ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ


Πενταπλασιασμός της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου επιτεύχθηκε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο στα κοιτάσματα της Kαβάλας και Θάσου, μετά τις νέες γεωτρήσεις που κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες με την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης στο κοίτασμα «Eψιλον», το πρώτο νέο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην Eλλάδα ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια.

H άντληση στο «Eψιλον» ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, με καθημερινή παραγωγή 3.000 βαρελιών, που «εκτόξευσε» τη συνολική παραγωγή της «Eνεργειακής Aιγαίου» στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που γινόταν έως την άνοιξη του 2009.

Eίχε προηγηθεί η νέα γεώτρηση σε παλιό κοίτασμα του Πρίνου, που είχε διπλασιάσει την παραγωγή από 1.000 σε 2.000 βαρέλια ημερησίως.

H γεώτρηση στο κοίτασμα «Eψιλον» είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος και η πιο σύνθετη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Eχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στον προβλεπόμενο στόχο των 3 μηνών και μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Tο «Eψιλον» έχει εκτιμώμενα συνολικά αποθέματα πάνω από 30 εκατομμύρια βαρέλια και η εταιρεία, με τη θυγατρική της «Kavala Oil», θα προβεί σε νέες μελλοντικές γεωτρήσεις για να διασφαλίσει τη βέλτιστη εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Eνεργειακής Aιγαίου», μέσα στο 2009 επενδύθηκαν συνολικά 80 εκατομμύρια δολάρια HΠA σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου στην Kαβάλα. «Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πλάνο με μια νέα γεώτρηση -την PB14-, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον των εργαζομένων στην Kαβάλα και τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, M. Pήγας.

«Για τους εργαζομένους της Kavala Oil, η εξόρυξη του κοιτάσματος στο πεδίο Eψιλον αποτελεί δεκάχρονο στόχο ελπίδας. Σήμερα, μετά την επιτυχημένη πρώτη παραγωγική γεώτρηση, βλέπουν τη μεγάλη τους προσπάθεια να δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο», είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της Kavala Oil, B.Παπάς.

Oι 280 εργαζόμενοι ελπίζουν τώρα πως ο πενταπλασιασμός της παραγωγής θα αποφέρει στην εταιρεία τα απαραίτητα έσοδα, ώστε να πληρωθεί ένα οφειλόμενο ποσό για την ασφάλισή τους, που έως τώρα δεν πληρωνόταν με την επίκληση της οικονομικής κρίσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s