ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ 1940


Όσον αφορά τη καθαυτή δράση των Δωδεκανησίων εθελοντών, που συγκροτούσαν κατά κύριο λόγο το Ι Τάγμα του Συντάγματος Δωδεκανησίων, πρέπει να επισημάνουμε πρώτα από όλα ότι ήταν υπήκοοι της Ιταλίας, χώρας που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα. Η ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάταξή τους στον Ελληνικό Στρατό σε καμία περίπτωση δεν ακύρωνε την ιταλική τους υπηκοότητα και τη συνακόλουθη νομική υποχρέωσή τους να είναι πιστοί στην Ιταλία. Δηλαδή, αν συλλαμβάνονταν από τους Ιταλούς κινδύνευαν να εκτελεστούν ως προδότες. Κι όμως αυτό δεν τους απασχόλησε καθόλου, αντίθετα εξ αρχής ήταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των ιταλικών δυνάμεων κατοχής των Δωδεκανήσων. Εδώ πρέπει φυσικά να αντιδιαστείλουμε το υψηλό φρόνημα των ιταλικής υπηκοότητας Δωδεκανησίων εθελοντών του Ελληνικού Στρατού προς το απελπιστικά χαμηλό ηθικό των ελληνικής υπηκοότητας αντρών του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου και τις ιδιαίτερα εκτεταμένες λιποταξίες, που προκάλεσε ο φόβος σύλληψής τους από τους Ιταλούς. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ακόμη και στα τμήματα του τακτικού Ελληνικού Στρατού, που υποστήριζαν το Σύνταγμα Δωδεκανησίων, υπήρχαν τάσεις λιποταξίας και χρειάστηκαν μέτρα καταστολής τους.

Παρά ταύτα στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων δεν καταγράφηκαν λιποταξίες ούτε άξιες λόγου ούτε από φόβο για τον εχθρό. Οι μοιραίες διαρροές συνέβησαν, όταν στις 12 Απριλίου οι Βρετανοί τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν το πολεμικό υλικό και τους διέσπειραν σε πλήθος σημείων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Όμως δεν ήταν όλες λιποταξίες, αφού οι περισσότεροι προσκολλήθηκαν σε μονάδες εκείνων των περιοχών και όσοι όντως λιποτάκτησαν, ήταν άοπλοι, ρακένδυτοι, νηστικοί, χωρίς να γνωρίζουν πού βρισκόταν η μονάδα τους και χωρίς τρόπο να φτάσουν σ΄ αυτήν. Διαρροές παρατηρήθηκαν και κατά την περιπλάνηση του άοπλου πλέον και εξαθλιωμένου Συντάγματος από τις 16 έως τις 26 Απριλίου, οπότε και διαλύθηκε όλος ο Ελληνικός Στρατός. Ούτε και τότε παρατηρήθηκαν λιποταξίες άξιες λόγου και οι περισσότερες διαρροές οφείλονταν σε εγκατάλειψη της ασταμάτητης πορείας λόγω εξάντλησης, κρυοπαγημάτων και ασθενειών.

Εν ολίγοις οι Δωδεκανήσιοι εθελοντές τίμησαν και την εθελοντική τους ιδιότητα και τον τόπο καταγωγής τους και τον Ελληνικό Στρατό. Αντίθετα δεν τους τίμησε η κουτοπόνηρη ελληνική διοίκηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση με αιτιολογικό ότι η δράση τους είχε αρχίσει πριν την τυπική έναρξη της αντίστασης, που ο νόμος ταυτίζει με την κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα.

ΠΗΓΗ: http://www.kosisland.org/history/dodec_regim.htm, ενώ στη διεύθυνση http://el.wikipedia.org/wiki/Σύνταγμα_Δωδεκανησίων θα βρήτε την περίληψη.

9 σκέψεις σχετικά με το “ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ 1940

 1. Σας παραθέτω τα ονοματεπώνυμα, πατρώνυμα, έτη γέννησης και επαγγέλματα των 12 Αστυπαλιτών εθελοντών στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων, όπως τα παραθέτει ο Μάρκος Κλαδάκης στη σελίδα 327 του βιβλίου του «Ιστορία του Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών», έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», Αθήνα 1996:

  1.Αυθεντόπουλος Γεώργιος του Μιχαήλ, 1912, ναυτικός
  2.Βενετόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου, 1920 μαθητευόμενος μηχ/κός
  3.Βεργούλης Ρουσέτης του Αντωνίου, 1907, καφεπώλης
  4.Γεωργιάδης Δημήτριος του Πέτρου, 1902, εργάτης
  5.Γρηγορίου Γεώργιος του Μιχαήλ, 1920, μηχανικός
  6.Ιωαννίδης Ιωάννης του Εμμανουήλ, 1918, μηχανικός
  7.Λογοθέτης Αντώνιος του Ιωάννη, 1916, τελειόφοιτος ιατρικής
  8.Μυλωνάς Παναγιώτης του Γεωργίου, 1912, γλύπτης
  9. Φιλίτσης Γεράσιμος του Νικολάου, 1915 γυρολόγος
  10.Φιλίτσης Γεώργιος του Νικολάου, 1906, έμπορος
  11.Φραγκισκάκης Νικήτας του Ιωάννη, 1917, φοιτητής
  12.Χαραλαμπάκης Χαράλαμπος του Γεωργίου, 1919, ποιμήν

  Δυστυχώς δεν έχω αναζητήσει στοιχεία για την τύχη των εθελοντών.

  1. Κύριε καραβίτη, το άρθρο σχετικά με την κατάλυψη της Αστυπάλαιας απο τους Ιταλούς είναι έτοιμο και βρίσκεται αναρτημένο στην κεντρική σελίδα του Μπλόκ. Οποιαδήποτε προσφορά στοιχείων όπως και διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτα.
   Φιλικά
   Νίκος

 2. Ελπίζω μέσα στο Σαββατοκύριακο να σας προωθήσω τα ονόματα των συντοπιτών σας του Συντάγματος Δωδεκανησίων. Τα υπόλοιπα ερωτήματά σας τα προώθησα στον φίλο Κ. Κογιόπουλο, που έχει εκτενέστατο αρχείο και πηγές. Μόλις έχω νεότερά του θα σας ενημερώσω ή ίσως έρθει σε επαφή μαζί σας ο ίδιος, αφού του κοινοποίησα τη διεύθυνσή σας.

 3. Χαίρομαι κι εγώ για τις καλές σας προθέσεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν περιμένω αβρότητες από τα πολλά και διάφορα σάιτς, αλλά ένα μπλογκ τόσο προσεγμένο, όπως το δικό σας αδικεί τον εαυτό του μη τηρώντας μια δεοντολογία.

  Την πλήρη ιστορία του Συντάγματος Δωδεκανησίων θα τη βρείτε στη διεύθυνση http://www.kosisland.org/history/dodec_regim.htm, ενώ στη διεύθυνση http://el.wikipedia.org/wiki/Σύνταγμα_Δωδεκανησίων θα βρήτε την περίληψη, που δημοσίευσα στη Βικιπαίδεια.

  Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας.

  1. Kύριε Καραβίτη Καλησπέρα και πάλυ,
   Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε τη συνδρομή σας όσο αφορά τα ονόματα απο τους 12 Αστυπαλίτες που συμετήχαν στο Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανήσου και τοιχόν πληροφορίες για την τύχη τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
   Επίσεις την περίοδο αυτή διεξάγετε μια έρευνα σχετικά με τα ναυάγια της Αστυπάλαιας. Ασχολούμαστε με την ανέβρεση κυρίως του ναυαγίου του Γερμανικού ναρκαλιευτικού Darvik/uj2104 το οποίο ναυμάχισε, κατά τη διάρκεια προσβολής της Γερμανικής νηοπομπής της 17/10/1943, με το αντιτορπιλικό μας Βασίλισσα Όλγα. Το μέχρι στιγμής διαθέσιμο υλικό θα το βρείτε στην κατηγορία ΑΙΓΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΑΥΑΓΙΑ – ΝΑΥΑΓΙΟ DARVIK/UJ2104 ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ. Τοιχόν στοιχεία απο το αρχείο σας ή απο τις πηγές σας, θα ήταν κάτι πραπάνω απο ευπρόσδεκτα. Επίσεις στην συνέχεια του άρθρου το οποίο συνεχώς αλλάζει απο τα στοιχεία που προσφέρονται, θα δείτε τη ροή της έρευνας και αυτούς που συμμετέχουν.
   Επίσεις ξεκινάμε, ελπίζω σε μερικές ημέρες να είμαστε έτοιμοι για την δημοσίευση του αρχικού άρθρου, έρευνα για την απόβαση των Ιταλών στην Αστυπάλαια, ουσιαστικά ήταν το πρώτο βήμα για την κατάλυψη και των υπολοίπων νησιών τις επόμενες ημέρες. Τοιχόν συνδρομή σας και σε αυτό θα ήταν ανεκτίμητη.
   Φιλικά,
   Νίκος

 4. Τα συγχαρητήριά μου για το εξαιρετικό μπλογκ σας. Θα μου επιτρέψετε όμως να διαμαρτυρηθώ για την μη αναφορά της πηγής, από την οποία πήρατε το συγκεκριμένο απόσπασμα καθώς και το άλλο για τη συγκρότηση του Συντάγματος Δωδεκανησίων. Δεν έχω την απαίτηση για τέτοιες αβρότητες από άλλα σάιτς και γι’ αυτό έχω κατοχυρώσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Απλώς από ανθρώπους, που διατηρούν μπλογκ, περιμένω περισσότερο δεοντολογική συμπεριφορά.

  1. Σας ευχαριστούμε τόσο για τα καλά λόγια όσο και για τις παρατηρήσεις σας.
   Λόγω του ερασιτεχνικού χαρακτήρα το μπλόκ, πολλά απο τα κείμενα στέλνονται απο τους αναγνώστες και γίνονται ευπρόσδεκτα. Στο συγκεκριμένο, δεν νομίζω να μην ήθελε κανείς τη δημοσίευση τέτοιου ιστορικού κειμένου, δεν στάλθηκε μαζί με το κείμενο η πηγή. Παρακαλώ όπως μας την στήλετε για να την συμπληρώσουμε στο κείμενο.
   Περιμένουμε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις σας και οτιδήποτε θεωρήτε σημαντικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s