ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ


Να αλλάξει το τοπίο στις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές θα επιδιώξει στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει τις οικονομίες των νησιών με την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων των πλοίων και τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων για τους επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί σε δύο άξονες. Θα υιοθετήσει το μεταφορικό ισοδύναμο μέσα από το μοντέλο που εφαρμόζει τις τελευταίες δεκαετίες η Γαλλία στη συγκοινωνιακή κάλυψη της Κορσικής με πλοία. Ως χρηματοδοτικό εργαλείο εφαρμογής του γαλλικού μοντέλου προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν πόροι από το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ για την κατασκευή ή την αγορά πλοίων.

Νέο σύστημα
Υπολογίζεται ότι το νέο σύστημα μπορεί να στηριχθεί από 11 επιβατηγά πλοία, με μακροχρόνιες μισθώσεις που θα φθάνουν την 20ετία.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας λειτουργεί μία άτυπη επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται αυτές τις αλλαγές που πρόθεση είναι να αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2010.Αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί σε πρώτη φάση είναι ότι ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λεγόμενων άγονων γραμμών – το 2009 ανήλθαν στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2010 ανέρχεται στα 65 εκατ. – την ίδια στιγμή οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν έχουν βελτιωθεί.

Η συχνότητα των δρομολογίων των πλοίων δεν ευνοεί την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, ενώ τα εισιτήρια των πλοίων για τους επιβάτες διαμορφώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και γίνονται απαγορευτικά ειδικά για τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

Όπως παρατηρούν μέλη της επιτροπής στη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, στις άγονες γραμμές πρέπει να εφαρμοσθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή ο επιβάτης να μην πληρώνει ακριβότερα για τις μετακινήσεις του σε σχέση με ένα αντίστοιχο εισιτήριο στο τρένο ή στα υπεραστικά λεωφορεία και να εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνίας, ειδικά αν το νησί που έχει ως προορισμό δεν εξυπηρετείται παράλληλα και από το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που βρίσκεται υπό μελέτη, το αρμόδιο υπουργείο θα προκηρύσσει τις άγονες γραμμές και ο ιδιώτης επιχειρηματίας ή ο φορέας ή η τοπική αυτοδιοίκηση θα καταθέτει ένα ολοκληρωμένο πλάνο βιωσιμότητας της συγκεκριμένης γραμμής. Η κατασκευή ή αγορά πλοίου θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ το συγκεκριμένο πλοίο με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές θα παραμένει στη γραμμή για ένα διάστημα περίπου 20 ετών όσο και η περίοδος χρηματοδότησής του.

Επιδοτήσεις
Το 2009 η σημαντική αύξηση στις επιδοτήσεις για την κάλυψη των άγονων γραμμών σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής των καυσίμων και τις προβλέψεις για πτώση της επιβατικής κίνησης, ώθησε όλες τις εταιρείες της ακτοπλοΐας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στους σχετικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Μάλιστα επιδείχθηκε σημαντικό ενδιαφέρον για τη σύναψη πολυετών συμβάσεων, έτσι ώστε ένα μεγάλος αριθμός νησιών της άγονης γραμμής να είναι ήδη καλυμμένα με συμβάσεις τριετίας, δεκαετίας έως και δωδεκαετίας.

Εκείνο το οποίο απασχολεί την επιτροπή που εργάζεται στο υπουργείο Οικονομίας ? Ναυτιλίας είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα συγκοινωνιακής κάλυψης των γραμμών, σε μακροχρόνια βάση, ώστε τα νησιά κυρίως του Αιγαίου να βασίσουν σε αυτό την ανάπτυξή τους.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Οπως έχει υπολογίσει η επιτροπή, το μεταφορικό ισοδύναμο για τον ελληνικό χώρο μεταφράζεται σε ναύλο 0,060 λεπτών ανά μίλι.

Αυτό σημαίνει πολύ φθηνότερα εισιτήρια για τον επιβάτη σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Εχει διαπιστωθεί ότι ενώ στα μέσα συγκοινωνίας στη στεριά ο επιβάτης καταβάλλει το 10% της τιμής του εισιτηρίου και το υπόλοιπο 90% καλύπτεται από κρατικές επιδοτήσεις, στις θαλάσσιες συγκοινωνίες οι όροι αντιστρέφονται πλήρως και ο επιβάτης επιβαρύνεται με το 90% του ναύλου.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

 1. «το νέο σύστημα μπορεί να στηριχθεί από 11 επιβατηγά πλοία, με μακροχρόνιες μισθώσεις που θα φθάνουν την 20ετία» δεν μου φαίνεται και τόσο καλή λύση αυτή. Φαντάσου ένα πλοίο 20ετών+σημερινή ηλικία τι ποιότητα θα προσφέρει.

  1. Πολλές φορές στο παρελθόν, έχουν καταστρώσει σχέδια για τα άγονα νησιά που τελικά κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία. Αποκορύφωμα το προηγούμενο με τον διπλασιασμό των επιδοτήσεων, που έγινε άγονη γραμμή μέχρι ακι η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο κ.α., καταλήγοντας να έχει χειρότερα αποτελέσματα απο το προηγούμενο καθεστώς με τα μισά λεφτά.
   Το θετικό είναι ότι το μεταφορικό ισοδύναμο εφαρμόζεται απο τη Γαλλία στη Μασσαλία απο το 1977. Είναι δηλαδή ένα δοκιμασμένο σύστημα. Η Ελληνική πολυνησία βέβαια έχει τη δική της προσωπικότητα, που είναι τεκλείως διαφορετική απο την Γαλλική. Σαν σύστημα όμως είναι δοκιμασμένο και πέτυχε.
   Ένα άλλο θετικό είναι ότι αυτή τη φορά επιδοτούνται δύο, ο επιβάτης και η εταιρεία, ενώ πρώτα επιδοτούνταν μόνο η εταιρεία. Η εταιρεία φτιάχνει πλοίο, θα πάνε μάλλον σε κατασκευές για να τοννώσουν τα ναυπηγία Σκαραμαγκά που έχουν μείνει χωρίς καμία παραγγελία αφού οι Γερμανοί έχουν κολλήσει με τα υποβρύχια του Π.Ν. και θέλουν να τα ξεφορτωθούν, που σημαίνει ότι μάλλον θα έχουμε καινούργια βαπόρια με ανέσεις και ταχύτητα.
   Το όλο παχνίδι θα κριθεί στις πιέσεις που θα υπάρξουν και πάλυ απο τα μεγάλα νησιά, που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν άγονες, όπως η Μυτιλήνη με το Σίγρι, προκειμένου να πάρουν μέρος της πίτας. Το θέμα δηλαδή είναι καθαρά πολιτκό, άν θα υποκύψουν στις πιέσεις τις μεγάλης λεκάνης ψήφων.
   Γιώργο επισκέψου τον διαδικτυακό τόπο του Δικτύου Μικρών Νησιών, θα έχεις πολύ καλή ενημέρωση σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού και η Βόρεια Ευρώπη έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς.
   Κάτι ακόμη, το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να παρθεί. Σε Κοινοτικό επίπεδο υπάρχει το ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΝΗΣΩΝ, που αφορά τα νησιά των Κανάριων νήσων που τυνχάνουν εξαιρετικής μεταχείρησης απο την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για την εφαρμογή της ίδιας νομοθεσείας στα Ελληνικά νησιά ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν θέλει να ακούει κουβέντα, είναι ο μοναδικός που αντιδρούσε και για το μεταφορικό ισοδύναμο.
   Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία είναι θέμα πολιτικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s