ΝΑΥΑΓΙΟ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ «INGEBORG» ΜΕ 400 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ


ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ INGEBORG

 ΟΝΟΜΑ ΠΛΟΙΟΥ: INGEMBORG (πρώην Γαλλικό St. Marteen, επιταγμένο απο τους Γερμανούς).

Κόροι Ολικής Χωρητικότητας: 1160

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Βυθίστηκε στις 29/10/43, απο το Αμερικανικό υποβρύχιο Unspiring P55 με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Piper. Στο INGEBORG εκτός απο τα 18 μέλη του πληρώματος επέβεναν 400 Γερμανοί στρατιώτες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
Tόπος Βύθισης: Δυτικά της Αστυπαλαιας και Βόρειοανατολικά της Ανάφης.
Στίγμα Ναυαγίου: 36 33 Βόρειο – 25 54 Aνατολικό
Βάθος: 500 περίπου μέτρα

3 σκέψεις σχετικά με το “ΝΑΥΑΓΙΟ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ «INGEBORG» ΜΕ 400 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

 1. Ξέχασα βέβαια να σου γράψω ότι σύμφωνα με τα αρχεία του 21ου Ανθυποβρυχιακού Στολίσκου (21. U-Jagd Flottille) η αναφορά αυτή δεν ισχύει. Το παράθεσα σαν δείγμα των λαθών που μπορούν να διαδοθούν και να αναπαραχθούν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η ιστορική προσέγγιση σε γεγονότα.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

 2. Αγαπητέ Νίκο σε χαιρετώ,
  είναι πάρα πολύ αξιέπαινη η προσπάθεια που κάνεις θέλει όμως λίγο προσοχή με τις ιστορικές πληροφορίες. Για να πούμε ότι κάτι ισχύει, σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα, πρέπει να το έχουμε επιβεβαιώσει από πολλές πλευρές χωρίς να στηριζόμαστε μόνο σε μια, ίσως, μονόπλευρη πληροφορία. Ορισμένες φορές βέβαια δεν ήμαστε σίγουροι ακόμα και αν η επιβεβαίωση προέρχεται από περισσότερες πλευρές. Αυτό στο γράφω ως παθών, χωρίς καμιά νουθετική διάθεση από μέρους μου.

  Για του λόγου το αληθές σου επισυνάπτω μια καταχώρηση για το Ingeborg από το ημερολόγιο (όχι επίσημο πολεμικό ημερολόγιο) της 7ης γερμανικής θαλάσσιας αεροπορικής διασωστικής μοίρας (7. Seenotsstaffel), όπου στην ημερομηνία 6 και 7 Οκτωβρίου 1943, σελίδα 59, αναφέρεται το εξής:

  «6. / 7. Οκτωβρίου
  Το γερμανικό ατμόπλοιο INGEBORG αναχωρεί στις αρχές Οκτωβρίου από το λιμάνι του Πειραιά με τμήματα της Strafbatallion 999. Ο στόχος του είναι η μεταφορά στρατού, σαν συνδρομή, για την κατάληψη της νήσου Λέρου η οποία βρίσκεται στην κατοχή των Ιταλών που είναι πιστοί στον Badoglio. Στο ύψος της νήσου Σύρου το πλοίο δέχτηκε επίθεση στις 6 Οκτωβρίου από βρετανικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν αξιωματικοί του πλοίου και άτομα του πιλοτηρίου. Για να καταφέρει να συνεχίσει το ταξίδι του, ένα αεροπλάνο Dornier 24 της 7. Seenotsstaffel μεταφέρει βοηθητικό προσωπικό του ναυτικού στο πλοίο. Οι Βρετανοί παρακολουθούν το καράβι συνεχώς και πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις την επόμενη ημέρα με αεροτορπίλες. Οι αεροπορικές επιθέσεις στέφονται από επιτυχία με αποτέλεσμα να βυθιστεί το INGEBORG κοντά στην νήσο Νάξο. Πριν βυθιστεί καταφέρνει το πλοίο να στείλει σήμα κινδύνου. Τρία αεροπλάνα της 7. Seenotsstaffel ξεκινούν με προορισμό το σημείο βύθισης. Στην αποστολή αυτή συμμετέχει και το Dornier 24 με τα στοιχεία CH+EV και το πλήρωμα Ofw. Lange (πιλότο), Ofw. Fuhrmann (δεύτερο πιλότο), Fw. Lindt (ασυρματιστή), Fw. Wüstefeld (πολυβολητή), Uffz. Meißner (μηχανικό), και Uffz. Lüdtke (μηχανικό). Κατά την διάρκεια της αποστολής διασώζει το συγκεκριμένο αεροσκάφος 52 ναυαγούς τους οποίους μεταφέρει στην νήσο Κω.»

  Στην συνέχεια σου παραθέτω επίσης τον σύνδεσμο όπου θα βρεις το αυθεντικό γερμανικό κείμενο.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s