ΝΑΥΑΓΙΟ: Ε/Γ-Ο/Γ ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ


Σε ξέρα στα ανοιχτά της Πάρου προσάραξε το βράδυ της Τρίτης το Ε/Γ, Ο/Γ Εξπρές «Σαμίνα», το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Εύδηλο, Καρλόβασι, Βαθύ, Πάτμο και Λειψούς με 500 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Πάρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει σημάνει συναγερμός, ενώ με βάση τις πρώτες πληροφορίες στο σημείο σπεύδουν παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκά για να βοηθήσουν τους επιβάτες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα και κλίση».
Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το «Εξπρές Σάμινα», της εταιρίας Μίνοαν Φλάιν Ντόλφινς, βυθίστηκε ανοικτά της νήσου Πάρου στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, μετά τις 22.15 το βράδυ, αφού προσέκρουσε σε σύμπλεγμα βραχονησίδων. Μόλις δυό μίλια ανοικτά της Πάρου και χωρίς το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίσσονταν να γίνει κατανοητό για πολλές ώρες. Η πρώτη εικόνα όλων, περιγράφεται σαφώς από το τηλεγράφημα του Μακεδονικού Πρακτορείου. Ούτε ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας ούτε οι πλοιοκτήτες ανησυχούσαν, παρ’ ότι η εικόνα που έδιναν όσοι επιβάτες επικοινώνησαν με τον Τύπο, χάρη στις νέες τεχνολογίες, ήταν αυτή ενός πλοίου που βυθίζεται ενώ, λόγω συσκότισης, επικρατούν συνθήκες πανικού.

Το «Σάμινα» είχε βουλιάξει σε λιγότερο από μισή ώρα. Και στη δική του περίπτωση, οι ψαράδες κι οι απλοί πολίτες του κοντινού νησιού είναι αυτοί που κατορθώνουν να σώσουν τις περισσότερες ζωές. Τα σκάφη του λιμενικού και κάποια αγγλικά πλοία που παίρνουν μέρος σε στρατιωτική άσκηση, συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Το πρωί, ενώ η Πάρος έχει ξεσηκωθεί για να ανταπεξέλθει και να μπορέσει να βοηθήσει τους διασωθέντες, γίνονται αντιληπτές οι διαστάσεις της τραγωδίας. Ογδόντα ένας άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία της χώρας, για την οποία κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη ενώ είναι δεδομένο το ανθρώπινο λάθος, αφού το καράβι πήγαινε με αυτόματο πιλότο…

Και το ναυάγιο του «Σάμινα» έλαβε πολιτικές διαστάσεις, καθώς έγιναν πολλές καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση της πλοιοκτήτριας του «Σάμινα»!

samina

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s