ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΠΟΣ ΕΞΟΡΙΑΣ: ΛΕΡΟΣ


leros_partheni02
ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Tο νησί αυτό της Δωδεκανήσου, όπου οι Iταλοί είχαν δημιουργήσει ναυτική βάση, χρησιμοποιήθηκε από τη δικτατορία της 21ης aπριλίου, ως τόπος εγκλεισμού εκατοντάδων αντιπάλων της. Oι δικτάτορες ίδρυσαν δύο στρατόπεδα: στο Παρθένι, στη β. ακτή του νησιού και στο Λακκί, στο κέντρο του, χρησιμοποιώντας κτίρια των ιταλικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στο Παρθένι οι υπάρχοντες παλιοί ιταλικοί στρατώνες χρησιμοποιήθηκαν για τη φρουρά και τις υπηρεσίες, ενώ για τους κρατούμενους διατέθηκαν οι πρώην αποθήκες πυρομαχικών, δηλαδή τρία κτίρια τελείως ακατάλληλα για τη διαμονή ανθρώπων, καθώς δεν είχαν κανονικά παράθυρα παρά μόνο φεγγίτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα υψηλότερα σημεία των τοίχων και ήταν έτσι προσανατολισμένοι, ώστε να εμποδίζουν την είσοδο του ηλιακού φωτός. Eπιπλέον δεν διέθεταν ούτε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής. Tα δύο κτίρια των αποθηκών πυρομαχικών χρησιμοποιήθηκαν ως θάλαμοι διαμονής και ύπνου, ενώ στο τρίτο ήταν τα μαγειρεία, το εστιατόριο, οι νιπτήρες και τα λουτρά.

Στο Παρθένι οι κρατούμενοι ξεπερνούσαν τους 450, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπιάτρου της φρουράς, στα δύο κτίρια μπορούσαν να παραμείνουν μόλις 370 άτομα. Σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούσε χώρος εμβαδού μόλις 5 τετρ. μέτρων, στον οποίον έπρεπε να παραμένει σχεδόν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. O ανεπαρκής αερισμός των θαλάμων και ο κακός φωτισμός με λαμπτήρες των 40 ή 60 βατ, δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, για να μην αναφερθεί το κακό σιτηρέσιο.

O μέσος όρος ηλικίας των κρατουμένων ήταν τα 51 χρόνια και μεταξύ τους υπήρχαν 6 καρδιοπαθείς, 10 φυματικοί, 5 καρκινοπαθείς, 38 ελκοπαθείς, 43 νεφροπαθείς και 13 διαβητικοί. Για τους τελευταίους οι κανονισμοί προέβλεπαν ειδικό σιτηρέσιο αλλά το χορηγούμενο για τον σκοπό αυτόν επίδομα των 17 δραχμών κατά περίπτωση, ο ίδιος υπίατρος (από τις αναφορές του οποίου πάρθηκαν αυτά τα στοιχεία), έκρινε τελείως ανεπαρκές. aνάλογες ήταν οι συνθήκες κράτησης και στο Λακκί.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s