ΤΥΦΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ


Ελάφια dama-dama έχουν τυφλωθεί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία! Σε δασικές περιοχές της Ρόδου θηροφύλακες και δασοφύλακες παρατήρησαν το τελευταίο διάστημα ότι αρκετά ελάφια κινούνταν σαν ζαλισμένα και χτυπούσαν πάνω σε δέντρα ή έβγαιναν ακόμη και στον δρόμο. Όταν κατάφεραν να τα ακινητοποιήσουν διαπίστωσαν ότι ήταν τυφλά.

ΤΟ ΕΛΑΦΙ DAMA-DAMA ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
ΤΟ ΕΛΑΦΙ DAMA-DAMA ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

«Δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον λόγο που προκαλεί την τύφλωση στα ελάφια, αλλά είναι πιθανόν ακόμη και να δέχονται τσιμπήματα από κάποιο έντομο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο επιθεωρητής Δασών Νοτίου Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης. Μία εκδοχή που εξετάζεται είναι η τύφλωση να προέρχεται από βακτηριδιακή μόλυνση. Την περασμένη Κυριακή κοντά στο φράγμα της Απολακκιάς, θηροφύλακες κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν ένα ελάφι που ήταν τυφλό και το μετέφεραν στο πάρκο του Ροδινιού προκειμένου να εξεταστεί από κτηνιάτρους για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα αυτό. Η τύφλωση στα ελάφια εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τη ζωή τους, γιατί χωρίς να βλέπουν τρέχουν μέσα στα δάση, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω σε δέντρα και να τραυματίζονται σοβαρά. Ακόμη βγαίνουν στους δρόμους των δασικών περιοχών και υπάρχει περίπτωση να χτυπηθούν από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα ελάφια δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο παθολογικό πρόβλημα, διατηρούν τις δυνάμεις τους, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα στην όρασή τους. Ο δασολόγος κ. Θεοδωρίδης διευκρίνισε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι προβλήματα στην όρασή τους παρουσιάζουν και άλλα θηλαστικά ζώα», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η τύφλωσή τους να οφείλεται σε φυτοφάρμακα.

Μέχρι τώρα δεν έχουν εξακριβωθεί τα πραγματικά αίτια που προκαλούν την τύφλωση των ελαφιών και όπως έγινε γνωστό πρόκειται σύντομα να κληθούν ειδικευμένοι κτηνίατροι από τη Θεσσαλονίκη για να επιληφθούν του θέματος. Πάντως δεν αποκλείεται να προέρχεται τύφλωση από τραυματισμούς ή από κάποια ιογενή αιτιολογία ή από βακτηρίδιο.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τη Ρόδο, τα ελάφια αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα δάση και να καταφεύγουν σε πεδινές περιοχές προκειμένου να εξασφαλίζουν τροφή στις καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γεωργοί έχουν τοποθετήσει στα χωράφια τους «κανονάκια» και με τους κρότους φοβίζουν τα ελάφια τα οποία αναγκάζονται να απομακρυνθόυν. Όμως ούτε και αυτό το μέτρο φαίνεται ότι έχει αποδώσει, γιατί τα ελάφια έχουν εξοικειωθεί με τους κρότους που προκαλούν τα «κανονάκια» και συνεχίζουν να επισκέπτονται τα καλλιεργημένα χωράφια κυρίως στη Νότια Ρόδο.

Τα ελάφια dama-dama είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι τους. Χάρις στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, αυξήθηκε ο πληθυσμός τους και υπολογίζεται ότι στη Ρόδο ζουν πάνω από χίλια ελάφια, αλλά πάντοτε υπάρχουν και λαθροθήρες που δεν χάνουν την ευκαιρία να τα σκοτώνουν.

Το φθινόπωρο θεωρείται περίοδος ζευγαρώματος και έτσι τα ελάφια εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιθετικά μεταξύ τους, αλλά ακίνδυνα πάντοτε για τον άνθρωπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s