ΟΝΗΣΙΚΡΙΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: ΠΛΟΗΓΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΗΔΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ


Ο Ονησίκριτος ήταν αρχαίος Έλληνας συγγραφέας και, σε μεγάλη ηλικία, κυνικός φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.χ., που καταγόταν από την Αστυπάλαια.

alexander
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Ονησίκριτος υπήρξε σε προχωρημένη ηλικία μαθητής του Διογένη. Πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έφθασε μέχρι την Ινδία ως αρχιπλοηγός του στόλου του Νεάρχου. Το έργο του Ονησίκριτου για τον Μέγα Αλέξανδρο δεν σώθηκε, σώθηκαν όμως αποσπάσματα από άλλα έργα του που μας πληροφορούν για την αρχαία Ινδία και τους κατοίκους της. Φαίνεται να έγραψε τα έργα του στην αυλή του βασιλιά Λυσιμάχου της Θράκης. Κατά την αρχαιότητα θεωρούσαν τον Ονησίκριτο κομπορρήμονα και αναξιόπιστο, ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Ο Στράβων μνημονεύει τις υπερβολές του και την αγάπη του για τα θαυμαστά πράγματα. Ωστόσο, ένα απόσπασμά του, όπου συνομιλεί με Ινδούς γυμνοσοφιστές, δηλαδή φακίρηδες, φανερώνει άνθρωπο πνευματώδη και οξυδερκή παρατηρητή. Ο «Περίπλους» του (των ακτών της Ινδίας) ενσωματώθηκε από τον Ιούβα Β΄ τον Μαυριτανό με απομνημονεύματα ταξιδιών από τον Νέαρχο και άλλους γεωγράφους, και κυκλοφορήθηκε από αυτόν υπό το όνομα του Ονησικρίτου, αποτελώντας σημαντική πηγή για τον Πλίνιο.

Ο ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

articles_kalasa1
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΛΑΣ - ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

To φθινόπωρο του 326 π.χ. ξεκίνησε μια από τις ναυτικές περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο περίπλους της Ινδικής θάλασσας.

Στη θαλάσσια αυτή επιχείριση χρησιμοποιήθηκε καινούργιος στόλος, ο οποίος ναυπηγήθηκε στις όχθες του Υδάσπη ποταμού, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την εκστρατεία ανατολικότερα μετά τις αντιδράσεις των στρατιωτών του. Μακεδόνες τεννίτες κατασκεύασαν 30 τριακόντορους και 50 ημιολίες. Τα πλοία αυτά χρησίμευαν για την συνοδεία και την προστασία του κυρίως σώματος της νοπομπής που μετέφερε τα στρατεύματα, και αριθμούσαν σύμφωνα με τον Αρριανό 1.800 περίπου. Σκοπός του περίπλου της Ινδικής θάλασσας, όπως τον προσδιορίζει ο Αρριανός, ήταν να επισκευθούν κατά τον παράπλου, παραλίες, λιμάνια, νησίδες, αν σχηματίζεται κάποιος κόλπος να τον διαπλεύσουν καθώς και τις παραθαλάσσιες πόλεις, και γενικά να περιπλεύσουν ολόκληρη τη χώρα, είτε έρημη είτε έφορη.

Ο Νέαρχος, που ορίστηκε αρχηγός του στόλου ήταν γιος του Ανδροτίμου και είχε γεννηθεί στην Κρήτη. Ωστόσο, πολύ νωρίς πήγε στην Αμφίπολη, σημαντική πόλη της Μακεδονίας. Το Νοέμβριο του 326 π.χ. απέπλευσε η τεράστια αρμάδα. Αρχιπλοηγός του στόλου και κυβερνήτης στην Βασιλική τριακόντορο ορίστηκε ο Ονησίκριτος από την Αστυπάλαια. Τον εφοδιασμό ανθρώπων και πλοίων ανέλαβε ο Κορίνθιος Ευαγόρας, ο γραμματέας του στόλου όπως ονομάστηκε.

Triires5
ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΡΙΚΟΝΤΟΡΟΙ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s