ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα η οποία θα διασφαλίσει την ποιότητα και την ποσότητα του ρεύματος στα νησιά και θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να έχουν μεγαλύτερη διείσδυση από τα σημερινά επίπεδα ήταν η συζήτηση που κυριάρχησε κατά τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο: «Στο δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μήλο.

Καίρια ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΔΕΗ [DEHr.AT] και καθηγητή στο ΕΜΠ, Νίκου Χατζηαργυρίου, ο οποίος ανακοίνωσε πως το έργο διασύνδεσης μέρους των Κυκλάδων (Άνδρος και Παροναξία) με κόστος 350 εκ. ευρώ θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια.

Στο συνέδριο επίσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, ενεργειακής οικονομίας και τεχνολογίας στο νησιωτικό χώρο, ενώ ξεκίνησε και τις εργασίες της η Ενεργειακή Ακαδημία έχοντας ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμηση ενέργειας.

Στόχος του συνεδρίου, που οργανώθηκε από το ενεργειακό γραφείο Ίου-Αιγαίου και την υποστήριξη του δήμου Μήλου, ήταν η επισήμανση των κρίσιμων ζητημάτων για τη διείσδυση των Α.Π.Ε. και εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά. Με κεντρικό σύνθημα «τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να μπουν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την πράσινη ανάπτυξη», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ενεργειακού γραφείου κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η δρομολόγηση διαδικασιών για το ξεπέρασμα των εμποδίων, η παρουσίαση των επιτυχημένων εφαρμογών στους «όχι απόλυτα εμπορικούς» τομείς της καινοτομίας (υδρογόνο, αντλησιοταμίευση, αφαλάτωση με Α.Π.Ε. κτλ.), η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ελληνικό χώρο, η παρουσίαση – ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δρομολογήσει σημαντικά χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξη των αειφορικών δράσεων στα νησιά. Ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα ISLE PACT (Σύμφωνο των νησιών) ύψους 3,5 εκ. Το δίκτυο Δάφνη (δίκτυο αειφόρων νήσων του Αιγαίου), στο οποίο συμμετέχουν ήδη 37 νησιωτικοί δήμοι και κοινότητες της χώρας, ως ένας από τους 12 εταίρους παρέχει ήδη το κατάλληλο πλαίσιο. Επίσης το πρόγραμμα ELENA για την υποστήριξη των δήμων με προϋπολογισμό 15 εκ., θα αναγγελθεί άμεσα.

Ακαδημία ενέργειας

Παράλληλα με το συνέδριο άρχισε τις εργασίες της και η Ενεργειακή ακαδημία. Αντικείμενο της ακαδημίας είναι η δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης σε Α.Π.Ε. και Ε.Ξ.Ε. στελεχών των ΟΤΑ, στελεχών της νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης, στελεχών αναπτυξιακών και συναφών εταιρειών, ανεξάρτητων μηχανικών, μελετητών, επενδυτών, αλλά και αποφοίτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και όλων όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενεργειακών πολιτικών με πλαίσιο το νησιωτικό χώρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s