αναδείξει αρκετούς νέους δημιουργούς και βέβαια έχει ασχοληθεί με πολλούς αναγνωρισμένους. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης του Δήμου Πάρου.
H επόμενη παρουσίαση της  έκθεσης έχει προγραμματιστεί να γίνει σε γνωστό χώ ρο τέχνης της Παλλήνης . Τη θερινή  περίοδο η έκθεση  εκτός από τα νησιά του Αιγαίου θα παρουσιαστεί σε Διεθνή Συνάντηση Εικαστικών Τεχνών στη Βουλγα ρία και στη Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της ανακήρυξης της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ευχαριστούμε….

12 σκέψεις σχετικά με το “ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

 1. ΑΛΈΞΗΣ ΣΜΙΘ

  Ο ιστορικός τεχνης Λεόντιος Πετμεζάς στην Αδρο.

  Ο πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος ‘’ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ ‘’ με τους συνεργαζόμενους εικαστικούς καλλιτέχνες , ζωγράφους, γλύπτες, αγιογράφους, κατασκευαστές ψηφιδωτού,βιτρώ,κοσμήματος και άλλους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζει τη νέα εκθέση του με τίτλο ’’Η τέχνη του Αιγαίου ταξιδεύει στην Ανδρο’’ στο χώρο τέχνης του ιστορικού Παλιού Ελαιοτριβείου »Του παππού Γιώργου » στο Aνω Γαύριο της Ανδρου.
  Στην εκθεση θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στους κορυφαίους δημιουργούς Τσαρούχη ,Λύτρα, Αργυρό,Μόραλη,Γαίτη,Γκίκα,Παρθένη,Ροιλό.Παπαλουκά ,Γκύζη και άλλους.
  Τα δρώμενα τέχνης διαρκούν από τις 4 εως 14 Αυγούστου 2012 και είναι ενταγμένα στο Φεστιβάλ Εικαστικών τεχνών του Αιγαίου που περιλαμβάνει και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
  Ενα πρωτότυπο χορευτικό -μουσικό δρώμενο , παρουσίαση μαγειρικής με τοπικά εδέσματα και βραδυά παρουσίασης ποίησης και λογοτεχνίας .
  Ο Θεωρητικός- ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επιμελήθηκε την εκθεση επισημαίνει:
  »Με ενορατική χροιά και σημειολογική υφή οι δημιουργοί
  προτάσουν ως διαδικασία ανίχνευσης την αδέσμευτη ύπαρξη.Οι συλλήψεις τους ακτινοβολούν καθώς κυμαίνοντε απόλυτα στα ιδεογράμματα της λεπτομέρειας και στα συμπλέγματα των εμφορούμενων απεικονήσεων της εκφρασης.Προσωποποιούν τα αυπότακτα μοτίβα της φυσικής μεταβλητικότητας της ανθρώπινης σκέψης»
  Ο ιστορικός χώρος τέχνης παραχωρείτε με χορηγία των Γιώργου και Δήμα Μαμάη.
  Συμμετέχουν οι διακεκριμένοι δημιουργοί:Στέλλα Κοντοτσίτα,Ειρήνη Μαμάη,Παύλος Κεραμπός,Γιάννης Ζαφείρης,Κώστας Μουστάκας.Ισιδώρα Ντούρου,Ελευθερία Μαρινάκη-Μαμάη,Δέσποινα Καράμπελα,Ερρίκος Μαμαλάκης,Εφη Ρουσογιανάκη,Βλαδίμηρος Ερεμίν.
  Οι δημιουργοί ειναι απόφοιτοι ανωτάτων σχολών καλών τεχνών και μέλη σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τέχνης.
  H εκθεση αποτελεί συνέχεια των σπονδυλωτών εκθέσεων του συλλόγου που εχει τιμήσει με τη παρουσία του πολυπληθές φιλότεχνο κοινό και εχουν γίνει αναφορές για αυτές σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

 2. Λεόντιος Πετμεζάς

  Εφυγε από τη ζωή η λογοτέχνιδα- Κασιαννή-Αννίτα Κουτσουβέλη.

  Η συγγραφέας Κασσιανή – Αννίτα Κουτσουβέλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγονταν από οικογένεια οπλαρχηγών της Μάνης και από τη Ζάκυνθο. Σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη συνέχεια ψυχολογία στο University of Houston. Σπούδασε επίσης κλασικό τραγούδι και νέγρικο χορό.
  Στη Νέα Υόρκη συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με το Actors Studio στη διδασκαλία θεατρικού ρεπερτορίου Αμερικανών Δραματουργών .
  Με την συγγραφή ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία και το ταλέντο της επισημάνθηκε από επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους. Έχει γράψει δέκα ποιητικές συλλογές, δύο κινηματογραφικές ταινίες : «Το Λεωφο ρείο της Αγάπης» και «Τελευταίος Ιούλης» και δύο ποιητικά χορογράμ- ματα . Πρωταγωνίστησε στην ταινία αμερικανικής παραγωγής «Το τρα γούδι και η σιωπή» που θεωρείται από τις δεκαπέντε καλύτερες του αμε ρικανικού κινηματογράφου, σύμφωνα με τους New Υοrk Τimes και τη Variety της Ν. Υόρκης.
  Η Κουτσουβέλη είχε ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο μουσικό και στο δραματικό θέατρο. Εγραψε ,συνέθεσε και μελοποίησε στίχους. Στη δισκογραφία είχε ηχογραφήσει τα σιγκλ «Η Χλόη περιμένει», για το οποίο χαρακτηρίστηκε από κριτικούς σπάνια cult φυσιογνωμία, «Προτιμώ» και το CD «Γεια σου και χαρά σου φίλε».
  Στη τηλεόραση επαιξε κεντρικούς ρόλους στις σειρές: « Δικαστίνα», «Κουτσομπόλες», «Δύο ώρες μαζί» , «Μπακούρια» και σε αλλες.
  Βραβεύτηκε από διάφορους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς.
  Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» τη βράβευσε για το συνολικό λογοτεχνικό έργο της και σε ειδική εκδήλωση για το ποιητικό έργο «Η παλλακίδα του Διός» το 2003 το οποίο μεταφράστηκε στη Σερβική γλώσσα με τη μορφή χορο-δράματος.Το βιβλίο προλόγισε ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.
  Το 2005 ίδρυσε το «Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο της Λακωνικής Μάνης» που στεγάζεται στο Πύργο Κουτσουβέλη στη Μάνη οπου επιμελούνταν πολιτιστικές εκδηλώσεις και αφιερώματα σε Ελληνες και Διεθνείς δημιουργούς. Υπό έκδοση είναι το τελευταίο ποιητικό- θεατρικό δρώμενο της «Σωκράτης».
  Ασχολούνταν για πολλά χρόνια με το συνδικαλισμό,τη πολιτική δράση και τα δικαιώματα των λογοτεχνών.

 3. Λεόντιος Πετμεζάς

  Ο Ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

  Συμμετέχει ο Διεθνής Καλλιτέχνης ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

  Το 1ο Πολιτιστικό Δρώμενο για τη Διαδραστική Τέχνη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων τον περασμένο χρόνο στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» Πειραιώς 100 στο Γκάζι θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 8μμ εως τις 28 Φεβρου αρίου 2011 στο Κεντρο Τέχνης ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ της οδού Στασινού 8,στο Αγαλμα Τρούμαν.
  Τα εκθέματα της ενδιαφέρουσας παράστασης προσεγγίζει θεωρητικά ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που συμμετέχει και στο θεατρικό δρώμενο .
  Ο Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει για το διαδραστικό δρώμενο πως:
  »Στο παρόν art event και happening υπερέχει η πολιτική πράξη των συγκεκριμένων εμπνευσμένων και σκεπτόμενων δημιουργών που σε μια εποχή παρακμής και σήψης αντιπαραθέ τουν μέσω της τέχνης τις υγιείς δυναμεις τους για τη καταστολή της υπάρχουσας κρίσης.Ο αγώνας τους είναι ιδεαλιστικός , σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει χίμαιρες ,αλλά οδεύει με ελπίδα στην επερχόμενη κάθαρση. Σκοπός της συνάντησης είναι η αναζήτηση μορφών τέχνης, που να ανατρέψουν την παθητική στάση του θεατή ως καταναλωτή θεαμάτων και ακροαμάτων με στόχο την ενεργοποίηση του, μέσα από τη διαδικασία διάδρασης, που του προκαλούν τα προτεινόμενα έργα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή τέχνης, που απαξιεί την μαζική κουλτούρα της αποχαύνωσης και της ομογενοποίησης των ανθρώπων. Αντίθετα, αποβλέπει και προ σδοκά στη διαμόρφωση του συνειδητοποιημένου ενεργού πολίτη, ως σύγχρονου ανθρωπότυπου. Στο πρωτότυπο δρώμενο η αναγκαιότητα για τη διαδραστική τέχνη σήμερα μεταλλάσεται σε μια αισθητική πρόταση για την συλλογικότητα και την ποιότητα ζωής στο εδώ και τώρα, μέσα από τα βιώματα μιας ελεύθερης θεατρικής έκφρασης και τη δημιουργική εικαστική εμπειρία της σύγχρονης τέχνης. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρακολουθούμε την ομαδική έκθεση με σκηνικά, σύμβολα και αρχέτυπα από την παράσταση διαδραστικού εικαστικού θεάτρου με το μυθόδραμα .
  Τα σκηνικά που παρουσιάζονται αποτελούν εικαστικά έργα ατομικής ή συλλογικής δημιουργίας, που έχουν προκύψει από τις συναντήσεις των καλλιτεχνών και έχουν αναφορές στην τρέχουσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ενώ τα γλυπτά είναι έργα από πέτρα, μάρμαρο και μέταλλο. ‘’Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Εικοσιπένταρχος, Χάρις Συμεωνίδου, Δημήτρης Κατσιμάνης, Νατάσα Κορομβόκη και Ιουλία Χριστοδούλου ενώ συμμετέχει ειδικά ο Λεόντιος Πετμεζάς.
  Τα σκηνικά δημιουργησαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Κώστας Ευαγγελάτος, Τζίμης Ευθυμίου, Μαίρη Θηβαίου, Μανόν Πανά – Καϊρη, Σάββας Κακκαλής, Κέλλυ Καντανολέων, Μαριλένα Μέλη, Χριστίνα Ρούσση, Κατερίνα Σταμπολίτη, Πανωραία Τσιλίκα, Χριστίνα Φλώρου, Ελένη Χατζηπουλίδου και Δημήτρης Ψωμοδότης.
  Το δρώμενο εγραψε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Πανταζίδης.

 4. Λεόντιος Πετμεζάς

  Ο Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  Τέχνη και Ιστορία τέχνης διδάσκονται αυτό τον καιρό σε μαθητές σχολείων μέσω ενός πρωτότυπου προγράμματος .Πρόκειται για το 3ο κύκλο συνεργασίας της καλλιτεχνικής ομάδας «Τέχνης Φλόγα» με τη Περιφέρεια Βορειοανατολικής Ελλάδας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Νομών της Περιφέρειας στους οποίους παρουσιάζεται το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η τέχνη στα Σχολεία» .Η πρώτη επιτυχημένη έκθεση εγινε στη Καβάλα στη Δημοτική Καπναποθήκη από 18 εως 20 Ιανουαρίου 2011 και η δεύτερη στη Ξάνθη στη Στέγη Γραμμάτων και Πολιτισμού από 25εως 27 Ιανουαρίου 2011. Το ταξίδι συνεχίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδο νίας και Θράκης με τον ίδιο παιδαγωγικό χαρακτήρα με μια διαδρομή στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Κιλκίς, Κομοτηνή και Σέρρες.
  Ο ιστορικός τέχνης και επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει πως :‘’To ιδιαίτερα ενδιαφέρον art event και happening αποτελεί εμπρακτα μια ευκαιρία ωστε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να καταδείξει τα ευπρόσδεκτα οφέλη του θεσμού της αποταμίευσης. Στους λιλιπούτειους επισκέπτες του σημαντικού δρώμενου τέχνης και πολιτισμού μοιράζεται έντυπο με πληροφοριακό υλικό και ημερολόγιο μέσω των οποίων τονίζεται η ουσιαστική αξία της αποταμίευσης με τη χρηματική έννοια του όρου ενώ μέσα από τη σημαίνουσα σημασία της γίνεται θεσμική ιδέα ο άγραφος νόμος που λέει ότι όταν είμαστε προσεκτικοί με την ενεργειακή κατανάλωση προστατεύουμε απόλυτα το περιβάλλον. Στις επισκέψεις τα παιδιά-μαθητές των Δημοτικών σχολείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά γηγενείς καταξιωμένους και επιφανείς δημιουργούς ζωγράφους ,γλύπτες, χρήστες ανακυκλώσιμων υλικών ,καλλιτέχνες με άλλες αποδόσεις και παράλληλα να γευτούν τη μαγεία της σύγχρονης τέχνης και την τοπική κληρονομιά, με εντονη παρατήρηση και προβληματισμό που στη συνέχεια μεταλλάσσεται σε εμπνευση και έκφραση.’’
  Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Συφακάκης.
  Οι εκθέσεις είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

 5. Λεόντιος Πετμεζάς

  O Διεθνής ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ στο ΝΑΟ ΤΕΧΝΗΣ ‘’8 ΔΥΤΙΚΑ’’ στην Αθήνα

  Ο φορέας προβολής και ανάδειξης καλλιτεχνών ART WAY, μετά τη τεράστια επιτυχία των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων
  διοργανώνει νέα ΠΟΛΥΔΙΆΣΤΑΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με 30 διακεκριμένους δημιουργούς,
  στον Πολυχώρο Τέχνης Gallery 8 Δυτικά (Λεωφόρο Καβάλας 387),
  από 18 έως 31 Οκτωβρίου 2010.
  Η ART WAY και σ΄αυτό το καινούργιο ταξίδι της, προσδοκά με επιμονή στην αμεσότερη σχέση των δημιουργών με το κοινό μέσα από μια ακόμη μεγαλειώδη σε μεγέθους εκδήλωση.

  O Iστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που συμβάλει θεωρητικά στη διοργάνωση της έκθεσης και συμμετέχει σ αυτή με δύο βραβευμένα εργα του παρατηρεί πως :‘’ Oι συγκεκριμένες καταθέσεις των καλλιτεχνών , θεματολογικά αναπαράγουν την ατμοσφαιρικότητα της έμπνευσης και αποκαλύπτουν τη κινητικότητα της παλμικότητας απέναντι στην απόδοση της γραφής . Η τεχνική τους προσδίδει στα ζωγραφικά έργα μια εντυπωσιακή χροιά αντανακλάσεων που η διαπραγμάτευση της από τελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής για την εποχή που ζουμε αίσθησης. Μέσα από εικονογραφημένες συνταγές προβάλλουν τόσο το σχέδιο οσο και το χρώμα . Με δεξιοτεχνία κατατάσσουν την απόλυτη τεχνική τους στη φαντασιακή διείσδυση. Προκαλούν άλλωστε για μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη εικόνα που ιστορεί εννοιακούς συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως.
  Η κατασκευαστική αλήθεια του κάθε δημιουργού συνίσταται σε ιδιότυπα συμπλέγματα με στυλιστικές διαστάσεις τους ενέχουν μια ποικιλία υλικών . Περιγράφουν ακόμη συνειρμούς με αβρότητα ενώ ιδιοσημαίνουν μυθικές καταστάσεις μέσα από το θρυλικές διακυμάνσεις που ιχνηλατούν τη περιδιάβαση αλλά και τη παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία η εικαστική φλόγα τους αποτελεί ειδικήπερίπτωση για μια ενδότερη ανάλυση και φυσικά για μια ενδοσκοπική μελέτη. Ο θεατής ανακαλύπτει γρήγορα το μεγαλείο της δυναμικότητας στις τυπώσεις αυτές που διαγράφεται και ενσαρκώνεται δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές.Κάθε καλλιτέχνης αντιμετωπίσει τη φορμαρισμένη εικαστική υφή προσδίδοντας της μορφική ανάπλαση με ιδεογράμματα απέναντι στο παιχνίδισμα της σκιάς. Με πηγαίο και αξεπέραστο ύφος ολοι οι πίνακες της έκθεσης ευδιάκριτα φανερώνουν εμφανή στοιχεία από διαφορετικές περιόδους που αγγίζουν περισπούδαστα την ουσία της περιβαλοντολογικής υφής και των δεδομένων που αναπαράγονται επει σοδιακά ανοίγοντας διόδους στη διαχρονικότητα . Η ζωτικότητα σαν ιδέα και διαλεκτική σχέση στις παρούσες συλλήψεις εναλλάσσει την αντιδιαστολή του πεπερασμένου μεταλλάσοντας την σε ευρηματική, διαδραστική, μετου σιωμένη και αναλλοίωτη δραστικά ενώ εισάγει στην υπόσταση των έργων το απαιτούμενο οριακό βάρος.’’

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΑΝΟΣ
  ΒΟΛΤΕΡΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
  ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
  ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
  ΚΑΜΠΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
  ΚΙΟΥΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  ΚΟΕΝ ΝΤΑΝΙΕΛ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ
  ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
  ΜΑΣΤΩΡΗ ΣΟΦΙΑ
  ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
  ΠΕΤΣΙΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ
  ΠΙΤΙΚΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
  ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΡΙΑ
  ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
  ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
  ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  ΣΤΥΛΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
  ΤΖΙΑΡΑ ΝΕΛΛΗ
  ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ
  ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

 6. Λεόντιος Πετμεζάς

  Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας.

  Από τις 30 Σεπτεμβρίου εως τις 8 Οκτωβρίου 2010 διαρκεί η νέα μεγαλειώδης έκθεση με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στο χώρο του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
  Στην έκθεση παρουσιάζουν τις εμπνευσμένες καταθέσεις τους οι:
  ATHINA ΚΟΤΣΩΝΗ-ΣΥΝΕΤΟΥ,ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝ…Η ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ,ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΔΙΑΛΕΤΟΥ,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ,ΖΑΚΛΗΝ ΔΕΛΑΣΟΥΛΑ,ΔΩΡΟΘΕΑ ΑΜΕΝΤΑ ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΤΖΗ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΡΤΕΛΗ,ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΗ,ΗΛΙΑΝΑ ΝΟΕΑ,ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΔΑ,ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΓΙΑΝΑΚΟΥ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ και ΜΑρια ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.

  Την έκθεση θα ανοίξει ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αίγυπτιακής Πρεσβείας κος Τάρεκ Ραντουάν .

  Ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προσεγγίσει θεωρητικά την έκθεση τη βραδιά των εγκαινείων επισημαίνει:

  »Η εικαστική διαπραγμάτευση στην έκθεση με αναφορά το Μ.Αλέξανδρο και την Αλεξάνδρεια με ποιητική απόδοση και αδεία κατευθύνει και σηματοδοτεί αρμονικά τα ενορατικά τοπία των δημιουργών προς τα αναμενόμενα εκπονημένα των ιδεογραμικών αντανακλάσεων.Η απόλυτη τεχνοτροπία τους συγκινεί.
  Πρόκειται για μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη εικόνα που παρέχουν με συλλήψεις που ιστορούν συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως. Κινούμενοι σύμφωνα με διαφορετικές τάσεις στις εικαστικές καταθέσεις μέσα από καθαρά εννοιακά συμπλέγματα ονοματογραφουν και υπερασπίζονται με διακριτικότητα και ευφρόσυνη συνέπεια την αποτύπωση του φυσικού δρώμενου. Οι συμβολικές απεικονίσεις τους στη σύγχρονη ζωγραφική αποτελούν ένα καινούργιο μοτίβο. Στη περίπτωση αυτή ο θεατής αντιμετωπίζει την δραστηριότητα του σχεδίου που με αισθαντικότητα απαράμιλλη απορρέει σαν διάθεση για απόψεις και θέματα που τον αγγίζουν. Οι σωματογραφίες και οι νεφελογραφίες λειτουργούν ως σύνδεσμος του ανθρώπου με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο ευαίσθητος τομέας της εντρύφυσης διακατέχεται από μια άριστη γνώση και άποψη για την εικαστική γραφή που αναντίρρητα παρουσιάζει πρωτογενείς αποκαλυπτικές παρεμβάσεις, με ακρίβεια. Παράλληλα κάθε δημιουργός προβάλει με εξασκημένη χειρονομία ότι γνωρίζει πρώτιστα από τους τόνους διαφοροποίησης ,από τη ρευστότητα του υλικού και από την απορρόφηση των πόρων της επιφάνειας που πραγματεύεται. Το περιεχόμενο και ο τρόπος διεξαγωγής στη τέχνη τους αποτελείτε από εκλεκτιστικές παραμέτρους και ενιαίες κατηγοριοποιήσεις .Επιλέγοντας την εκφραστικότητα κινητοποιούν την αισθητηριακή νόηση σηματοδοτώντας ισοδύναμα τις τυπώσεις. Διαθέτοντας οξύτατη παρατηρητικότητα συνδιασμένη με ενσυνείδητη ευαισθησία επιλέγουν να εικονοποιούν τις μεταιχμιακές διαστάσεις ενός μαγικού ρεαλισμού.»

  Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου.

 7. Λεόντιος Πετμεζάς

  O ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ λάμπρυνε με τη παρουσία του τις σπονδυλωτές εκθέσεις του Διεθνούς ΑRT WAY της Νάξου

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών τεχνών ART WAY ,o φορέας προβολής και ανά δειξης καλλιτεχνών που συνεχίζει με επιτυχία πολλών χρόνων ο διακεκριμένος διοργανωτής και εικαστικός καλλιτέχνης Γιώργος Σάρδης παρουσιάζει από 29 Aυγούστου εως 12 Σεπτεμβρίου 2010 κάτι πρωτότυπο για τα Ελληνικά δρώμενα τέχνης και πολιτισμού που προσεγγίζει τα δεδομένα του εξωτερικού.
  Πρόκειτε για μια σειρά παράλληλων εκθέσεων με τη συμμετοχή επιφανών Ελληνων και Διεθνών δημιουργών στο Ενετικό Μουσείο της Νάξου και σε ειδική θέαση στα Lobbies γνωστών ξενοδοχείων του νησιού. Προσδοκώντας επίμονα και σθεναρά την αμεσότερη σχέση των δημιουργών με το κοινό μέσα από μεγαλειώδεις παρουσιάσεις οι καλλιτέχνες του ART WAY συμβάλουν και φέτος στα πλέον σημαντικά καλλιτεχνικά events της νησιωτικής Ελλάδας που κίνησαν την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ.
  Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που υποστηρίζει θεωρητικά τις έκθεσεις και συμμετέχει σ αυτές με επιλεγμένα και βραβευμένα έργα του επισημαίνει πως:
  ‘’ Για πρώτη φορά στα πολιτιστικά χρονικά καταθέσεις υψηλών δράσεων αρχιτεκτονικά συνδέουν άρρηκτα και έμμεσα την ιστορικότητα με την υποβλητική επιστέγαση των συμβόλων της διευθέτησης. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρόντα εκθέματα και επιτεύγματα παραθέτει μνήμες που πυροδοτούν και μεταδίδουν εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστάτωση σε άμεσους κώδικες σημαινόντων μέσα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνείδητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του μυημένου αλλά και του μη μυημένου κοινού σε ένα ανεξάντλητο φάσμα ερεθισμάτων. Η συνολική διαπραγμάτευση λειτουργεί απόλυτα εκπαιδευτικά και συνειδητοποιεί ευπρόσδεκτα. Η ατμοσφαιρικότητα του χώρου στην οποία κινούντε οι καταθέσεις με κινητικότητα και παλμικότητα πέρα από τη ρεαλιστική γραφή εμβαθύνει σε νεωτεριστικά συμπλέγματα, ατέρμονα εννοιακά τοπία ,προχωρημένες σωματογραφίες,ιδιότυπα νεφελώματα, εκλεκτιστικές συλλήψεις ιδεογράμματα ανάπλασης και σχηματιακές ονοματογραφίες που προσδίδουν στα ίχνη των αποδόσεων μια εντυπωσιακή χροιά κινητικών αντανακλάσεων.’’
  Στις εκθέσεις συμμετεχουν με δημιουργίες τους οι εμπνευσμένοι καλλιτέχνες,οι γλύπτες:ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ,AΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΑΝΟΣ και ΦΡΑΓΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ .Oι ζωγράφοι ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ ,ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΡΙΑ, ΠΙΤΙΚΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ,ΠΟΥΛΙΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΖΑΓΟΡΙΤΗ ΕΥΜΟΡΦΙΑ ,ΚΑΖΑΚΟΥ GERDA ,CANELLIS ΚATEΡINA ,, ΚΑΠΠΕ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ,ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΙΟΥΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ,PATRIC IMMER LANDERIC ,ΜΑΣΤΟΡΗ ΣΟΦΙΑ,ΜΠΑΙΡΛΗ-ΡΑΝΙΟΥ ΓΙΟΥΛΗ,ΚΩΣΤΑΣ ,ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ,ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ,ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΚΑΤΕ ΡΙΝΑ,ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΥΡΡΟΣ,ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΙΛΙΑΝ,ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ-ΠΑΠΑΔΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΒΑΛΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΖΓΕΜΠΑ ΚΑΙΤΗ,ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,ΒΑΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ.
  Οι εκθέσεις είναι ανοιχτές τις ώρες λειτουργίας των χώρων.

 8. Λεόντιος Πετμεζάς

  O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς στο Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών του Αιγαίου της Ανδρου.

  To Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών που διοργανώνει κάθε χρόνο ο πολιτι στικός σύλλογος ‘’ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ’’ παρουσιάζει και φέτος στη νησιωτική Ελλά δα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2010 δύο κύριες εκθέσεις εικαστικών και αγι ογραφίας με καταθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων Ελλήνων και Διεθνών δημιουρ γών παράλληλα με εκθέσεις φωτογραφίας, παιδικής ζωγραφικής, μαγειρικής, λαο γραφίας στο χώρο τέχνης του Γυμνασίου στο Γαύριο της Ανδρου.
  Συνεχίζοντας το σημαντικό πολύχρονο ταξίδι του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού το ‘’ΣΚΟΥΜΠΙ’’ διανύει τα τελευταία χρόνια εν διαφέρουσες διαδρομές που χάραξαν το πλέον σύγχρονο και μοναδικό τρόπο επι κοινωνίας με το φιλότεχνο ευρύ κoινό .
  Στις διαδοχικές σπονδυλωτές εκθέσεις εκτίθενται αποκλειστικά αυθεντικά έργα τέχνης και οι εκθέσεις του προβάλλονται σε sites,blogs στο ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ .Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναφορές οι εκθέσεις του θεωρούντε εφάμμιλες με τις εκθέσεις των ιδρυμάτων Γουλανδρη και Κυδωνιέως.
  O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που μαζί με τη πρόεδρο του ΣΚΟΥΜΠΙ Ειρήνη Μαμάη διοργανώνουν το Φεστιβάλ επισημαίνει πως :’’H οσμωτική μέθεξη που δημιουργεί ως εικαστικός θεσμός το Φεστιβάλ προέρχεται από την εξέλιξη των θέσεων στην δημιουργία που τολμούν οι εξαίρετοι καλλιτέχνες που συμμετέ χουν . Στις εκθέσεις συνυπάρχουν πολλές μορφές απόδοσης :ζωγραφική, γλυ πτική, υαλογλυπτική, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτά, φωτογραφία, κολάζ, αγιογραφία και συνθ σεις που αξιοποιούν τομές ενδυναμώνοντας την αισθαντικότητα της προοπτικής . Οι συλλήψεις συνειδητοποιούν το θεατή παρέχοντας τη γνώση της απτότητας και τη σχετικότητα στην υφή κάθε ματιέρας. Σε κάθε έκθεση οι δημιουργοί συμμετέχουν με διαφορετικά έργα τους ενώ ανανεώνονται οι συμμετοχές που πάντα επιλέγοντε από επιτροπή κορυφαίων ιστορικών τέχνης και πνευματικών ανθρώπων. Οι πρωτότυποι ρυθμοί του Φεστιβάλ για την Ελλάδα εχουν σταθεί παράδειγμα και έναυσμα για τη δημιουργία παρόμοιων εκθέσεων και αποτελούν σχολή προσέγγισης και προβολής του σύγχρονου δημιουργού. Ετερόκλητες ομοιογένειες δημιουργούνται από τη σύζευξη των καλλιτεχνών και στη παρούσα εικαστική κατάθεση.
  Η ενότητα των έργων τους προέρχεται από το συνδυασμό της εννοιακής συνει δησιακής συγκυρίας με το ρεαλιστικό στοιχείο που επιδιώκουν οι συγκεκριμένοι δημιουργοί. Μέσα από νεωτεριστικές και πρωτότυπες προσεγγίσεις δένουν ευπρόσδεκτα ενδόμυχες ψυχικές καταστάσεις σε γραμμικές ματιέρες με αλλοτε αφαιρετικές εικόνες και άλλοτε από τυπώνοντας μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας. Μεταφέρουν μια μνημονική διάθεση με αποσπασματικό κλοιό από ονοματογραφικές σωματογραφίες, έντεχνες συλλήψεις, εκλεκτιστικά ιδεογράμματα και ιδιότυπα νεφελώματα. Η πλήρης όσμωση των δυνάμεων προκαλείτε ευθύβολα από ένα δρώμενο ανεπανάληπτης ευκρίνειας που οδηγεί το θεατή στα μονοπάτια της εικαστικής μέθεξης.’’
  Οι αγιογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση αγιογραφίας στο Ναό της Αγ.Σοφίας στο Ανω Γαύριο είναι οι:Μ.Κοττά, Ι.Ντούρου, Ε.Τεντόμα, Αφροδίτη Πατίκα, Κ. Μπόκος, Γ.Φυτίλης, Καίτη Μωραίτη, Β.Μαντέλου, Ε.Τούντα, Ζηνοβία Μπίμπα, Μ. Ναντιρασβίλ .
  Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο χώρο τέχνης του Γυμνασίου στο Γαύριο είναι oι:Στέλλα Κοντοτσίτα,Γκέρτα Καζάκου,Ειρήνη Μαμάη,Ζε ράρ Μενίγκου, Π.Μωραίτης,Βασιλική Μαντέλου,Ερρίκος Μαμαλάκης,Καλιόπη Μαυρογόννατου, Καίτη Μωραίτη,Ισιδώρα Ντούρου,Στέλλα Πέτροβα,Πέτια Δημή τροβα,Τζέκος Παύλοφσκι,Μαρία Παππά ,Ειρήνη Πέννα,Δήμος Πατρίδης, Πέτρος Παπαποστόλου, Ιωάννης Παράσχος,Γιούλη Ράνιου,Εφη Ρουσογιαννάκη,Δώρα Σκουτέρη,Ελένη Αρματά,Μαρία Σιδέρη,Μαριολή Υψηλάντη,Διαμαντής Τσί τουρας,Κωνσταντίνος Φωκάς,Χοτ Λάινε ,Δημήτρης Φακίς,Β.Μαντέλου,Μελίνα Αποστολίδου,Χριστίνα Αγγέλα,Υβόνη Αγιούπ,Αντώνης Απέργης,Μαρία Βουμ- βουλάκη,Ηλίας Γιαννούλης,Δανάη Γραμμένου, Κωνσταντίνος Γεωργαλίδης,Ελενα Γιέλσιν,Γ.Γεωργακόπουλος.
  Οι έκθεσεις είναι ανοικτές καθημερινά τις ώρες λειτουργίας των χώρων.
  Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με τη παρουσίαση στις 17 Σεπτε μβρίου στο Ναό της Αγ.Σοφίας.

 9. Λεοντιος Πετμεζάς

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΗ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΑΤΙΑ VELONIA DARDANO.

  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

  Kυκλοφορεί το νέο βιβλίο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά ’’Γιάννης Κουτσοχέρας,ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνεί δησης’’

  Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Διεθνούς Ιδρύματος ‘’Γ.Κουτσοχέρα-Λ.Στρέφη του 2010 νέο βιβλίο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά το εκτο κατά σειρά’’Γιάννης Κουτσοχέρας,ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης’’.
  Διαβάζοντας ο αναγνώστης το νέο βιβλίο του Λεόντιου Πετμεζά γρήγο ρα αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ενα ακόμη ενδιαφέρον πονήμα του γνωστού συγγραφέα που εδώ η απόλυτη γραφή του αποτελεί μια ανατο μία στην ανθρώπινη διάσταση του σημαντικού Ελληνα πολιτικού και διανοούμενου Γιάννη Κουτσοχέρα. Ο δοκιμιογράφος με μια μαγεία στην απόδοση των καταστάσεων αφήνει να ευδοκιμεί και να πολλαπλα σιάζεται κάθε τι που υιοθετεί ανθρώπινα οράματα και εκθέτει στάσεις ζωής που θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θέτοντας την ελπίδα ως βάση για τη πορεία προς κάτι το νέο. Η γραφή του Λεόντιου Πετμεζά κινείται, εισχωρεί, φωτίζει και αναλύει με αρμο νικό τρόπο μια σχετική αυτονομία που διαχέεται από ένα πέπλο αισιοδο ξίας ευρισκόμενο σε ένα κλίμα ανοίγματος και διόδου στο χώρο της ανθρώπινης ψυχής. Χωρίς επιτηδευμένους συμβολισμούς και δραματο ποιήσεις ο συγγραφέας με γόνιμη φαντασία ντύνει τις οριστικές ώρες του ποιητή με την κατάκτηση της ουσίας, με άψογα μορφικά μοτίβα και με τη συνείδηση που φτάνει κάποτε στη λύτρωση. Το πολιτικό στοιχείο διάχυτο στο βιβλίο με επιγραμματικότητα και γλαφυρότητα στις σελίδες του φιλοτεχνείτε πιστά σε όλες τις εκφάνσεις . Στη διάρκεια των κεφα λαίων του δοκιμίου τα νοήματα αντιπροσωπεύουν πράξεις του συγκεκρι μένου ανθρώπου που υπήρξε διαφορετικός και αποκαλυπτικός τόσο ως ποιητής αλλά και από τη δράση του στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ποιη τής ήταν ενας μειλίχιος άνθρωπος και παράλληλα ένας καυστικός ρήτο ρας ,ένας Νέστορας της πολιτικής που η παρουσία του σημάδεψε τη νεώ τερη και σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.Ο λόγος του συχνά έφτανε το μαχαίρι στο κόκκαλο και συμμετέχει σε οτι απασχολούσε τον Ελληνικό λαό. Μελετώντας το βιβλίο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τον υπάρχοντα ανθρωποκεντρισμό του κοινωνικού χαρακτήρα του ποιητή που συμπάσχει με τις ανθρώπινες έννοιες και αναδεικνύει μέσα από τη διαπραγμάτευση του τα υπέρτατα αγαθά.

 10. Λεόντιος Πετμεζάς

  Kυκλοφορεί το νέο βιβλίο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά
  ’’Γιάννης Κουτσοχέρας, ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης’’

  Δεκα εξι χρόνια από το θάνατο του σημαντικού νομικού πολιτικού και ποι ητή Γιάννη Κουτσοχέρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Διεθνούς Ιδρύμα τος ‘’Γ.Κουτσοχέρα-Λ.Στρέφη ‘’του 2010 το νέο βιβλίο-δοκίμιο του ιστορι κού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά με τίτλο’’Γιάννης Κουτσοχέρας, ο ηθοπλά στης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης’’. Στις ενότητες του παρεπιδη μούν με αιρετικό τρόπο ο χώρος της ψυχικής μυστικότητας του ποιητή με το κo σμοαισθησιακό πολιτικό σασπένς που εισάγει τους αναγνώστες σε μια ποίηση αποκάλυψης των αισθήσεων. Ο συγγραφέας αγγίζοντας το παλμό του σύγχρονου σημερινού ανθρώπου με διαλεκτικό όμως λυρισμό αναδημιουργίας εμβαθύνει με λογοτεχνική αδεία στις καταστάσεις της ζωής και της εμπειρίας του πνευματικού ανθρώπου που περιγράφει με ψυχολογική ετοιμότητα και συνειρμική εγρήγορση ενώ κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον σε όλες τις σελίδες με μια αμείωτη τακτική που συνεχώς ανανεώνεται μέσα από τις συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι πως στις περιγραφές του βιβλίου συνυπάρχουν πρόσωπα της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας, φυσιογνωμίες από το πολιτικό, το κοινωνικό και το πνευματικό γίγνεσθαι της χώρας που βλέπουμε και σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Για παράδειγμα τρείς γενιές πολιτικών ο Γεώργιος Παπανδρέου ,ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο σημερινός Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου. Ο συγγραφέας μέσα από τη σύμπραξη και τη συνύπαρξη προσεγγίσει προσωπικά τη σύζευξη της ψυχοσύνθεσης που αναλύει. Το απρόβλεπτο και το απρόσμενο στοιχείο που επιφυλάσσει ενισχύουν την βαρύτητα των προθέσεων του που ενυπάρχει και ανατέλλει ως αρετή έμπνευσης στις παραστασιακές εικόνες .Σκιαγραφώντας το ποιητή, το νομικό και το πολιτικό Γ.Κουτσοχέρα ο Λεόντιος Πετμεζάς αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τις ανθρώπινες ώρες του υιοθετώντας εκρήξεις και τόνους βλέψης που σμιλεύουν την υπαρξιακή συνείδηση ωθώντας την να με ταλλαχτεί σε υπαρξιακή αγωνία. Με διάφανη χαρισματικότητα ενσωματώνει στο πεζό λόγο του τη κυριαρχία της σύνδεσης με την υπάρχουσα τρέχουσα καθημερινότητα αφομοιώνοντας έντεχνα κάθε αλληλουχία. Eμφορούμενος από ενα συνειρμό δυνάμεων παραπέμπει συχνά σε υπερβατικές συλλήψεις με σημαντικές οράσεις και σε ενα βαθυστόχαστο κραδασμό που συνδυάζει παρορμήσεις της διάθεσης .Τα σχέδια του βιβλίου φιλοτέχνησε η Αλεξάντρα Παλιούρα.

 11. Λεόντιος Πετμεζάς

  O ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ στη Διεθνή ΑRT WAY της Νάξου

  Ο φορέας προβολής και ανάδειξης καλλιτεχνών ART WAY μεταφέροντας στις αποσκευές της 46 εξαίρετους Ελληνες και Διεθνείς δημιουργούς,σταματά για 15 ημέρες το ταξίδι της στο Ενετικό Κάστρο της Νάξου, εκθέτοντας έργα από 1 έως 18 Ιουλίου 2010.
  Η ART WAY σ΄αυτό το ταξίδι, προσδοκά με επιμονή στην αμεσότερη σχέση των δημιουργών με το κοινό μέσα από τη μεγάλου μεγέθους έκθεση που παρουσιάζει.
  Ολοι οι καλλιτέχνες βασιζόμενοι στην εκτίμηση του φιλότεχνου κοινού για τα σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας αναμένουν τη προσοχή που αξίζει να δοθεί.
  Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που στηρίζει θεωρητικά την έκθεση και συμμετέχει σ αυτή με επιλεγμένα έργα του επισημαίνει:
  ‘’Η Art Way συνεχίζοντας την γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της στο χώρο της τέχνης και της δημιουργίας παρουσιάζει μια ακόμη σημαντική εικαστική κατάθεση . Πρόκειται για εικόνες δράσεων που αρχιτεκτονικά συνδέουν άρρηκτα και έμμε σα την ιστορικότητα με την υποβλητική επιστέγαση των συμβόλων της διευθέ τησης. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρόντα εκθέματα παραθέτει μια μνήμη που πυροδοτεί και μεταδίδει εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστά τωση σε άμεσους κώδικες σημαινόντων μέσα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνείδητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του κοινού σε ένα ανεξάντλητο φάσμα ερεθισμάτων. Η ατμοσφαιρικότητα του χώρου στην οποία κινούντε αποκαλύπτει με κινητικότητα και παλμικότητα συμπλέγματα, εννοιακά τοπία ,σωματογραφίες, νεφελώματα, συλλήψεις και ιδεογράμματα που προσδίδουν στα ίχνη των κινήσεων μια εντυπωσιακή χροιά αντανακλάσεων.’’
  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ,ΒΑΡΛΑΜΟΥ ΜΑΤΙ ΝΑ , ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΥΜΠΙΝΗ ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ,ΓΑΛΙΩΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ,ΓΙΑΝ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, ΠΙΤΙΚΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ,ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ ,ΠΟΥΛΙΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ,ΖΑΓΟΡΙΤΗ ΕΥΜΟΡΦΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΡΙΑ
  ΚΑΖΑΚΟΥ GERDA ,ΡΟΥΠΑΚΑ ΛΙΑΝΝΑ,CANELLIS CATERINA ,ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΑΠΠΕ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ,ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΙΟΥΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ ,ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΠΕΤΣΙΕΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ,ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ,ΣΤΥΛΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ,ΚΟΥΦΟΒΑΣΙΛΗ ΤΙΤΙΚΑ ,ΣΥΡΙΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ,ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΚΑΣΣΙΑΝΗ ,PATRIC IMMER LANDERIC ,ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΟΛΓΑ,ΛΕΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ,ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ,ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΦΡΑΓΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ,ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΦΩΤΙΟΥ ΦΕΝΙΑ,ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΙΛΙΑΝ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ, ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
  Tα Eγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 3/7/10 στις 20.00 και εέκθεση θα παραμείνει ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

 12. Λεόντιος Πετμεζάς

  O Iστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ θα προλογίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας.

  Στην έκθεση συμμετέχει ο Διεθνής εικαστικός δημιουργός Κώστας Ευαγγελάτος

  Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και οι συνεργάτες καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου της «Θερινής Ακαδημίας Τέχνης Αιγαίου» παρουσιάζουν από 18 έως 30 Ιουνίου 2010 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων για 4η συνεχή χρονιά, τη θεσμοθετημένη εικαστική εκδήλωση με τίτλο: «ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».
  O Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση και συμμετέχει με έργα του σ αυτήν επισημαίνει:’’ Οι καλλιτέχνες πραγματεύονται το θέμα μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που έχουν βιώσει στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και τις αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία και αισθητική που τον διακρίνει στο προσωπικό του έργο. Η ιστορική φόρτιση του Αιγαίου με τον Κυκλαδικό, Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό, την Αθηναϊκή Θαλασσοκρατία με τις τριήρεις, την Βυζαντινή επικράτηση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την Μεσόγειο με τους «ταχύτατους» Βυζαντινούς Δρώμονες επενδυμένοι με το υγρό πυρ, η εξάπλωση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από τον 18ο αιώνα με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) μέχρι τις μέρες μας, σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα του κάθε καλλιτέχνη προσδίδουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και ερεθίσματα για την εικαστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του θέματος.
  Στην έκθεση εκτός τα έργα ζωγραφικής θα παρουσιασθούν επίσης δημιουργίες από πέτρα, μάρμαρο και μέταλλο των καλλιτεχνών του εργαστηρίου γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2009- 2010 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τέχνης στην Αθήνα.’’
  Συμμετέχουν οι εμπνευσμένοι καλλιτέχνες :
  Αβτζής Δημήτρης, Αμφιλόχιος Αλέκος, Αξαόπουλος Κίμων, Ασλανιάν, Βανέζη Άννα, Βεκόπουλος Τάκης, Βερονίκη Ελευθερία, Βολουδάκης Κώστας, Βρούβας Κώστας, Crepeaux Francois, Διακογεωργίου Μόρφη, Δραγούμη Ελένη, Δρόλαπα Αθανασία, Εισαγγελέα Σίσσυ, Ευαγγελάτος Κώστας, Θεοχάρη Αστέρη, Καίρη Μανόν Πανά, Καμινάρη Εύη, Κανατά Άννα, Κέντρου Λουίζα, Κωτσιγιάννη Μαρία, Λαδουκάκη Βασιλεία, Μαντζουράνη Όλγα, Μπαϊρλή Ράνιου Γιούλη, Μαμάη Ειρήνη, Μέλη Μαριλένα, Μύτικα Ουρανία, Ντίνια Μπούνταλη Ελένη, Πανταζή Βίκυ, Πανταζίδης Δημήτρης, Παπαλεωνίδας Κωνσταντίνος, Περιστάνογλου Μαριλένα, Πρόντης Χρήστος, Πετμεζάς Λεόντιος, Ρεμπούτζια Καρλατήρα Νίκη, Ρούσση Χριστίνα, Σταμπολίτη Κατερίνα, Σταυράκη Κατερίνα, Στεργιοπούλου Νάνα, Στεφανίδης Χρίστος, Τσιλίκα Πανωραία, Χριστοδουλάκης Γιάννης, Ψωμοδότης Δημήτρης.
  Τη βραδιά των εγκαινίων η μουσικός Αλίκη Μαρκάκη θα απαγγείλει ποίηση της Σαπφούς με συνοδεία αρχαιοελληνικής λύρας.
  Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε το http://aegeanartacademy.blogspot.com/
  Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, ώρα 20.00
  Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:
  Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής, τηλ.: 210 72 24 028
  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10π.μ. – 8μ.μ. και Κυριακή 10π.μ.-2μ.μ.

  Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s