ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Τι σημαίνει ο Καταδυτικός Τουρισμός για το νησί;
Αύξηση ενός εύρωστου οικονομικά τουρισμού, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μοναδική θεματική προβολή του τόπου σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνωση της τοπικής οικονομίας, ανάδειξη της ιστορικής και βενθικής αξίας τόσο του υποβρύχιου/ενάλιου πλούτου αλλά ταυτόχρονα και της πλούσιας, λίαν αξιόλογης ιστορίας του νησιού.

H Ελλάδα, αν και διαθέτει πάνω από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και περίπου 3.000 νησιά, δεν συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους καταδυτικούς προορισμούς, αν και θα έπρεπε να αποτελεί την «Καραϊβική της Ευρώπης». Από τα περίπου 450 κατοικημένα νησιά μόνο στο 1/3 αυτών επιτρέπονται οι καταδύσεις. Νησιά όπως η Σάμος, η Λήμνος, η Νάξος, η Εύβοια, η Αμοργός και η Ικαρία δεν διαθέτουν ούτε ένα απελευθερωμένο καταδυτικό σημείο ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί εκεί ο καταδυτικός τουρισμός. Ενώ οι υπάρχουσες απελευθερωμένες θαλάσσιες περιοχές στην πλειονότητά τους δεν έχουν κανένα καταδυτικό ενδιαφέρον (πολύ ρηχά νερά, άμμος, εκβολές ποταμών κτλ.).

Αλλά και η υπάρχουσα διαδικασία απελευθέρωσης νέων περιοχών είναι πολύ χρονοβόρα, με υψηλό κόστος για τον ενδιαφερόμενο και κυρίως με αναμφίβολο το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νήσος Σκύρος. Αν και πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν βρέθηκαν αρχαία στον βυθό της, ωστόσο το ΚΑΣ δεν απελευθέρωσε τελικά την περιοχή.
ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Τι κάνουν άλλες χώρες

* ΙΣΠΑΝΙΑ – L’ESTARTIT: Τα τρία μικρά και υπεραλιευμένα νησάκια στο αρχιπέλαγος Mendes στο τουριστικό θέρετρο L’Estartit της Ισπανίας αποτελούν σήμερα έναν από τους σημαντικότερους καταδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Το 1990 τα νησιά Mendes μετετράπησαν σε καταδυτικό πάρκο. Σήμερα τα άλλοτε υπεραλιευμένα νησιά έχουν μεταμορφωθεί σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και δημοφιλείς καταδυτικούς προορισμούς. Οι επισκέπτες δύτες ανέρχονται στις 20.000 ετησίως, ή 9,3% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται το L’Estartit, ενώ συνολικά πραγματοποιούνται 60.000 καταδύσεις κάθε χρόνο. H τουριστική περίοδος στην περιοχή έχει αυξηθεί πλέον στους 10 μήνες και οι διαθέσιμες κλίνες ανέρχονται στις 30.000, ενώ η μαρίνα της περιοχής μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 740 σκάφη. Τα ετήσια έσοδα που προέρχονται μόνον από τον καταδυτικό τουρισμό ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.

* ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ: Το 1983 το Σαρμ Ελ Σέιχ αποτελούσε έναν καταδυτικό προορισμό για λίγους που «διψούσαν» για περιπέτεια, καθώς η περιοχή, πέρα από τη φυσική της ομορφιά, δεν διέθετε τίποτε άλλο.

Το 2003, ύστερα από μια μεθοδευμένη αξιοποίηση και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, υποστηριζόμενη από διαφημιστικές εκστρατείες του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού, το Σαρμ Ελ Σέιχ μεταμορφώθηκε σε έναν καταδυτικό παράδεισο προσελκύοντας τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.

Με 40 καταδυτικά κέντρα, 300 καταδυτικά σκάφη και πάνω από 20.000 κλίνες η τουριστική σεζόν στο Σαρμ Ελ Σέιχ διαρκεί 364 ημέρες τον χρόνο, ενώ τα έσοδα από τον καταδυτικό τουρισμό ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ετησίως.

Καθημερινά κατά μέσον όρο 200 καταδυτικά σκάφη μεταφέρουν περίπου 6.000 δύτες. Το κόστος ανά κατάδυση ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ, αντιστοιχώντας σε έσοδα ύψους περίπου 36 εκατ. ευρώ ετησίως.
ΙΛΣΕ ΣΤΡΑΟΥΝΤ από τις πρώτες δύτριες στην Ελλάδα «Ο χειμώνας της Ελλάδας καλοκαίρι για την Ευρωπή»

H κυρία Ιλσε Στράουντ είναι από τις πρώτες δύτριες στην Ελλάδα και η πρώτη που δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη χώρα μας στον χώρο των καταδύσεων αναψυχής. Στην 25ετή πορεία της στην ελληνική καταδυτική αγορά πιστεύει ότι η σωστή ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιμηκύνει την τουριστική της περίοδο ακόμη και σε 12μηνη βάση. «Ο χειμώνας της Μεσογείου είναι το καλοκαίρι των βορείων χωρών της Ευρώπης.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγορά ποιοτικού τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα μέσα από αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.
Το μόνο που χρειάζεται η χώρα είναι να ανοίξει την καταδυτική της αγορά και τη θάλασσα σε συνδυασμό με μια σωστή και πολύ καλή προβολή στο εξωτερικό».

H γενική απαγόρευση των καταδύσεων μόνο θετική δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων όσο και για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού. H Ιστορία άλλωστε έχει δείξει ότι οι γενικότερες απαγορεύσεις μόνον αντίθετα αποτελέσματα έχουν φέρει. H ύπαρξη καταδυτικών κέντρων και οργανωμένων καταδύσεων μπορεί να αποτρέψει τους «επίδοξους» αρχαιοκάπηλους να προχωρήσουν στο έργο τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εντοπιστούν.

Παράλληλα για την προστασία των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και την αξιοποίησή τους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υποθαλάσσια αρχαιολογικά πάρκα. Οπως ο τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί την Ακρόπολη, γιατί να μην μπορεί να επισκεφθεί και τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβει ο βυθός πληρώνοντας το αντίστοιχο εισιτήριο; Σε αυτά έμπειροι αρχαιολόγοι δύτες θα μπορούν να ενημερώνουν τους επισκέπτες-δύτες και να τους επιβλέπουν κατά τη διάρκεια της κατάδυσης στο αρχαιολογικό πάρκο, προσφέροντας ένα σημαντικό έσοδο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει στην Τουρκία στην περιοχή Μπουντρούμ αλλά και στην Αίγυπτο στην Αλεξάνδρεια.

Τέλος, στην Ελλάδα με τα πολυάριθμα νησιωτικά συμπλέγματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι καταδυτικές μονοήμερες ή πολυήμερες κρουαζιέρες, κάτι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό.
«Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα» IPMI ΓΟΥΑΛΙΝ περιφερειακή διευθύντρια Μεσογείου για την PADI* International

Οι προοπτικές ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι τεράστιες, με σημαντικά πλεονεκτήματα: Είναι μια ασφαλής χώρα, μέλος της EE, διαθέτει το ίδιο νόμισμα με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, σταθερό και ήρεμο πολιτικό περιβάλλον, ολοκληρωμένες υποδομές, άριστες καιρικές συνθήκες, διαυγή και ζεστά νερά, μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής – όπου η αλιεία είναι περιορισμένη – και μορφολογίας, αλλά και πολύ κοντινός προορισμός για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Ως σήμερα αυτά τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας δεν έχουν αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού εξαιτίας δύο σημαντικών λόγων:

1. Οι καταδυτικές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ποιοτικές καταδύσεις, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός περιοχών όπου επιτρέπεται αυτή η δραστηριότητα, χωρίς ιδιαίτερο καταδυτικό ενδιαφέρον στην πλειονότητά τους.

Θα πρέπει οι Αρχές της χώρας να καταλάβουν ότι οι καταδυτικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον να προστατεύσουν τις περιοχές όπου καταδύονται και όχι να τις καταστρέψουν. Εξάλλου οι σωστά εκπαιδευμένοι δύτες έχουν έναν και μόνο στόχο: Προστατεύοντας το υποθαλάσσιο περιβάλλον να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο καταδυτικός τουρισμός εντάσσεται στον οικοτουρισμό όταν διεξάγεται σωστά.

2. Οι διεθνείς καταδυτικοί οργανισμοί δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

H Ελλάδα είναι πιθανότατα η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένας εκπαιδευτής της PADI δεν αναγνωρίζεται. Αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες για τις καταδυτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να έχουν πλήρη υποστήριξη από τον οργανισμό.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτύξει σωστά τον καταδυτικό τουρισμό και να αξιοποιήσει τις τεράστιες προοπτικές του, θα πρέπει να «ανοίξει» όχι μόνο τις θάλασσες αλλά και την ίδια την αγορά της. Χωρίς αυτό η καταδυτική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η τουριστική βιομηχανία της χώρας να χάνει σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο.

Αν αναλογιστεί κανείς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που ισχύουν στη χώρα, καταλαβαίνει ότι κάνουν αδύνατη τη σωστή ανάπτυξη της καταδυτικής αγοράς, ενώ παράλληλα απομακρύνουν τις επενδύσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρώπη για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά όταν μας ρωτάνε δεν τους το συνιστούμε.

(*) H PADI (Professional Association of Diving Instructors) είναι διεθνής καταδυτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 175 χώρες. Περισσότερα από 4.800 καταδυτικά κέντρα και σχολές παγκοσμίως είναι μέλη της PADI.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s