ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ Ν.Α.Τ.Ο.


Οι απόψεις των αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις σχέσεις Ελλάδας – ΝΑΤΟ, καταγράφονται στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «Monthly Review» από την VPRC. Στην έρευνα απάντησαν 829 αξιωματικοί, εν ενεργεία (56%) και απόστρατοι (44%) και διενεργήθηκε το διάστημα Μάης – Σεπτέμβρης 2009. Από αυτούς το 25% έχει υπηρετήσει σε ΝΑΤΟική θέση.

Το 23% θεωρεί αρνητική και το 55% θετική συνολικά τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ από την ίδρυση του. Για την Ελλάδα, εκτιμά ότι από το 1952 και μέχρι σήμερα τα οφέλη από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ κρίνονται από το 42% θετικά και το 28% αρνητικά. Το 64% εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία. Τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ θεωρούνται κατά 70% οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο που δε συμβαδίζουν πάντα με τις αντίστοιχες ελληνικές.

Οσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, το 49% εκτιμά ότι παρέχει στην Ελλάδα ένα ικανοποιητικό περιβάλλον ασφάλειας, ενώ το 31% εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και το 10% ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματα ασφάλειας που έχει. Το 51% λέει «όχι» στην ελληνική συμμετοχή στις «ειρηνευτικές αποστολές» του ΝΑΤΟ και το 37% λέει «όχι» και στις αποστολές με εντολή του ΟΗΕ. Το 56% εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ δεν προστατεύει την Ελλάδα, ωστόσο το 64% τάσσεται κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, το 13% υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 11% δηλώνει υπέρ της αποχώρησης μόνο από το στρατιωτικό σκέλος.

Για τις θέσεις των κομμάτων αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – ΝΑΤΟ απαντούν: Για το ΠΑΣΟΚ το 47% ότι είναι μη ικανοποιητικές και 40% ικανοποιητικές, για τη ΝΔ το 40% ικανοποιητικές και το 46% μη ικανοποιητικές, για το ΚΚΕ το 75% μη ικανοποιητικές και το 12% ικανοποιητικές, για τον ΣΥΡΙΖΑ 72% μη ικανοποιητικές και το 15% ικανοποιητικές, για το ΛΑ.Ο.Σ. το 51% μη ικανοποιητικές και το 32% ικανοποιητικές. Πάντως, το 60% τάσσεται κατά της διάλυσης του ΝΑΤΟ και το 28% υπέρ της διάλυσής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s