ΤΟ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

ΝΑΥΑΓΙΟ: DARVIK/UJ2104 ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ


TO DARVIK ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

 

TO DARVIK / UJ2104

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ U JAGGERS

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Η Γερμανική νηοπομπή αποτελούνταν από δύο φορτηγά, το Φ/Γ PLUTO (2000 τόνων) και το Φ/Γ PAOLO (4000 τόνων) με συνοδεία του περιπολικού (UJ2104), πρώην φαλαινοθηρικό DARVIK μετασκευασμένο ως περιπολικό από το Αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό, το οποίο αυτοβυθίστηκε απο το πλήρωμά του ανελκύστηκε από τους γερμανούς στο λιμάνι της Σούδας θύμα του δικού τους βομβαρ, μετά την κατάληψη της Κρήτης. Κυβερνήτης του γερμανικού περιπολικού ήταν ο Υποπλοιαρχος Helmuth Von Ruckteschell, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά την κρούση της νηοπομπής. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το DARVIC/UJ2104, βυθίστηκε τις επόμενες μέρες της κρούσης στην Αστυπάλαια.

Σύμφωνα με τις καταχωρίσεις στο Γερμανικό πολεμικό ημερολόγιο ΚΤΒ (Kriegstagebuch), του ναυάρχου Αιγαίου (Αdmiral Agais), η νηοπομπή είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει αρχικά με τα με τέσσερα φορτηγά πλοία, τα: Pluto, Paula, Pier Luigi και Corso Fugier, συνοδευτικό της νηοπομπής το ανθυποβρθχιακό UJ 2104 και ένα υδροπλάνο προστασίας ARADO 196. Τελικά λόγο προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα Pier Luigi και Corso Fugier, αποφασίστηκε να συμμετέχουν μόνο τα φορτηγά Pluto και Paula.

H νηοπομπή ξεκίνησε απο τον Πειραιά στις 19.00 της 16ης Σεπτεμβρίου του 1943. Στις 14.30 της 17ης Σεπτεμβρίου 1943 εντοπίζετε απο 3 Ιταλικά αεροπλάνα νότια της Νάξου και ακολούθως δέχετε επίθεση απο 8 αεροπλάνα (Baufighter της 237ης Πτέρυγας που επιχειρούσε απο τη Λεμεσό, 3 απο αυτά υπέστησαν ζημιές απο τα πυρά του Ανθυποβρυχιακού), απο την οποία προκλείθηκαν μεγάλες ζημιές στα πλοία καθώς και απώλειες και τραυματισμοί του προσωπικού που βρίσκονταν στα ανοιχτά καταστρώματα των πλοίων. Επίσεις το συνοδευτικό προστασίας Αrado 196 υπέστει ζημιές κατά την επίθεση, με αποτέλεσμα να προσθαλασσωθεί. Το UJ-2104 αναγκάσθηκε να το ρημουλκύσει και τελικά βυθίσθηκε κατά την ρημούλκυση κοντά στην Ηρακλειά.

Χαρακτηριστηκά είναι τα σήματα που κατέγραψε ο αξιωματικός βάρδιας Lage στο πολεμικό ημερολόγιο ΚΤΜ του Ναυάρχου Αιγαίου:

 • 17 Σεπτεμβρίου 1943, ώρα 14.30΄. Επίθεση 3 αεροπλάνων χαμηλής πτήσης σε νηοπομπή του U-JAGER 2104 και συνεχόμενη επίθεση απο 7 αεροπλάνα. Ζητήθηκε αεροπορική προστασία απο U-JAGER 2104. Πλοίαρχος και δύο Αξιωματικοί τραυματισμένοι, περισσότεροι τραυματίες, ζητήθηκε νοσοκομειακό Jagers για τους τραυματίες, το Arado 196 ασφαλείας καταρρίφθεικε.
 • Σωστικό αεροπλάνο Dornier (7η Seenotflottille με έδρα το Παλαιό Φάληρο) απογειώθηκε για Νάξο.
 • Σήμα του UJ-2104: ώρα 16.09΄, Arado 196 κατά τη διάρκεια ρημούλκισής του Βυθίστηκε, συνεχίζουμε πορεία.
 • Σήμα του UJ-2104: ώρα 17.30΄. Αναμένεται δεύτερη αεροπορική επίθεση, παρακαλώ για άμεση αεροπορική προστασία. Θέση μου, νοτιοδυτικά Αμοργού.

Τη νύχτα της ίδιας μέρας, στολίσκος αντιτορπιλικών, αποτελούμενος από τα Αγγλικά FAULKNOR (επικεφαλής πλοίο), ECLIPSE και το Ελληνικό ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ, επεσήμανε βόρεια του νησιού μια γερμανική νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Ρόδο. Στις 00.39΄ της 18ης Σεπτεμβρίου 1943, άρχισε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με το γερμανικό πλοίο συνοδείας, το οποίο υπέστη ζημιές ενώ δύο από τα μεταφορικά βυθίστηκαν παρασέρνοντας στο βυθό εφόδια και προσωπικό που προορίζονταν από τους Γερμανούς για την ενίσχυση της φρουράς της Ρόδου. Επρόκειτο για τα επιταγμένα εμπορικά Pluto και Paulo και το Ανθυποβρυχιακό UJ2104.

Την επόμενη ημέρα το παρατηρητήριο στο βουνό Καστελάνος ανέφερε ότι το χτυπημένο Γερμανικό Ανθυποβρυχιακό σκάφος κατευθυνόταν στην παραλία του Αγίου Φωκά του νησιού. Οι κοντινές μονάδες εξέπεμψαν περιπόλους αναγνώρισης καθώς και το εξοπλισμένο AUDACAMENTE ως συνοδευτικό του.Η κατάσταση επάνω στο πλοίο ήταν απελπιστική, με 2 νεκρούς (τους ναύτες Robert Jurn και Hans Joachim Willms οι οποίοι θαύτηκαν τις επόμενες ημέρες στη Χώρα της Αστυπάλαιας και σήμερα βρίσκονται θαμένοι στο στρατιωτικό νεκροταφείο Rapentoza) και τραυματίες, και τον πληγωμένο κυβερνήτη να έχει την εντύπωση ότι η Αστυπάλαια ήταν σε Γερμανικά χέρια. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε οδηγήσει εκεί το πλοίο του. Οι 50 περίπου άνδρες του πληρώματος δεν πρόβαλλαν καμία αντίσταση στους Ιταλούς, ενώ το UJ2104 συνοδεύτηκε στη Μαλτεζάνα όπου και εκφορτώθηκαν όσα από τα όπλα του ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν. Ιταλικές Ναυτικές Μονάδες περισυνέλεξαν τις επόμενες ώρες επιζώντες της νηοπομπής, οι οποίοι εγκλείστηκαν στα υπόστεγα της Μαλτεζάνας. Το τραυματισμένο απο τις βολές των αντιτορπιλικών, UJ2104 μεταφέρθηκε τις επόμενες ημέρες στη βραχώδη Νησίδα Γλινό Νησί προκειμένου να προστατευθεί απο τους αναμενόμενους βομβαρδισμούς, όπου πήρε και άλλη κλίση τις επόμενες ημέρες και παρασύρθηκε στο βυθό από τις άγκυρές του μετά από μια θύελλα.

Οι Γερμανοί νεκροί μεταφέρθηκαν στο εξοπλισμένο αλιευτικό PEGASO, όπου συνοδεία του υποπλοιάρχου Helmuth Von Rucktechell και ενός μέλους του πληρώματος του UJ2104, επρόκειτο να ταφούν στην πρωτεύουσα του νησιού. Υπεύθυνος για τους Γερμανούς αιχμαλώτους ήταν ο Ιταλός Υποπλοίαρχος Πιζόλο, ο οποίος όμως δεν είχε λάβει κανένα μέτρο ασφαλείας, με αποτέλεσμα αυτοί να στασιάσουν κατά την μετακίνησή τους από τη Μαλτεζάνα στο λιμάνι της Αστυπάλαιας, επωφελούμενοι την σύγχυση που προκάλεσε η διέλευση ενός αεροπλάνου πάνω από το αλιευτικό. Τελικά η ανταρσία κατεστάλη χάρη στη επέμβαση των Καραμπινιέρων, αλλά το επεισόδιο προστέθηκε στα ύποπτα γεγονότα που σχετίζονταν με τις ειλικρινής διαθέσεις των Ιταλών στο νησί.

Ο Ε. Δανιήλ, μέλος του πληρώματος του Α/Τα ΒΑΣΙΛΙΣΑ ΟΛΓΑ, θυμάται: <<το ένα από τα συνοδευόμενα πλοία το ανατινάξαμε. Το συνοδό πλοίο το καταστρέψαμε και αφήσαμε το άλλο μεταγωγικό να φλέγεται και με μεγάλη ταχύτητα πήραμε κατεύθυνση προς νότο. Έπειτα από ώρα και σε μεγάλη απόσταση είδαμε μια τεράστια λάμψη που σήμαινε ότι το εχθρικό πλοίο είχε και αυτό ανατιναχθεί.Έτσι 800 γερμανοί αντί να αντικαταστήσουν τους ιταλούς στη Ρόδο, βρεθήκανε στη θάλασσα…>>.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟΥ

 • Αρχική κατασκευή ως φαλανοθηρικό με το όνομα Kos XXIII
 • Σημαία Νορβηγίας
 • Αριθμ. Νηολογίου 5614739
 • Ολική Χωρ. 353 τόνοι
 • Ημερομ. Κατασκευής 1937
 • Καθέλκιση 26/07/1937
 • Ολοκλήρωση κατασκευής Σεπτέμβριος 1937
 • Με τα ίδια στοιχεία μετονομάζεται σε DARVIK

Βυθίστηκε στον κόλπο της Σούδας στις 27 Μαϊου 1941 απο το πλήρωμά του προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών λίγο πριν την κατάλυψη της Κρήτης, τελευταίος πλοίαρχός του ήταν ο J.J. REID, ανελκύσθηκε απο τους Γερμανούς το 1942 και επισκευάστηκε ως ναρκαλιευτικό σε ρόλο συνοδείας νηοπομπών με τον κωδικό UJ2104. Πλοίαρχός του ανέλαβε ο υποπλοίαρχος Νikolai Von Ruckteschell.

 

O YΠΟ/ΡΧΟΣ ΝΙΚΟLAI VON RUCKTESCHELL

Το UJ2104 (U-boot-Jaeger 2104) βρίσκεται καταχωρημένο στα Γερμανικά αρχεία σαν πρώην φαλαινοθηρικό «Darvik». Από την 1 Φεβρουαρίου του 1942 μπήκε σε λειτουργία σαν ανθυποβρυχιακό (U-boot-Jaeger).  Βυθίστηκε στις 17προς 18 Σεπτεμβρίου 1943 στην Αστυπάλαια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΟΙΟΥ (ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟ)

Όνομα πλοίου: UJ2104

Τύπος πλοίου: Ανθυποβρυχιακό.

Βάρος πλοίου: 400 τόνοι.

Επιχειρισιακός ρόλος: Συνοδεία νηοπομπών.

Πλοίαρχος: Nikolai Von Ruckteschel

ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΟΥ – ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ

Τα στοιχεία του οπλισμού στηρίζονται σε στοιχεία που δείνουν οι Ιταλικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο παρακάτω οπλισμός αφαιρέθηκε απο το πλοίο για να ενυσχίσει την άμυνα του νησιού πρίν απο την βύθισή του.

 • 1 πυροβόλο των 5,2»/42 Q F MARK I
 • 2 πολυβόλα των 40 χλστ.
 • 1 τετράκανο πολυβόλο των 20 χλστ.
 • 2 μονόκανα πολυβόλα των 20 χλστ.
 • Πολλές βόμβες βυθού.
 

 

ΠΥΡΟΒΟΛΟ QFMARK

ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΟΥ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ

 • 1 Πυροβόλο των 13,5 mm
 • 1 Πυροβόλο Flak των 22 mm

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΤΥΠΟΥ FLAK

ΠΡΟΣΩΨΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ FLAK

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

Στην αντιπαραβολή του οπλισμού της φωτογραφίας, είναι εμφανής η ορθότητα της Γερμανικής εκδοχής όσον αφορά τον οπλισμό του πλοίου. Είναι άγνωστο για πιό λόγο οι Ιταλοί αναφέρουν ότι εκφόρτωσαν οπλισμό άλλου τύπου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑΥΑΓΕΙΟΥ

Τόπος βύθισης: Μαλτεζάνα – Aστυπάλαια

Πιθανό σημείο Βύθισης: Nησίδα Γλινός ΒΑ

Ημερομηνία Βύθισης: 18/09/1943

Στήγμα Βύθισης: ?

Βάθος Ναυαγίου: ΗΜΙΒΥΘΗΣΜΕΝΟ

 1. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΛΟΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΓΛΗΝΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΤΕΖΑΝΑΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ.
 2. ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΗΜΙΒΥΘΙΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΕΝΟΠΟΥΛΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΪΚΙ ΚΩΣΤΑΚΗΣ. ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.
 3. ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝ ΖΩΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΤΕΖΑΝΑΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΜΑΡΤΗΡΙΕΣ ΟΤΙ:
 

 • TO ΠΛΟΙΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΗΜΙΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΓΛΗΝΟ ΝΗΣΙ.
 • ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΕΛΚΥΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΣΚΕΥΑΣΘΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ.
 • ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΡΕΙΝΑΝ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΕΙ, ΗΤΑΝ ΑΣΥΜΦΩΡΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ.
 • ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΩΣ ΣΚΡΑΠ (ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ) ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ.

 

Λίστα των πλοιάρχων των Γερμανικών Ανθυποβρυχιακών όπου φένεται καθαρά ότι πλοίαρχος του DARVIK/UJ2104 ο Υποπλοίαρχος VON RUCKTESCHELL και όχι ο Ανθυποπλοίαρχος SCHRONDER όπως υποστηρίζεται.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΤΟΥ DARVIK / UJ2104 ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΗ ΤΗΣ ΝΗΟΠΟΜΠΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ DARVIK/UJ2104 ΔΕΝ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΗΟΠΟΜΠΗ.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ DARVIC/UJ2104 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ (ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ) ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΑΛΤΕΖΑΝΑΣ, ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΚΕ (!) ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΓΛΗΝΟΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ. ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ, ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΣΗ.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΥΘΙΣΗΣ ΤΟΥ DARVIK/UJ2104 ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΤΕΖΑΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΕΖΑΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΕΖΑΝΑΣ. ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΠΟΡΙΑ ΚΑΟ ΓΛΙΝΟΣ

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΗΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΙΤΕΣ ΒΥΡΩΝΑ ΤΕΖΑΨΙΔΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ.

 

 

Advertisements

100 Σχόλια

 1. byron

  Αγαπητέ Νίκο

  καλή χρονιά και προχωράμε δυνατά

  Μια και αναφέρθηκε η βύθιση του «INGEBORG» από το βρετανικό υποβρύχιο «HMS UNSPARING» ιδού και το απόσπασμα του πολεμικού ημερολογίου του για να εμπλουτήσουμε την ωραία αυτή σελίδα της Αστυπαλιάς

  29.10.43
  00.27 position 36º32N 25º48E sighted a darkened vessel bearing 230º approx 50º on its port bow range 5-6.000 yards, course 090º.
  02.46 fired four torpedoes; enemy course and speed 090º eight knots.
  „Ingeborg S“ 1.160 BRT, +W Stampalia
  02.50 dived.
  03.20 periscope depth; nothing in sight.
  05.22 surfaced in position 36º27N 25º42E and proceeded NE.
  08.15 commenced an attack on two vessels seen approaching from the NW on a course of 140º.
  On closing…one was seen to be an R-boat of the larger type; the other some sort of landing craft. There were no troops so they were allowed to pass.
  GA x AS.49 (ex NIOI) , 60 BRT+ W Stampalia
  08.51 altered course and followed astern.
  09.05 observed several objects ahead, the refraction gave them the appearance of some prehistoric monsters on the horizon.
  09.15 periscope depth; to my amazement what I had thought to be invasion craft could now be identified as three Dornier 24 flying boats with the two vessels that had just passed us, in close attendance. There were several Arado 196 seaplanes flying around.
  09.35 another Dornier 24 had landed with two Arado 196 close by. It could now be seen that this odd assortment of craft had collected to pick up survivors from the sea. There was a very large area of the sea covered with barrels, spars, debris of all kinds, a very large number of rubber dinghies of different colours with and without German soldiers on them. Several were not inflated. This was a most satisfying sight as a quick fix had confirmed we were in the same position as we were when we attacked the merchant ship early this morning. The R-boat that we had allowed to pass at 08.51 was picked out as the…target. The temptation to torpedo one of the Dornier flying boats was very great.
  10.11 one torpedo set to zero feet fired at the R-boat which was stopped and very closely packed with troops. Target was seen to disintegrate. The second vessel which was picking up more troops at the time went ahead before sights came on.
  10.14 four depth charges exploded rather unexpectedly. These may have been from the vessel we had just sunk.
  10.15 two more charges uncomfortably close which were quite likely from the other vessel which was coming down the torpedo track before I took avoiding action. There were four more charges later which were quite distant.
  10.46 periscope depth: No sign of other vessel whose HE had been heard to fade out to the NW. No sign of any aircraft. A count of survivors gave 45 on nine different kinds of rafts and rubber dinghies. There was also a considerable number floating about with the soles of their shoes showing. I did not consider it worthwhile taking any prisoners so early in the patrol. They all looked very dazed as we passed close to them at periscope depth. Several of them on two of the rafts were on their ‘birthday suits’. One of the Arado seaplanes had returned and was flying around. Withdrew to westward.
  12.20 weather became very calm during the afternoon. Several more Arado seaplanes returned during the afternoon and picked up more of the survivors. One was observed to taxi away in the direction of Stampalia with survivors clinging on to the wings and floats

  φιλικά από τη Θεσσαλονίκη

  Βύρων

  Ιανουαρίου 4, 2011 στο 8:59 ΜΜ

 2. byron

  Ας δοκιμάσω εδώ ξανά

  [img]http://i127.photobucket.com/albums/p148/tesapsides/Stampalia2.jpg[/img]

  Μαΐου 17, 2010 στο 12:26 ΜΜ

 3. byron

  παραθέτω μια Φωτογραφία γερμανών στρατιωτών του 11. λόχου, σύνταγμα αεροπορίας της 11. αεροπορικής μεραρχίας, που μόλις αποβιβάστηκαν στη Αστυπάλαια από υδροπλάνο Ju 52, στην ακτή της Μαλτεζάνας.

  [img]http://i127.photobucket.com/albums/p148/tesapsides/Stampalia2.jpg[/img]

  Μαΐου 15, 2010 στο 3:52 ΜΜ

 4. ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

  Συγχαρητήρια για το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο του blog σας.

  θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος ξερει για ενα ναυαγιο το οποιο εγινε το 1945 στην περιοχη της σαντα μαρια στην ναουσα δεν μπορω να βρω κανενα στοιχειο ουτε καν το ονομα του πλοιου απο μαρτηριες ντοπιων λεγεται οτι ηταν πλοιο του γερμανικου στρατου που μετεφερε εφοδια πιθανοτατα απο την ροδο το ποιο το βυθισαν αγγλικα αεροσκαφη αν καποιοσ γνωριζει κατι θα μου ηταν ιδιαιτερα χρησιμο

  Μαΐου 10, 2010 στο 9:36 ΠΜ

 5. Πρόκειται πράγματι για το ναυάγιο της Ηρακλειάς. Ιδού τα στοιχεία

  *FF. Uffz. Fritz Schaar, Ar 196 A3 (D1+EH, W.Nr. 0185) 100% m. BF. Uffz.
  Herbert Schneider, beide (KG.); *

  *im Luftkampf am 17.09.43 6 km nordöstl. der Insel Ios, beim Geleit der
  Schiffe „UJ-2104“, „Pluto“ und *

  *„Paula“ von 2 Beaufightern der RAF Suadron 252 beschädigt und notgelandet.
  Während des Abschleppens*

  *durch den U-Jäger gesunken. 1982 wurde das Wrack von einem Fischerboot
  abgeschleppt, liegt heute in der *

  *Bucht Alimia von Iraklia in 11 m. Tiefe*

  Το άλλο Arado είχε τα εξής στοιχεία

  *FF. Uffz. Kurt Dehl, Ar 196 A3 (D1+MH, W.Nr. 1017) 100% m. BO. Fw. Benno
  Unzin, beide (vw.) *

  *Absturz 17.09.43 beim Schiffsgeleit im Golf von Patras,*

  FF = πιλότος

  ΒF = ασυρματιστής

  BO = παρατηρητής

  (vw.) = τραυμτίστηκαν

  φιλικά

  Βύρων

  Μαρτίου 6, 2010 στο 4:42 ΜΜ

  • Βύρωνα καλησπέρα,
   Γνωρίζεις κάτι ή μπορείς να βρεις κάτι για τα 2 πλοία που αναφέρει ο Μανώλης ότι χτυπήθηκαν στο λιμάνι (;) της Αστυπάλαιας;
   Eγώ δεν έχω καμία αναφορά και κανένα στοιχείο.

   Νίκος

   Μαρτίου 10, 2010 στο 9:23 ΜΜ

  • Bύρωνα καλημέρα,
   Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ημερομηνία πτώσης του Νοτιοαφρικανικού Beaufighter που βομβάρδισε την λεμβοθυρίδα στη Μαλτεζάνα;
   Νίκος

   Μαΐου 5, 2010 στο 5:00 ΠΜ

 6. Χαιρετώ την παρέα.
  Εξαιρετικές οι πληροφορίες που έχετε συλλέξει.
  Να βάλω κι εγώ μια ψηφίδα.

  Το Arado 196 A3 που συνόδευε την νηοπομπή και εντέλει
  βυθίστηκε, είναι 100% το 0185 με τα στοιχεία πληρώματος
  που αναφέρει ο Δημήτρης παραπάνω.
  Αυτό προκύπτει από το Γερμανικό στρατιωτικό αρχείο (GQM-Akten RL 2 III / 1193)
  που αναφέρει ότι 2 Arado 196 απωλέσθηκαν εκείνη την ημέρα.
  Ένα στον κόλπο των Πατρών (1017 αριθμός κατασκευής) κι ένα ακόμη
  με αριθμό κατασκευής 0185 στα Βορειοανατολικά της Ιου.
  Το πλήρωμα διασώθηκε από ένα U-Jager (δεν αναφέρεται ποιο ακριβώς).

  Με βεβαιότητα 99,9% πρόκειτε για το γνωστό Arado της Ηρακλειάς.

  Μαρτίου 6, 2010 στο 1:26 ΜΜ

 7. Πολύ ωραίος και κατατοπιστικός όπως πάντα Βύρωνα, ευχαριστώ.

  Δεν μπορώ να πω είναι γλαφυρή η αφήγηση, του κατά τα άλλα πολύ αξιόλογου, Αχιλλέα Κύρου (γιο του Άδωνι Κύρου του πρεσβύτερου) αλλά είναι δύσκολο, έως και αδύνατο, να αμφισβητηθούν οι πρωτογενείς γερμανικές και ιταλικές πηγές οι οποίες είναι σαφέστατες και επιβεβαιώνουν η μια την άλλη.

  Δεκέμβριος 17, 2009 στο 2:08 ΜΜ

  • Ένα μικρό δώρο σε όλους απο τα ρηχά της Μαλτεζάνας, Κεντρικό άρθρο του μπλοκ. Ναυάγιο ιταλικής φορτηγίδας ΠΕΝΤΟΥΛΙΝΑΣ.
   Καλές Βουτιές με τα μάτια, προς το παρόν!!!
   Νίκος

   Δεκέμβριος 18, 2009 στο 12:26 ΜΜ

   • Renos

    Νίκο είναι αυτό που φαίνεται στα αριστερά μας στο δρόμο προς το «μπλε λιμανάκι», έτσι δεν είναι? Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο παλιό…

    Δεκέμβριος 18, 2009 στο 12:41 ΜΜ

   • Ακριβώς αυτό, Ρένο.
    Έχεις ακούσει τίποτε για την ναρκοθυρίδα που πολυβόλισε το Βeaufighter;

    Δεκέμβριος 18, 2009 στο 12:49 ΜΜ

  • Δημήτρη Καλησπέρα,
   Προσπαθώ όλες αυτές τις ημέρες να βρώ άκρη με τους ψαράδες. Το στίγμα δεν το έχω ακόμα, ηρθα σε επιοινωνία με έναν απόστρατο του ναυτικού απο το νησί, ο οποίος μου είπε ότι στην περιοχή υπάρχουν στίγματα καταχωρημένα στους χάρτες του Π.Ν. αλλά τώρα είναι στην σύνταξη και δεν έχει πρόσβαση. Επίσεις μου είπε ότι παλαιότερα βούτηξαν πολλοί στην προσπάθειά τους να βρούν την νηοπομπή με το uj2104, βόρεια χωρίς αποτέλεσμα. Υπάρχουν και μεταγενέστερα ναυάγεια. Ένας όμως βούτηξε όχι μακρυά απο τις ακτές, όχι σε μεγάλο βάθος πρόσφατα.Μου ειπε ποιος είναι και τον ψάχνω. Μου είπε επίσεις ότι πιθανόν να μην μπορεί να δώει στίγμα αλλά ξέρει που απο το σημείο της ακτής και σε πόση απόσταση. Προσπαθώ να τον βρώ.

   Οι ιταλοί μου έστηλαν μήνυμα, για Ιταλικό υποβρύχιο βυθισμένο στην Αστυπάλαια το 1940.Είναι φανερόότι είναι απόγωνοι καί όχι οι ιδιοι γιατί δεν γνωριζουν στοιχία με ακρίβεια αλλά μάλλον είναι αφηγήσεις των γωνιών τους. Μου είπαν ότι την δεκαετία του 1950 γυρίστηκε και ταινεία με το όνομα ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΟΡΠΙΛΕΣ, έστειλαν τα στοιχεία της ταινείας.
   Μπορείτε να βρείτε κάτιμε τον Βύρωνα;
   Φιλικά Νίκος.

   Δεκέμβριος 21, 2009 στο 2:01 ΜΜ

  • Κάτι ακόμα,
   Τορπιλάκατοι ή τορπιλοβόλα ΜS και ΜΑS είναι ίδιο; εάν ναι πρέπει να υπάρχει ναυάγιο της ίδιας περιόδου μετο υποβρύχιο. Ψάχνω….

   Δεκέμβριος 21, 2009 στο 2:04 ΜΜ

 8. Nίκο,

  Παραθέτω τα στοιχεία που έχω για τα ιταλικά MS που ήσαν στη Δωδεκάνησο. Το κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά, ίσως κάποιος έχει την καλωσύνη να το μεταφράσει αν χρειάζεται.

  2. On 8.9.43 in Dodecanese there was the 1° Squadriglia Motosiluranti (=1st Motor torpedo boat Flotilla) with MS 11, MS 12, MS 15, MS 23 and MS 26.

  MS 11
  was at Leros under the command of Sottotenente di Vascello Giancarlo Bacci. In the afternoon of 26.9.43 she was damaged at Portolago by a German air attack and remained under repairs until 5.10.43. On the morning of 25.10.43 she was again damaged by a German air attack on Portolago and on 2.11.43 she sailed for repairs from Leros to Haifa, where she arrved on 12.11.43. She remained in repairs at Haifa until 24.4.44.

  MS 12
  was at Rhodes under the command of Capitano di Corvetta Vittorio Davisio di Charvensod (which was also the Flotilla Commander). She sailed in the evening of 10.9.43 from Rhodes to transport some Italian and British officers, including Major Jellicoe, to Kastelorizo, where she arrived on the morning of 11. She sailed again in the evening of 12 to transport, with a British MTB, some British Commandos to Kos. From Kos she sailed to transport British officers to Leros, where she arrived in the morning of 13. On 18.9.43 she sailed with MS 23 and was damaged by the same air attack which damaged MS 23; she grounded in Vathy bay and was definitively destroyed here by another air attack on 19.

  MS 15
  was at Rhodes under the command of Sottotenente di Vascello Lino Aracci. On 10.9.43 transported from Rhodes to Symi a wounded British officer (Major Dolby) and returned to Rhodes. On 11.9.43 transported from Rhodes to Kastelorizo another British officer (Col. Kenyon). On the 13.9.43 sailed from Kastelorizo to transport about 20 British Commandos to Leros, where she arrived in the morning of 14. On 25.9.43 at about 08.30-09.00 she sank at Portolago following a German air attack (some near misses started a fire on the ship which reached the benzine tanks and caused the explosion of the ship)

  ΜΣ 23
  On 8.9.43 the Italian motor torpedo boat MS 23 was at Rhodes under the command of Sottotenente di Vascello Alberto Bencini. In the afternoon of 11 September she left Rhodes to transport three Italian Army officers to Kos, where she arrived at 17.00. From Kos she sailed again to transport some British officers to Leros, where she arrived in the morning of 12 September. She remained at Leros until 18 September. In the night of 17/18 September the British destroyers FAULKNOR and ECLIPSE and Greek QUEEN OLGA destroyed a German convoy, sinking the steamers PLUTO and PAULA and damaging the escort UJ 2104 which was grounded at Astipalea. After receiving the report from the British, the Italian motor torpedo boats MS 12 and MS 23 sailed at 09.30 on 18.9.43 from Leros to Astipalea to search and eventually destroy the grounded German ship and/or capture the survivors. During the voyage they were attacked in the late morning from German aircraft and the MS 23 was badly damaged by near-misses and gunfire, which killed one of the crew, and to avoid sinking she was grounded on the beach in the Zafiri (this is the name on the Italian reports, I do not know the corresponding Greek name) Bay on the northeast coast of Astipalea. Here she was definitively destroyed in the afternoon of the same 18 September by another German air attack. The survivors returned to Leros on the 21 September with a sailing vessel.

  MS 26
  was at Leros under the command of Sottotenente di Vascello Giovanni Galatà. On the evening of 9.10.43, following a sighting report of German ships, she sailed from Alinda Bay but , due to a navigational mistake, she grounded hard on the coast between Alynda Bay and Panozymi. She was abandoned by the crew and sank definitively during a storm in the following days.

  (sources : vol. II and Vol.XVI of the official history of the Italian Navy in world war II and the book “I MAS E LE MOTOSILURANTI ITALIANE”)

  Δεκέμβριος 17, 2009 στο 12:59 ΜΜ

 9. Νίκο, χαιρετώ κατ’ αρχάς, αναφέρεσαι στις μαρτυρίες ενός από τους τελευταίους επιζώντες του Βασίλισσα Όλγα, του Ε. Δανιήλ. Υπάρχουν τα λεγόμενα του κάπου τυπωμένα, στα έχει αφηγηθεί ο ίδιος, υπάρχει κάπου συνέντευξη που μπορεί να την βρει κανείς;

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Υ.Γ.
  Σε περίπτωση που ο καπετάνιος σου δώσει τα βάθη των ναυαγίων, διευκρίνισε αν αυτά που σου λέει είναι σε οργιές (fathoms) ή σε μέτρα.
  Ευχαριστώ

  Δεκέμβριος 17, 2009 στο 12:05 ΜΜ

 10. Είναι όπως τα λες Ρένο,
  κανονικά θα έπρεπε οι νωπές μνήμες να εξαλείψουν πράγματι τόσες ανακρίβειες, αλλά ίσως η εποχή (1946) να είχε γενικά ανάγκη από ηρωισμούς, κατορθώματα και θυσίες. Πάντως εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον κόπο σου να παραθέσεις κομμάτια από το βιβλίο του Α. Κύρου και περιμένω την συνέχεια.

  Ρε παιδιά ξέρει κανείς τι ήταν αυτά τα «Άρντιεφ» που αναφέρονται στο κείμενο που παρέθεσε ο Ρένος;

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 17, 2009 στο 12:00 ΜΜ

 11. Νίκο,

  Λέρος = Lero
  Κως = Coo
  Ρόδος = Rhodas
  Αστυπάλαια = Stampalia
  Κάρπαθος = Scarpanto

  😉

  Δεκέμβριος 16, 2009 στο 12:32 ΜΜ

 12. Γιώργο Καρέλα καλώς ήρθες. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το U.J. 2104 βυθίστηκε ανατολικά της νησίδας Γλινό. Αν και δεν έχω πάει ποτέ στην Αστροπαλιά υπολογίζω ότι πιθανώς είναι το ναυάγιο που επισκέπτονται οι ψαροντουφεκάδες. Το ανέφερε ο Ρένος στα γραφόμενα του. Αν είναι αυτό τότε έχουμε ένα ιστορικό πλοίο της Kriegsmarine σε πολύ προσβατό βάθος. Αν το συγκεκριμένο ναυάγιο βρίσκεται δίπλα στο Γλινό, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία για την ταυτότητα του.

  Νίκο σε σχέση με τα πλοία στα βόρεια της Αστυπάλαιας, που σου είπε ο καπετάνιος και σου υποσχέθηκε τα στίγματα (σε παρακαλώ πολύ, μην τα ανακοινώσεις εδώ, το έκανα κι΄ εγώ μια φορά σε άλλη περίπτωση και το έχω χιλιομετανιώσει, αν τα αποκτήσεις επικοινώνησε με e-mail) μπορεί να είναι τα Pluto και Paula. Αν δεις τις αναφορές στο κείμενο που παρέθεσε ο Ρένος, τα πλοία όταν χτυπήθηκαν και βυθίστηκαν βρίσκονταν κοντά στην ακτή. Βέβαια αν έχουμε τύχη η ταυτότητα τους μπορεί να αποδειχτεί μόνο μετά από κατάδυση σε αυτά. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τον καπετάνιο σε τι βάθος βρίσκονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό!!!

  Ρένο δεν κατάλαβα σε σχέση με το θέμα Αρχηγός Στόλου και Αχιλλέας Κύρου. Ο δεύτερος ήταν λογοτέχνης και σίγουρα δεν ήταν παρών κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το συγκεκριμένο βιβλίο δίνει πληροφορίες οι οποίες αντικρούονται από ισχυρές πηγές, τις πρωτογενείς. Οι δευτερογενείς πηγές δίνουν λάθος πληροφορίες, όχι ότι δεν το κάνουν και οι πρωτογενείς αλλά αυτές τουλάχιστον είναι πιο συγκεκριμένες. Έτσι γνωρίζουμε από πρωτογενείς γερμανικές, αγγλικές και ιταλικές πηγές, ότι το συνοδευτικό U.J. 2104 / Darvik δεν βυθίστηκε μαζί με τα Pluto και Paula αλλά αυτό έγινε αρκετές ημέρες αργότερα. Η αφήγηση του συγγραφέα για την βύθιση του U.J. 2104 μπορεί να είναι γλαφυρή, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα που εκφράζουν οι πρωτογενείς πηγές, τα πολεμικά ημερολόγια και μάλιστα διασταυρωμένα αναμεταξύ τους. Ίσως θα ήταν καλό να μας πεις δυο πράγματα για τις πηγές του βιβλίου και για το αν ο συγγραφέας ήταν παρών. Από ότι γνωρίζω αυτό δεν ισχύει.

  Στην επίσημη σελίδα του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναπαραγάγει το λάθος, αναφέροντας ότι η Βασίλισσα Όλγα βύθισε το U.J. 2104 (http://www.hellenicnavy.gr/b.olga_d15.asp). Σε άλλη σελίδα με αφιέρωμα στο πλωτάρχη Μπλέσσα αναπαραγάγετε το ίδιο λάθος με την προσθήκη ότι η γερμανική νηοπομπή βυθίστηκε στο στενό της Καρπάθου (Scarpanto straights) 🙂 (http://www.eaan.gr/h25-gblessas.htm) Επίσης γίνεται αναφορά για την σκληράδα που έδηξε ο πλωτάρχης Μπλέσσας κατά την διάρκεια της μάχης λόγω της προηγούμενης βύθισης του υποβρυχίου Λάμπρος Κατσώνης (Β. Λάσκος) από το U.J. 2102 στα βόρεια της Σκιάθου. Ποιάς μάχης δηλαδή με τρία αντιτορπιλικά να βαράνε δυο φορτηγά ατμόπλοια, δεν ξέρω.
  Πάντως το U.J. 2104 με τον κυβερνήτη και τους δύο αξιωματικούς τραυματισμένους από προηγούμενη αεροπορική επίθεση της RAF, δεν ήταν σε θέση να κάνει πολλά πράγματα. Μετά το χτύπημα των αντιτορπιλικών ο εκτελών χρέος κυβερνήτη ναυτικός, σοφά έπραξε και διέφυγε, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

  Χαιρετώ
  Άντε και να δούμε ποτέ θα τα βουτήξουμε 🙂
  Τα Δωδεκάνησα καλούν και το μήνυμα δεν μπορεί να αγνοηθεί !!!

  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 16, 2009 στο 11:42 ΠΜ

  • Επιτέλους, έμαθα που είναι το scarpanto straights !!!
   Tα στίγματα τα περιμένω, πιέζω όσο μπορώ. Το κατάλαβα, θασου ταστείλω μόλις μου τα δώσουν.
   Φιλικά Νίκος.

   Δεκέμβριος 16, 2009 στο 12:25 ΜΜ

  • Renos

   Δημήτρη , καλησπέρα και πάλι

   Τα περί του Αρχηγού στόλου πάνε στο προηγούμενο μήνυμα μου και όχι στο τελευταίο. Ο Αχ. Κύρου ο οποίος όπως πολύ σωστά είπες δεν ήταν εκεί έχει χρησιμοποιήσει ως πηγές τους ναυτικούς του «Όλγα» με ειδική αναφορά στα παρακάτω ονόματα και αναφέρω συγκεκριμένα από τις ευχαριστίες του συγγραφέα.

   […]
   Παρόλα αυτά δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω με όλη μου την ψυχή τον κυβερνήτη της «Όλγας» κατά την διάρκεια του πολέμου κ. Αλφρ. Λεοντόπουλο, τον κ. Αμούργη που ήταν επάνω στη γέφυρα της «Όλγας» από τον Ιούνιο του 1941 ως την στιγμή του ένδοξου τέλους της, τον κο Βούλτσον και Χρυσάνθην αξιωματικούς της «Όλγας» τον αντιναύαρχο Βούλγαρη, τον υποναύαρχο Αλεξανδρή και τον πλοίαρχο Τούμπα που με εβοήθησαν στην συλλογή των στοιχείων και τον συνάδελφο κ. Λάμπρο Γ. Κορομηλά που μαζι με τον κ Χρυσάνθη μου επρομήθευσαν τις τόσο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του βιβλίου.
   […]

   Δημήτρη για να σου πω την αλήθεια είχα την εντύπωση ότι οι μνήμες για την συγγραφή ενός βιβλίου μόλις λίγα χρόνια μετά από τα θλιβερά γεγονότα (εκδόθηκε το 1946 ενώ οι έρευνα και η συγγραφή φαντάζομαι ότι είναι λίγο νωρίτερα) θα ήταν τόσο νωπές ώστε να εξαλείψουν τις πιθανότητες παράθεσης ανακριβειών

   Όπως και να έχει πάντως θα συνεχίσω να βάλω και τα υπόλοιπα στοιχεία που παραθέτει το βιβλίο έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα αρχεία των υπολοίπων και τι όχι.

   Δεκέμβριος 16, 2009 στο 3:20 ΜΜ

   • Ρένο καλημέρα,
    Εάν πας στο αφιέρωμα του μπλόκ για το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ, στην κατηγορία ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, στο άρθρο Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Α/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ, θα διαβάσεις της αφήγηση των γεγονότων απο έναν απο τους τελευταίους επιζόντες του πληρώματος, μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, τον Ε. Δανιήλ.
    Αφηγήτε ότι αφού χτύπησαν την νηοπομπή απομακρύνθηκαν αμέσως, και ότι απο μεγάλη απόσταση άκουγαν τις εκρήξεις και έβλεπαν τις λάμψεις,απο την τρίτη έκρηξη καιλάμψη έκριναν ότι ήταν το DARVIK/UJ2104.
    Πρόσεξε, αφού είχαν απομακρυνθεί πολύ, έκρηναν το αποτέλεσμα της κρούσης απο τις εκρήξεις και τις λάμψεις, δν ήταν αυτόπτες μάρτυρες του αποτελέσματος. Υποθετικά έκρηναν δηλαδη τοαποτέλεσμα. Εμείς όμως έχουμε αποδείξει την τύχη τουπλοίου μας, που είναι άλλη.
    Όπως εύστοχα παρατήρησε ο Δημήτρης, το κείμενο που παρέθεσες είναι ενδεχομένως ακριβές και χρήσιμο, μόνο ως προς τη στιγμή της κρούσης, όσον αφορά δηλαδή την θέση που βρισκονται τα εμπορικά της νηοπομπής.

    Φιλικά
    Νίκος

    Δεκέμβριος 17, 2009 στο 8:50 ΠΜ

 13. Renos

  Μόλις εβράδυασε, και αφού ξεφόρτωσαν όλα τα πυρομαχικά και τα πολεμοφόδια που είχαν φέρει τα δύο αντιτορπιλικά [Ιντρέπιντ- Βας. Ολγα] ξεκίνησαν από την Λέρο για να περάσουν πάλι τα επικίνδυνα νερά ως την Κρήτη με το νυκτερινό σκοτάδι και να φθάσουν στην Αλεξάνδρεια το απόγευμα της 20 Σεπτεμβρίου.

  Δεν έπλευσαν όμως αμέσως κατ’ ευθείαν προς τον αντικειμενικό τους σκοπό. Προηγουμένως έπρεπε να κάνουν μία επίμονη επιθετική περιπολία από την Λέρο μέχρι το Κάβο Σίδερο της Κρήτης και να εξερευνήσουν τα νερά γύρω από τις Λεβίθες, την Αστυπάλαια και τα άλλα νησάκια όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι εκινούντο διάφορα μικρότερα πλοιάρια και καίκια για να μεταφέρουν τις απαραίτητες ενισχύσεις στους Γερμανούς της Ρόδου.

  […] Όταν όμως ξεκίνησε το άλλο πρωί η Ολγα ήταν μαζί της και τα άλλα δύο Α/Τ τα αγγλικά Φώλκνορ και Εκλίψ και είχαν ειδική εντολή να κάνουν ακόμα πιο επιμελημένη περιπολία στα ίδια νερά γιατί τα συμμαχικά ανιχνευτικά και διάφορες πληροφορίες επιβεβαίωναν ότι όχι μόνο καίκια αλλά και κάπως μεγαλύτερα εχθρικά πλοία εκινούντο στην περιοχή εκείνη.

  […] Η Βασίλισσα Ολγα και τα δύο Αγγλικά Α/Τ επέρασαν πάλι με το σούρουπο τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και από την στιγμή εκείνη όλων η προσοχή ήταν εντεταμένη για να μην τους ξεφύγουν τα εχθρικά πλοία, αν τυχόν ευρίσκοντο ακόμα στον δρόμο των. Εκανε ωραίο φεγγάρι και είχε ελαφρά θαλασσίτσα που δεν εμπόδιζε πολύ την ορατότητα. Θα ήταν περίποθ μεσάνυχτα, και τα τρία πλοία είχαν φτάσει στο ύψος της Αστυπάλαιας και επλησίαζαν όσο μπορούσαν περισσότερο προς τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού με την πρόθεση να κάνουν ενδεχομένως και τον γύρο του όταν τα «Αρντιεφ» ανεκάλυψαν δύο ύποπτα πλοία.

  Τα Α/Τα επλησίασαν ακόμα περισσότερο και από τις γέφυρες των διέκριναν πράγματι σε λίγο δύο πλοία δύο εώς τριών χιλιάδων τόννων που είχαν προσεγγίσει εντελώς στην κάπως απότομη ακτή του νησιού για να κρύβονται ίσως στην σκιά του βουνού. Το ένα έμοιαζε με πετρελαιοφόρο και το άλλο ήταν συνηθισμένο εμπορικό πλοίο του αυτού μεγέθους. Για την ταυτότητα των ως εχθρικών πλοίων δεν μπορούσε να υπάρξει καμία αμφιβολία αφού μάλιστα έμεινε χωρίς απάντηση και το καθορισμένο σήμα αναγνωρίσεως. Εντύπωση μόνο έκανε στους ναυτικούς μας ότι τα δύο αυτά καράβια ήταν τόσο ψηλά και εφαίνοντο τόσο ξεφόρτωτα. Την ίδια όμως στιγμή φάνηκε και το άλλο μικρότερο καράβι που είχε ανακαλυφθεί από το «αρντιεφ» και που προχωρούσε με κάπως απειλητικές διαθέσεις.

  Ηταν η τορπιλάκατος που αποτελούσε την προστατευτική συνοδεία των δύο εχθρικών μεταγωγικών και που ίσως ήταν κρυμμένη μέχρι εκείνη την στιγμή. Ο «καπτεν Ντη» ο αρχηγός της δυνάμεως των συμμαχικών Α/Τ έδωσε από το «Εκλιψ» την διαταγή της κοινής επιθέσεως με αρχικό στόχο την τορπιλάκατο που θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη με τις τορπίλες της αν δεν εξουδετερώνετο αμέσως. Και χωρίς δευτερόλεπτου καθυστέρηση τα τρία Α/Τ συγκέντρωσαν αμέσως τα πυρά πάνω στο μικρό εχθρικό πλοίο. […] Όλα (τα πυρά) μαζί έχουν συγκεντρωθεί στην τορπιλάκατο που παρουσιάζει με το φως του φεγγαριού λαμπρό στόχο. Και το αποτέλεσμα δεν αργεί καθόλου. Τα συγκεντρωμένα πυρά των τριών Α/Τ την βρίσκουν με την πρώτη ομοβροντία. […]

  (Ακολουθεί η εικόνα βύθισης της τορπιλακάτου)

  […] Πρώτα μία τρομακτική έκρηξη, μια λάμψη που φωτίζει όλη την περιοχή γύρω έπειτα σαν ένα φωτεινό σιντριβάνι που πετάει προς όλες τις κατευθύνσεις λευκοπυρακτωμένα κομμάτια και έπειτα πια τίποτε. Στην επιφάνεια της θάλασσας δεν υπάρχει ούτε ένας ναυαγός, ούτε ένα κομμάτι από το καράβι που εξαφανίσθει. Ας σημειωθεί ότι σε αυτή τη μάχη οι πυροβολητές της Όλγας χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την άφλογο πυρίτιδα. (Δεν φαίνεται λάμψη από την εκπυρσοκρότηση και έτσι ο εχθρός δεν ξέρει από πού έρχονται οι βολές). […]

  […] Ήρθε έπειτα η σειρά των δύο εχθρικών μεταγωγικών που έμοιαζαν να περιμένουν ακίνητα εκεί το μοιραίο τέλος των. Σύμφωνα με την δοκιμασμένη πια επιθετική τακτική των Συμμαχικών Α/Τ η Όλγα και τα δύο Α/Τ ανέβαιναν και κατέβαιναν εμπρός από τους στόχους των για να ρίχνουν εναντίων των τις ομοβροντίες των, καθώς περνούσαν κοντά των. Αλλά τα δυο Γερμανικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βυθιστούν. Φαίνεται βέβαιο ότι είχαν πολλά και καλά απομονωμένα στεγανά διαμερίσματα, και έτσι αρκετές επιτυχημένες βολές που θα είχαν αρκέσει για να βουλιάξουν κάθε άλλο καράβι τους προξενούσαν μόνο βαριές ζημιές αλλά δεν αρκούσαν για να τα βυθίσουν. Για μία ολόκληρη ώρα εξακολουθούσε ο αμείλικτος αυτός βομβαρδισμός και τα βουνά της Αστυπάλαιας ξανάστελναν πίσω τον αντίλαλο των αδιάκοπων εκρήξεων. […]

  […] Τα δύο εχθρικά καράβια κατατρυπημένα από τα αμέτρητα βλήματα εξακολουθούσαν ακόμα να επιπλέουν, ενώ πολλοί από το πλήρωμα των ή τους επιβάτας των εφαίνοντο να πηδούν στη θάλασσα ή να κατεβάζουν βάρκες και να προσπαθούν να σωθούν προς την κοντινή ξηρά.

  Επιτέλους κατά την μία μετά τα μεσάνυχτα εβούλιαξε πρώτα το μεταγωγικό. Και λίγη ώρα αργότερα το δεύτερο πλοίο, το πετρελαιοφόρο εξοντώθηκε από μία θεαματική τορπιλική επίθεση του ενός από τα δύο Αγγλικά Α/Τα

  Το Αγγλικό πλοίο επλησίασε σε πολύ μικρή απόσταση τον εχθρό και όταν επέρασε πολύ κοντά του εξαπέλυσε την τορπίλη του. Η τορπίλη εχτύπησε το πετραιλεοφόρο ακριβως στην μέση και τότε οι θαλασσινοί μας είδαν από το κατάστρωμα και την γέφυρα της Ολγας ένα ακόμα περίεργο και καταπληκτικό θέαμα: Είδαν το εχθρικό πλοίο να ανοίγει σε δύο κομμάτια τα οποία υψώθησαν για μία στιγμή σχεδόν κατακόρυφα και σχεδόν παράλληλα το ένα προς το άλλο και έπειτα εβουλιαξαν μαζί. Η Γερμανική νηοπομπή που εφαίνετο να είναι αρκετά σημαντική είχε τελείως εξοντωθεί…

  (Σε αυτό το σημείο αρχίζει και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της αναφοράς με πληροφορίες σχετικές με την ημερομηνία – όχι με ακρίβεια όμως_ με την τοποθεσία αλλά και τους ναυαγούς το οποίο ελπίζω να βρω χρόνο να σας μεταφέρω αύριο μιας και αναφέρεται ότι η νηοπομπή μετέφερε εκατοντάδες Γερμανών Ναυτικών με προορισμό την Ρόδο)

  Δεκέμβριος 15, 2009 στο 3:58 ΜΜ

 14. Επιβεβαιώνω όσα λες για την «Ινγκεμποργκ»

  “Ingeborg S.” 1.200 BRT, πρώην “Ste.Martine”, 29.10.43 βυθίστηκε από το βρετανικό υποβρύχιο “Unsparing” βορειοδυτικά της Αστυπάλαιας.

  Να δώσω και τα ονόματα των ιταλικών τορπιλακάτων

  MS 15 : MS 15 was at Rhodes under the command of Sottotenente di Vascello Lino Aracci. (Δ/τής υπολ/γός Λίνο Αράτσι)

  ΜS 23: MS 23 was at Rhodes under the command of Sottotenente di Vascello Alberto Bencini (Δ/τής υπολ/γός Αλμπέρτο Μπεντσίνι)

  Δεκέμβριος 15, 2009 στο 1:39 ΜΜ

  • Βύρωνα καλημέρα,
   Πλωτάρχης Νταβίσο Κυβερνήτης Ms12, αναλαμβάνει διοικητής των Ιταλικών δυνάμεων της Αστυπάλαιας αντικαθιστόντας τον ύποπτο για συνεργασία με τους Γερμανούς Μαργκαρούτσι, απαιτεί την αποστολή στην Αστυπάλαια, και το πετυχένει, του Κυβερνήτη της Ms23 Ανθυποπλοιάρχου Μπενκίνι, άνθρωπος της απολύτου εμπυστοσύνης του.
   Το επιβεβαιώνεις;
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 16, 2009 στο 12:35 ΜΜ

  • Βύρωνα,
   Η Ms15 απο που προέκυψε;
   Δεν έχω κανένα στοιχείο.

   Δεκέμβριος 17, 2009 στο 9:07 ΠΜ

 15. Renos

  Έχω λοιπόν στα χέρια μου το βιβλίο που έγραψε ο Αρχηγός του Στόλου το 1946 και Αχιλλέας Κύρου με τίτλο “Βασίλισσα Όλγα- Ιστορία ενός αντιτορπιλικού” και όντως αναφέρει όλο το περιστατικό και στις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να σας βάλω κάποια αποσπάσματα που πιθανόν να ενδιαφέρουν.

  Δεκέμβριος 15, 2009 στο 10:51 ΠΜ

  • Ρένο Καλημέρα,
   Θα είναι πολύ σημαντική πληροφόριση, αφού απο Ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει άλλη.
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 15, 2009 στο 11:37 ΠΜ

  • Ρένο,
   Πρίν απο μέρες ρώτησες τον Δημήτρη για το INGBORG.
   Τα στοιχεία που έχω στο αρχείο μου είναι τα εξής:
   Βυθίστηκε στις 29/10/43 απο το υποβρύχιο Unspiring P55
   Tόπος Βύθισης: Δυτικά της Αστυπαλαιας και Βόρειοανατολικά της Ανάφης.
   Στίγμα Ναυαγίου: 36 33 Βόρειο – 25 54 Aνατολικό
   Βάθος: 500 περίπου μέτρα, σύμφωνα με τον πολύ γενικό χάρτη του πλοίου που βρήκα.
   Αν κάποιος έχει την ιστορία του, το χρονικό του ταξιδιού και τι ήταν οι 400 που επέβεναν, θα ήταν πολύ σημαντικά για εμένα.

   Φιλικά Νίκος

   Δεκέμβριος 15, 2009 στο 12:59 ΜΜ

 16. Θα ήθελα να προσθέσω και την επίσημη εκδοχή της ιταλικής πλευράς για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα.
  Η πηγή είναι πρωτογενής, δηλ. τα επίσημα ιστορικά αρχεία του ιταλικού ναυτικού.
  (sources : vol. II and Vol.XVI of the official history of the Italian Navy in world war II and the book “I MAS E LE MOTOSILURANTI ITALIANE”)

  Μεταφράζω στα ελληνικα:

  Το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου 1943 ειδοποιηθήκαμε από ιταλικά παρατηρητήρια για την παρουσία άγνωστου πλοίου στην περιοχή της Αστυπάλαιας.
  Το ναρκαλιευτικό «AUDACEMENTE= Toλμηρός», πρώην ιταλικό αλιευτικό, έσπευσε από την Μαλτεζάνα για να ερευνήσει το γεγονός.
  Βρήκε το «UJ 2104» αγκυροβολημένο στον κόλπο του Αγίου Φωκά (Santa Foca) , σε κακή κατάσταση, και μερικούς Γερμανούς στην ακτή.
  Οι Γερμανοί παραδώθηκαν χωρίς αντίσταση. Τους φόρτωσαν στο UJ 2104, μαζί και τους τραυματίες και μια μικρή ιταλική φρουρά και τους μετέφεραν στον κόλπο της Μαλτεζάνας, συνοδεία και του AUDACEMENTE.
  Εκεί με τα πλοιάρια AUDACEMENTE και PEGACO (επίσης ναρκαλιευτικί, πρώην ιταλικό αλιευτικό) μετέφεραν τους Γερμανούς στην ακτή και τους περιώρισαν ως αιχμαλώτους πολέμου.
  Το UJ 2104 εγκαταλήφτηκε αγκυροβολημένο στον κόλπο χωρίς πλήρωμα.
  Τα αντιαεροπορικά όπλα των 20 χιλ. του πλοίου μεταφέρθηκαν στις ιταλικές θέσεις για αμυντική ενίσχυση των Ιταλών.
  Στις 22. του μηνός, κατά τη διάρκεια καταιγίδας, το πλοίο ξώκοιλε στην ακτή και έπαθε σοβαρές ζημίες.
  Από ιταλικής πλευράς θεωρήθηκε ότι ήταν αδύνατο να επισκευαστεί και εγκαταλήφτηκε.
  Άλλες ιταλικές αναφορές για το UJ 2104 δεν υπάρχουν

  Για τη μοίρα των MS 12 και MS 23 θα επανέλθω

  Δεκέμβριος 14, 2009 στο 2:03 ΜΜ

  • Βύρωνα Καλημέρα,
   Τα ίδιαστοιχείαέχω και εγώ, μου στέλνουν σήμερα τα ονόματα των κυβερνητών πουαπο ότι λένε
   ανέλαβαν την διοίκηση του νησιού.Το ένα τοέχω.Περιμένω να δώ τι θα στείλουν.
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 15, 2009 στο 11:39 ΠΜ

 17. Renos

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Τις ημέρες που μας πέρασαν βρήκα την ευκαιρία να κοιτάξω λίγο τα αρχεία και τα βιβλία που έχω στο σπίτι. Σχετικά με το UJ 2104 βρήκα τα παρακάτω στο “ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 1940-1945” όπου και αναφέρει τα εξής:

  Από την άλλη ο Α.Σ. (Αρχηγός Στόλου) αναφέρει στην έκθεση του ότι και τα τρία πλοία της γερμανικής νηοπομπής βυθίστηκαν ενώ στο βιβλίο μεταθέτει την ημερομηνία 22-23 Σεπτεμβρίου αναγράφοντας ότι την παραπάνω ημερομηνία βυθίστηκαν τα φορτηγά Pluto και Paolo καθώς και το συνοδό τους με αριθμό 2104.

  Για να τα επιβεβαιώσω αυτά, θα έχω στα χέρια μου μέχρι μεθαύριο το βιβλίο του (εκδόσεως 1946 αφιερωμένο στην Βασίλισσα Ολγα όπου και θα σας μεταφέρω τις όποιες λεπτομέρειες μεταφέρει)

  Σημειωτέων δε, ότι για το συμβάν έχει αφιερώσει 3 Σελίδες στο βιβλίο του.

  Τώρα αναφορικά με το τι έχω ακούσει από ντόπιους.

  Όπως είπα και στον Δημήτρη, αυτά που μου έχουν μεταφέρει είναι χωρίς ακόμα να έχω μπορέσει να τα επιβεβαιώσω επομένως είναι με επιφύλαξη

  Α) Περί ενός Γερμανικού πλοίου βυθισμένου σε μικρό βάθος το οποίο το βουτάνε ψαροντουφεκάδες και μάλιστα να έχουν δει και οβίδες (περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο μαζί με την τοποθεσία θα έχω στις επόμενες ημέρες)

  Β) Επίσης μου είχαν δείξει στο χάρτη σημείο όπου φαίνεται ότι είναι βυθισμένο ένα stukas (και μάλιστα ντόπιος πάλι μου είχε πει την ιστορία που τον είχε επισκεφτεί κάποιος ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν ο πιλότος του αεροπλάνου και μάλιστα του έδειξε το σημείο που έπεσε)

  Γ) Σε άλλη συζήτηση πάλι με ντόπιους της περιοχής μου είχαν πει ότι κάποιος από την Αστυπάλαια (του οποίου στις ημέρες μας η οικογένεια χαρακτηρίζεται ως εύπορη στην περιοχή στις ημέρες μας) έβγαζε λεφτά την περίοδο εκείνη αφού σήκωνε πράγματα από ναυάγια της περιοχής με την χρήση δυναμίτη.

  Τώρα σχετικά με τις καταδύσεις που έχω κάνει τις είχα κάνει με ένα παλληκάρι που έχει μαγαζί με καταδυτικά στη χώρα (Εάν θυμάμαι καλά Δημήτρη τον λένε) και είχαμε πάει νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας προς τα νησάκια των οποίων το όνομα δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή (Κουνούπες αν δεν κάνω λάθος) και μου είχε αναφέρει και ο ίδιος σχετικά με ένα ναυάγιο στα νότια του νησιού, το οποίο τώρα υποψιάζομαι πως είναι στη Σύρνα)

  Κλείνοντας να πω ότι θα επιδιώξω τις επόμενες ημέρες να έλθω σε επαφή με κάποιον από τους ντόπιους και θα σας μεταφέρω τις όποιες πληροφορίες

  Δεκέμβριος 14, 2009 στο 7:57 ΠΜ

  • Φίλε Ρένο καλημέρα,

   Οι αναφορές στα γεγονότα που προηγήθηκαν της κατάλυψης του νησιού απο διάφορες πηγές είναι συγκεχημένες.
   Θές γιατί ποτέ κανείς, απο όσους ασχολήθηκαν, δεν ερεύνησε τα γεγονότα αλλά περιορίστηκε σε απλή μεταφορά των όσων είχαν είδη γραφτεί περιστασιακά, θες γιατί ένας τόσο μικρός και φτωχός τόπος δεν πρόσφερε έδαφος για προσωπική ανάδειξη, πράγμα που και εγώ έκανα στην αρχή στην προσπάθειά μου να προκαλέσω την όποια έρευνα, θές γιατί το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό ήταν στην Αλεξάνδρεια και δεν είχε επαφή με τα γεγονότα, θές γιατί… πολλά τα γιατί.
   Απο την αρχηκή συζήτηση, που τελικά εξελίχθηκε σε ουσιαστική έρευνα όλων των πηγών που εξετάσθηκαν μέχρι τώρα, χάρη στην προσπάθεια του Δημήτρη και του Βύρωνα, συμπεράναμε ότι οι μόνοι αξιόπιστοι για να μας προσφέρουν έγκυρες πληροφορίες, είναι οι Γερμανικές πηγές και μόνο πληροφοριακά, μέχρι στιγμής, τα παιδιά των πατριωτών Ιταλών αξιωματικών (όχι το dodecaneso.org) που υπηρετούσαν στο νησί. Κάθε όμως πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένη αναζήτηση είναι χρήσιμη.
   Ρένο αυτή την περίοδο ψάχνω για τη δράση των Ελληνικών υποβρυχίων στην περιοχή. Η οικογένεια Μεταξά (μοναδικοί κάτοικοι της Σύρνας, όσο αυτή κατοικούνταν) μου ανέφεραν μέχρι την παρουσία του Παπανικολή και συνομηλίες με τα πληρώματα (ο Θεόδωρος Μεταξωτός έχει τιμηθεί για την προσφορά του απο το Ελληνικό κράτος) μπορείς να βρείς κάτι; ψάχνω και εγώ.
   Όσο αφορά τα στοχεία που σου έδωσε ο Δημήτρης Καρακώστας που διατηρούσε μαγαζί με είδη αλιείας στη χώρα (έκλεισε) δεν γνωρίζω κάτι για τις Κουνούπες, εκτώς απο το αρχαίο ναυάγιο με τα νομίσματα (βάθος 50 μέτρα, νεκρός δύτης ερευνητής του ναυαγίου).
   Πρόσεξε τώρα, όταν ήρθαν στο νησί οι Ισραηλίτες για το ναυάγιο του Αθήνα στη Σύρνα εδώ και χρόνια, σίγουρα απευθήνθηκαν σε αυτόν. Εκτώς αυτού έχω πληροφορίες για άγνωστο ναυάγιο στη Σοφράνα, κοντά στη Σύρνα, σε μικρό Βάθος.

   Φιλικά, Νίκος

   Δεκέμβριος 14, 2009 στο 9:07 ΠΜ

 18. KARELAS GIWRGOS

  Συγχαρητήρια σε όλους για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και
  για όσα καινούργια βγήκαν στην επιφάνεια.
  Απλά να αναφέρω ότι στο βιβλίο «Το Ολίσθημα του Τσώρτσιλ, επιχειρήσεις στο Αιγαίο Κώς -Λέρος 1943» στη σελίδα 77 αναφέρει σα σημείο βύθισης του UJ 2104 την Ανατολική πλευρά της νήσου Γλυνός. Στην ίδια σελίδα αναφέρει 3 Ιταλικές τορπιλακάτους να σπεύδουν στην περιοχή με τις 2 να εξουδετερώνονται από Γερμανικά αεροπλάνα ενώ την τρίτη να προσαράζει στις ακτές τις Αστυπάλαιας. Αν αποδειχτεί ότι η τορπιλάκατος προσάραξε το πιθανότερο είναι είτε να διαλύθηκε, είτε να ανελκύστηκε.
  Το παραπάνω βασίζεται κυρίως σε Αγγλικά αρχεία και βιβλία και λιγότερο σε Γερμανικά αρχεία και πηγές.

  Δεκέμβριος 13, 2009 στο 7:20 ΜΜ

  • Γιώργο καλώς όρισες στην παρέα,
   Ότι μπορείς να προσφέρεις είναι ευπρόσδεκτο. Δές τον χάρτη του άρθρου. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σου.
   Φιλικά, Νίκος

   Δεκέμβριος 14, 2009 στο 9:10 ΠΜ

 19. Βύρωνα, είναιδυνατόν να βρεθούν στοιχεία και φωτογραφίες του ΟΛΥΜΠΟΣ, του UJ2111 και των πορθμείων;
  Οι φωτογραφίεςπουεχω είναι απο την απόβαση της Λέρου.

  Φιλικά,

  Νίκος

  Δεκέμβριος 13, 2009 στο 11:41 ΠΜ

 20. Δημήτρη περιμένω σχόλια για τα δύο μυνήματα που σου έστειλα.
  Νίκος

  Δεκέμβριος 13, 2009 στο 11:38 ΠΜ

 21. Νίκο,

  έτσι στα γρήγορα βρήκα τον Δ/τή του MS 23, ήταν ο Sottotenente di Vascello
  Alberto Bencini, ατα ελληνικά υπολοχαγός Αλμπέρτο Μπεντσίνι.

  Βύρων

  Δεκέμβριος 13, 2009 στο 6:34 ΠΜ

 22. Νίκο,

  στο κάτωθι site θα βρεις τα πλοία που βυθίστηκαν στις 07.10.43. Πρέπει να διορθώσεις το F 308.

  http://www.schiffswrackliste.de/ts%201943.htm

  Κατά τα άλλα όλα εν τάξει

  Αν το πλοίο είναι πράγματι το UJ 2111, δηλαδή η πρώην ιταλική κανονιοφόρος «Tramaglio» θα κοιτάξω και θα επιβεβαιώσω

  Δεκέμβριος 12, 2009 στο 2:26 ΜΜ

 23. Νίκο,

  που βρίσκεται το άρθρο για το 9./999 και που η φωτογραφία του πλοίου που θέλεις να μάθεις αν είναι το UJ 2111 ?

  Δεκέμβριος 12, 2009 στο 12:46 ΜΜ

 24. Dimitris Galon

  Γεια σου Νίκο,
  παραθέτω χάρτη του κόλπου Βαθύ για να δεις το βάθος.

  Λόγω του μικρού βάθους δεν νομίζω ότι θα ήταν πρόβλημα να βγάλουν ότι απέμεινε στον βυθό από τα υπολλείματα της τορπιλακάτου.
  Μακάρι να έχει μείνει κάτι αλλά δεν το νομίζω.
  Πες μας τι έμαθες!!!
  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 12, 2009 στο 12:09 ΜΜ

  • Δημήτρη Καλημέρα,
   Για το Βαθύ και τον Μπονάνο ακόμα περιμένω.
   Είμαι όμως έτοιμος με το ναυάγιο της νηοπομπής που μετέφερε το 9/999 τάγμα πεζικού για την αλλαγή της φρουράς της Ρόδου. Δες το κεντρικό άρθρο.
   Μήπως το στίγμα που έχεις ΝΑ της αστυπάλαιας είναι του Πάνθηρα;
   Bύρωνα, είναι αυτό που μου έστειλαν το UJ2111;
   Είναι βυθισμένο στην Αστυπάλαια;
   Tην F496 μάλλον την λαφυραγώγησαν μετά τον πόλεμο ντόπιοι.
   Περιμένω παρατηρήσεις.

   Φιλικά,
   Νίκος

   Δεκέμβριος 12, 2009 στο 12:25 ΜΜ

  • Δημήτρη, άρα και το UJ2111, είναι βυθισμένο στην Αστυπάλαια.
   Τώρα, το skaramento chanell που βυθίστηκε το Panther που στο καλό είναι;
   H νηοπομπή χτυπήθηκε βόρεια της Αστυπάλαιας; Οι πυροβολαρχίες αυτές μπορούν ναβάλουν και προς βορρά και προς νότο, ο Καστελάνος μπορεί και ανατολικά.
   Τα οστά στο Μπονάνο και οι μαρτυρίες των κατοίκων για ναυάγιο εκεί;
   Οι Ιταλοί σχετικά με τους κώδικες είπαν ότι τα αεροπλάνα αυτά είχαν κώδικες αποκρυπτογράφισης σημάτων,νομίζω ότι ήταν φυσικόοι Άγγλοι να μην θέλουν να πέσουν στα χέρια των Γερμανών.
   Βύρωνα, οι Ιταλοί λένε ότι ο Κυβερνήτης της Ms12 ανέλαβε διοικητής του νησιού και ο Κυβερνήτης της Ms23 υποδιοικητής κατώπιν αιτήσεως του πρώτου μετάτην απόφαση της Λέρου να απομακρήνει τον φιλογερμανό Margarucci. Αύριο μάλλον θαμου στήλουν τα ονόματα και των δύο.
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 12, 2009 στο 11:14 ΜΜ

  • Καλημέρα σε όλους,
   Δημήτρη,
   Οι ψαράδες και οι ντόπιοι παράδοξα δεν ξέρουν τίποτα για το βαθύ. Στο τηλέφωνο που μίλησα πριν απο λίγο με ένα Καπετάνιο μου είπε ότι υπάρχουν (στη γλώσσα τους) δύο καλά ναυάγια στην περιοχή, Και τα δύο είναι, αν προσέξης το χάρτη, απο την πίσω πλευρά του μπράτσου που κάνει ο κόλπος του Βαθιού στην βόρεια πλευρά, στην πλευρά του πελάγου δηλαδή. Όπως ακριβώς μου είπε, περίπου στα φωκιονήσια, στο Δρακοντόσπηλιο (Σπηλία του Δράκου, Βόρεια πλευρά της περιοχής του Βαθιού) σε απόσταση περίπου 4 μίλια πρός τη Λέρο και όχι προς την Κάλυμνο που είναι νοτιότερα, το πρώτο και ακόμη μακρύτερα απο το πρώτο προς Λέρο πάλυ το δεύτερο.
   Τίς επόμενες μέρες θα μου δώσει στίγματα. Θα Βοηθείσουν και οι ίδιοι στις περιοχέςπου ξέρουν.
   Η Μs12 πάλυ αγνοήτε.
   Περιμένω σχόλια και για το προηγούμενο μήνυμα που σου έστειλα.

   Ρένο σε έχασα. Κανένα νέο;

   Φιλικά,

   Νίκος

   Δεκέμβριος 13, 2009 στο 11:19 ΠΜ

 25. Γεια σου Δημήτρη, γεια σας παιδιά

  Τα «Echo» και «Interpid» ήταν στη γειτονιά, αλλά όπως λες δεν βύθισαν το UJ 2104, αυτό το ξεκαθαρίσαμε νομίζω.
  Την άλλη εβδομάδα πιστεύω να πάρω στοχεία, πώς κινήθηκαν τα ιταλικά ταχύπλοα τορπιλοβόλα MS και MAS στην περιοχή.
  Έχουν έρθει πολλά νέα αρχεία, κυρίως της Luftwaffe (που σπανίζουν) και να δούμε που θα βρω το χρόνο να τα βάλω σε τάξη.
  Τελικά μια ζωή δε φτάνει να ερευνήσει κανείς όλα αυτά, πάντα θα προκύπτουν νέα στοχεία, πιστέψτε με.
  Περιμένω και 5 πολεμικά ημερολόγια όλων των γερμανικών υποβρυχίων που ήσαν στη Μεσόγειο, θα γίνει χαμός.

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 10:28 ΜΜ

 26. Ναι Βύρωνα αλλά δες και την καταχώρηση «6. /7. Oktober», στην σελίδα 59 στο «7. Seenotstaffel 1941 – 1944». Εκτός αυτού το wlb-stuttgart το έχουμε πιάσει πολλές φορές αδιάβαστο. Η τελευταία, που διαπίστωσα προσωπικά, ήταν η καταχώρηση για την βύθιση του U.J. 2104 από τα HMS Echo και HMS Intrepid. Αυτή η πληροφορία έχει διαδωθεί παντού και ο ένας αντιγράφει το λάθος από τον άλλον. Στις πρωτογενείς πηγές δεν εμφανίζονται πουθενά τα HMS Echo και HMS Intrepid. Τα συνάντησες εσύ κάπου;

  Γι΄ αυτό σου είπα ρίξε μια ματιά και στο βιβλίο της 7. Seenotsatffel και σύγκρινε τις λεπτομέρειες των 7 Dornier που έσπευσαν στο σημείο βύθισης για την περισυλλογή των ναυαγών, με τις αωριστίες του wlb-stuttgart. Όσον αφορά τα στοιχεία του πλοίου είναι σωστά. Παρατηρώ μόνο ότι και το πολύ έγκυρο Miramar Ship Index έχει την ίδια ημερομηνία βύθισης. 😉

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 2:53 ΜΜ

 27. “Ingeborg S.” 1.200 BRT ex “Ste.Martine”,
  29.10.43 το βυθίζει το βρετανικό υποβρύχιο HMS “Unsparing” N.Δ. της Αστυπάλαιας

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 2:33 ΜΜ

 28. Νίκο αυτό για το Beaufighter και τα έγγραφα θα πρέπει να ρωτήσεις τους Ιταλούς.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 12:12 ΜΜ

 29. Επίσης μάλλον κάνω λάθος με την ημερομηνία βύθισης του Ingeborg, καθώς η γερμανική καταχώρηση γράφει «τις επόμενες ημέρες» και όχι «την επόμενη ημέρα» που θα ήταν η 7η Οκτωβρίου 1943.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 12:11 ΜΜ

 30. Ρένο καταλαβαίνω το πρόβλημα που σου δημιουργήθηκε σε σχέση με τις πηγές, καθώς νομίζω ότι από εδώ ξεκινούν όλα σε σχέση με τα Ingeborg, υποβρύχιο, Αστυπάλαια, βλέπε ημερομηνίες 13 – 29.10.1943

  http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/43-10.htm

  αλλά έχουμε την μαρτηρία των διασωστικών Dornier 24 της 7. Seenotstaffel που μιλά με λεπτομέρειες για Ingeborg, αεροτορπίλη, Νάξο.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 11:57 ΠΜ

 31. Ίσως Ρένο θα ήταν καλό, μια και έχεις καταδυθεί στην περιοχή, να μας πεις τι είδες και τι άκουσες εσύ σχετικά με τα ναυάγια για τα οποία συζητάμε.
  Ενώ ο Νίκος αναφέρει ότι δεν έχει κοπεί η ανελκυθεί κανένα από αυτά εσύ έχεις άλλες πληροφορίες. Σωστά;

  Για το Ingeborg τώρα.

  Σύμφωνα με τις γερμανικές πηγές το Ingeborg βυθίστηκε από αεροτορπίλες κοντά στην Νάξο στις 7 Οκτωβρίου 1943.

  Παραθέτω πληροφορία από το βιβλίο του Horst Thürling, «Die 7. Seenotstaffel 1941 1944»

  Αν χρειαστείς μετάφραση το αναλαμβάνω.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 11:21 ΠΜ

 32. Renos

  Καλημέρα σας, και σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Νίκο πολύ καλή δουλειά το blog. Όπως είπα και στο πρώτο μήνυμα η Αστυπάλαια είναι το αγαπημένο μου νησί (για πολλούς λόγους που δεν είναι της στιγμής), επομένως όπου μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω με ιδιαίτερη χαρά. Έχω στείλει και στον Δημήτρη μήνυμα για τους τρόπους που μπορώ να βοηθήσω από τη στιγμή που θα καταλήξουμε κάπου…

  Αυτά προς το παρών για να μην μακρηγορώ και θα επανέλθω σύντομα αφού βρω χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο να κοιτάξω μερικά βιβλία που έχω μαζέψει για το μέρος.

  Φιλικά

  Ρένος

  Δεκέμβριος 11, 2009 στο 7:05 ΠΜ

 33. Ρένο,
  τα νερά και στους δυο κόλπους, καθώς και στην Μαλτεζάνα δεν είναι πολύ βαθιά. Με την βοήθεια του Νίκου και των ψαράδων, οι οποίοι έχουν εντοπίσει τα ναυάγια, νομίζω ότι είναι εύκολο να βρεθούν.

  Κανόνισε 🙂

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 10, 2009 στο 2:58 ΜΜ

  • Καλημέρα σε όλους,
   Ζητώ συγνώμη για τις καθηστερίσεις, αλλά δουλεύοντας σε πλοίο ο χρόνος μου είναι περιορισμένος.
   Δημήτρη, επιβεβαιώνω ότι το στήγμα στο κέντρο του κόλπου της Μαλτεζάνας είναι ασθενές με ελαφρύ σήκωμα, αρά είναι το Beaufighter. To ερώτημα όμως είναι, εάν πρόκειται όντως για το Beaufighter, πώς είναι δυνατόν να σκοτώθηκε το πλήρωμα στην πρόσκρουση και οι Ιταλοί να πήραν τους κώδικες όπου για την παράδωσή τους στους Άγγλους έγινε δυπλωματικό επεισόδιο, ενώ αυτό βρίσκετε βυθισμένο στο κέντρο του κόλπου;
   Eπιβεβαιώνω τον κόλπο Ζαφείρι. Βρίσκεται ακριβώς δύπλα απο τον Μπονάνο. Το ναυάγιο βρίσκεται όντως εκεί.
   Και εδώ τα πράγματα μπερδεύουν ακόμα περισσότερο….
   Υπάρχει ναυάγιο και στον κόλπο Μπονάνο με πολλούς νεκρούς, σύμφωνα με τους κατοίκους του Νησιού. Σε μία πολύ δυνατή καταιγίδα λένε, η νεροποντή έσκαψε και έκοψε την μικρή παραλία του κόλπου με αποτέλεσμα να βγούν πολλά ανθρώπινα οστά στην επιφάνεια της άμμου. Εγώ για αυτό δεν έχω καμία πληροφορία. Αλλά ψάχνω και δύο Γερμανικά αποβατικά ταυτόχρονα απο άλλη νηοπομπή.
   Μόλις μπορέσω θα κάνω όλες τις διορθώσεις.
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 11, 2009 στο 9:27 ΠΜ

 34. Εκτός όλων αυτών η ιστορία με την ιταλική τορπιλάκατο MS23 διευκρηνίζεται εδώ:

  http://forum-marinearchiv.de/smf/index.php/topic,11028.30.html

  Με την βοήθεια μιας μεταφραστικής μηχανής πχ. Google translate μπορείς να παρακολουθήσεις επαρκώς την συζήτηση.

  Υπήρξαν δυο τορπιλάκατοι οι MS23 και MS12. Η πρώτη βυθίστηκε στον κόλπο Ζαφήρι (εσύ θα μας πεις αν υπάρχει) και η δεύτερη στο κόλπο Βαθύ (υπάρχει το τσέκαρα).

  Χαιρετώ και θα επανέλθω.

  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 10, 2009 στο 2:54 ΜΜ

  • Δημήτρη, είμαι περίπου έτοιμος για την ΜS12.
   Είναι όντως ο κόλπος Βαθύ, ο οποίος χωρίζεται σε δύο κόλπους, το Μέσα Βαθύ και το έξω Βαθύ. Τσεκάρω με τον κόσμο σε ποιό απο τα δύο, όπως επίσεις και την μετέπειτα τύχη του ναυαγίου.
   Με την ΜS23, κόλπο Ζαφήρι δεν γνωρίζω, θα το τσεκάρω όμως αύριο και θα σου πω. Ξέρω όμως ότι έδεινε αναφορές και είχε οπτική επαφή το παρατηρτήριο του Καστελάνου για τον κόλπο του Μπονάνου.

   Δεκέμβριος 10, 2009 στο 10:06 ΜΜ

 35. Χαιρετώ την παρέα και καλωσορίζω τον Ρένο που συμμετέχει στην συζήτηση.

  Νίκο, όπως σου έγραψε ο Βύρων και εγώ σε προσωπικό mail, τα πλοία δεν ήταν ελληνόκτητα. Θέλει αλλαγή. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν πολλά λάθη τα οποία αναφέρω.

  1. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε ακριβώς τραυματίστηκε ο von Ruckteschell. Σίγουρο είναι ότι τραυματίστηκε από επίθεση αεροπλάνων στις 17.9.43. Το UJ 2104 δέχτηκε περισσότερες των ενός επιθέσεις. Η πρώτη συνάντηση του UJ 2104 με τα πλοία που αναφέρεις έγινε στις 00:17 μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 1943 στα βόρεια της Αστυπάλαιας, μέχρι τότε όμως το UJ 2104 είχε δεχθεί και άλλες επιθέσεις. Στις 00:39 της 18ης ξεκίνησε η επίθεση των συμμαχικών πλοίων.

  2. Η γερμανική νηοπομπή δεν εντοπίστηκε από τα συμμαχικά πλοία αλλά ήδη είχε εντοπισθεί στις 16:00 της 17ης Σεπτεμβρίου 43, από τρικινητήρια αναγνωριστικά αεροπλάνα, πιθανώς ιταλικά τα οποία είχαν την βάση τους στην Λέρο. Αυτά ειδοποίησαν τα συμμαχικά πλοία.

  3. Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη -ο κυβερνήτης και οι δυο αξιωματικοί ήταν βαριά τραυματισμένοι-, στο UJ 2104, γνώριζε πολύ καλά ότι η Αστυπάλαια βρίσκεται σε ιταλικά χέρια. Προετοίμασε μάλιστα το πλοίο για αυτοβύθιση και ζήτησε από τον ναύαρχο Αιγαίου την άδεια την οποία και έλαβε. Ήρθαν όμως αλλιώς τα πράγματα.

  4. Αυτό με την βύθιση στην Μαλτεζάνα, την ανέλκυση και την ξαναβύθιση στο Γλινό δεν ισχύει. Το πλοίο μεταφέρθηκε στο Γλινό για να προφυλαχθεί από τις επιθέσεις των Στούκας. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε ξεκινάει η μάχη των Δωδεκανήσων και ότι η Αστυπάλαια ήταν ένας από τους στόχους που έπρεπε να καταληφθεί από το γερμανικό στρατό, οπότε κάθε πλοίο που βρισκόταν στα χέρια των Ιταλών (εχθρός) αποτελούσε πιθανό στόχο.

  5. Αυτό με τα όπλα δεν ισχύει. Στο έγραψα και στο mail που σου έστειλα.

  Αυτά προς το παρών.
  Συνεχίζουμε και βλέπουμε.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 10, 2009 στο 2:48 ΜΜ

 36. Renos

  Και για να συνεχίσω… έχω την εντύπωση ότι και το Ingeborg είναι βυθισμένο στα βόρεια της αστυπάλαιας (με επιφύλαξη αυτό)αλλά εδώ και καιρό έψαχνα πληροφορίες (μιας και η Αστυπάλαια με ενδιαφέρει αφού την επισκέπτομαι κάθε χρόνο) και έχω κάνει αρκετούς φίλους εκεί (βλ. Αλμύρα, Ασβεστωτή κλπ) είχα ψάξει λιγάκι και είχα βρει αυτό

  German Merchant Suzanne 552 GRT former spanish San Juan II (ex. Names, Santa Ursula, ex Gadir), torpedoed and sunk on the 14th of July by the HMS Vivid in Livadeia Bay (Astypalaia Island) together with a UJ boat that escaped and tried to chase the HMS Vivid

  Δεκέμβριος 10, 2009 στο 1:46 ΜΜ

 37. Renos

  Καλησπέρα και από μένα, αν δεν κάνω λάθος στο συγκεκριμένο σημείο ή κοντά τέλος πάντων (βρίσκονται ιχθυοκαλλιέργειες) επομένως κάποιοι εκεί μπορεί να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες

  Δεκέμβριος 10, 2009 στο 1:35 ΜΜ

 38. Γειά σου Νίκο σου έχω στείλει από χθές το πρωί mail με το post μου, το οποίο δεν ανέβαινε εδώ. Το έλαβες;

  Χαιρετώ
  DG

  Δεκέμβριος 10, 2009 στο 9:48 ΠΜ

  • Δημήτρη καλημέρα,
   Το έλαβα αλλά λόγω έλειψης χρόνου θα κάνω τις διορθώσεις μόλις μπορέσω.
   Ελπίζω σήμερα.
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 10, 2009 στο 10:04 ΠΜ

  • Δημήτρη, Βύρωνα
   Δείτε το Κεντρικό άρθρο του μπλοκ.
   Περιμένω παρατηρήσεις…
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 10, 2009 στο 1:06 ΜΜ

 39. Νίκο,

  όλα πάνε πολύ καλά

  σου στέλνω και μια φωτογραφία από την απόβαση των Brandenburger καταδρομέων που αποβιβάστηκαν από υδροπλάνα Ju 52 στο νησί. Την πήρα από το βιβλίο του φίλου μου Μάνου Μαστοράκου «Αιγαίο 1943» δυστυχώς κακής ποιότητας.

  χαιρετώ

  Βύρων

  Δεκέμβριος 8, 2009 στο 5:18 ΜΜ

 40. Δεν το ανεβάζει Νίκο. Αν μου δώσεις e-mail θα στο στείλω.
  Χαιρετώ

  DG

  Δεκέμβριος 8, 2009 στο 2:59 ΜΜ

 41. Νίκο το ξαναστέλνω, ως είχε.

  Νίκο σε χαιρετώ,
  διάβασα αυτά που έγραψες και πρέπει να πω ότι χρειάζονται αρκετές, έως και πολλές διορθώσεις.
  Θα επανέλθω με μια δικιά μου προσομοίωση των γεγονότων και της ιστορίας αφού τελειώσει και η έρευνα που έχει αρχίσει εδώ. http://forum-marinearchiv.de/smf/index.php?topic=11028

  Συνοπτικά ορισμένα λάθη που είδα είναι:

  1. Αναφέρεις τα „επιταγμένα Ελληνικά εμπορικά ΠΛΟΥΤΩΝ και ΠΑΥΛΟΣ“. Δεν ισχύει!!!
  Τα πλοία ήταν τα C/S PLUTO, BRT 1156, πρώην ολλανδικό, επιταγμένο από τους Γερμανούς, βλ. http://www.miramarshipindex.org.nz/ship/show/281158 και C/S PAULA, πρώην P.L.M.12, BRT 3442, γαλλικό, επιταγμένο με νέο όνομα (C/S PAULA) το 1942 από τους Γερμανούς, βλ. http://www.miramarshipindex.org.nz/ship/show/266618 . Τα πλοία λοιπόν δεν ήταν ελληνικά.

  2. Ο οπλισμός του πλοίου δεν ισχύει, τα γερμανικά αρχεία (βλ. Gröner) αναφέρουν 1 πυροβόλο των 13,5 εκατοστών και ένα flak των 22 χιλιοστών. Η φωτογραφία το επιβεβαιώνει.

  3. Η ημερομηνία βύθισης δεν ισχύει (18.9.43). Βυθίστηκε αργότερα.

  4. Δεν ήταν βαριά εξοπλισμένο ανθυποβρυχιακό. Τα τεχνικά του στοιχεία θα τα βρεις εδώ http://www.miramarshipindex.org.nz/ship/show/263314 .

  Είναι αρκετά ακόμα αλλά θα τα αναφέρω μόλις προχωρήσουμε λίγο με την έρευνα.

  Τώρα για τις αναφορές σου στα βυθόμετρα και γενικά τα μηχανήματα των καικιών έχω να πω τα εξής. Για την ακριβή χαρτογράφηση του βυθού χρειάζεται πλευρικός σαρωτής (side scan sonar). Αλλά επειδή οι ψαράδες γνωρίζουν κάθε σπιθαμή της περιοχής τους είμαι σίγουρος ότι με τα απλά ψηφιακά ή αναλογικά βυθόμετρα που διαθέτουν τα σκάφη τους είναι εύκολο να βρουν ένα ναυάγιο στον βυθό. Δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι είμαι σίγουρος πως γνωρίζουν εδώ και χρόνια που βρίσκονται, αν δεν έχουν ανελκυθεί, τα ναυάγια στην ευρύτερη περιοχή της Μαλτεζάνας. Είδα αυτό που έγραψες ότι έχουν εντοπισθεί δυο ναυάγια, ε λοιπόν το πιο πιθανό είναι αυτό που βρίσκεται κοντά στα Διαπόρια και προς το Γλινό να είναι το ναυάγιο του UJ 2104. Για το άλλο δεν ξέρω. Ας δούμε μήπως είναι το Beaufighter που αναφέρεις. Οι ψαράδες θα σου πουν σίγουρα. Αν κάνει μικρό σήκωμα και έχει αδύνατο σήμα είναι αεροπλάνο.

  Για την ιταλική πυραυλάκατο και το Beaufighter θα γράψω στα ανάλογα σημεία.

  Χαιρετώ και λίγο υπομονή για να δούμε τι άλλο ακόμα θα γράψουν οι Γερμανοί συμφορουμίτες στο Forum-Marinearchiv.

  DG

  Δεκέμβριος 8, 2009 στο 2:54 ΜΜ

 42. Αγαπητέ Νίκο,

  Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.
  Αν θέλεις κάνε μια διόρθωση στο κείμενό σου στα εξής,

  Τα πλοία που βυθίστηκαν και δεν ήσαν επιταγμένα ελληνικά,
  γράψε
  Pluto, 1156 BRT, πρώην ολανδέζικο
  Paula, 3442 BRT, πρώην γαλικό PLM 12

  (βλέπε Pluto: http://www.miramarshipind…x.org.nz/ship/show/281158

  Paula: http://www.miramarshipind…x.org.nz/ship/show/266618

  Δεκέμβριος 8, 2009 στο 1:45 ΜΜ

  • Βυρωνα, ευχαριστώ για τις διορθώσεις, αύριο στα Χανιά θα το αλλάξω. Λόγω περιορισμένου χρόνου αργώ. Πέστε μου τη γνώμη σας για τα δημοσιεύματα.

   Δεκέμβριος 8, 2009 στο 2:45 ΜΜ

 43. Νίκο έγραψα ένα μήνυμα που δεν εμφανίζεται, συμβαίνει κάτι;

  Δεκέμβριος 8, 2009 στο 1:25 ΜΜ

  • Δημήτρη κάποιο λάθος έκανα εγώ για τί έσβησα το αρχικό που έγραψα κα ιτο ξαναέγραψα εάν δεν σου κάνει κόπο ξαναστείλτω.

   Δεκέμβριος 8, 2009 στο 2:43 ΜΜ

 44. Αγαπητοί φίλοι,
  σήμερα αφιέρωσα ένα μέρος του χρόνου μου για την μετάφραση των ντοκουμέντων που παρέθεσε ο Βύρων. Δεν έχω τον χρόνο αυτή την στιγμή για περαιτέρω ανάλυση των θέσεων και των γεγονότων που προκύπτουν από τα στοιχεία των ντοκουμέντων, αλλά θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία όπου θα πληροφορήσω και τον Νίκο σε σχέση με αυτά που ρωτά.

  Θα σας παρακαλούσα ν διαβάσετε με μεγάλη προσοχή την μετάφραση και τα στοιχεία που παραθέτω στο τέλος με αστερίσκους. Επίσης κάθε σχόλιο μέσα σε [] είναι δικό μου.

  Τέλος εύχομαι στον εορτάζοντα Νίκο χρόνια πολλά και καλά.

  —————————————————————————————-

  Πολεμικό Ημερολόγιο του 21ου Στολίσκου Ανθυποβρυχιακών
  [Kriegstagebuch der 21. Uboot-Jäger-Flottille]

  16.9.43
  …………….
  19.00 / Πειραιάς
  Το U.J. 2104 με τα ατμόπλοια „Pluto“ και „Corso Fugier“ *) αναχώρησε για Ρόδο. Ταχύτητα νηοπομπής: 8 κόμβοι. Διαδρομή νηοπομπής: σημεία 134, 133, 170, 171, 223, 224, 237, 209, 210, 202, 219. Προβλεπόμενος κατάπλους στη Ρόδο 17.9.43, 09.00. Μεταφορά 5.000 περίπου Ιταλών. Προβλεπόμενη αεροπροστασία 17.9.43, ένα αεροπλάνο.

  Ο Ναύαρχος Αιγαίου [Admiral Ägäis] προτείνει την τοποθέτηση ναρκοπεδίων έξω από την Λέρο.
  Η πυραυλάκατος [T-Boot] „Achilles“ (πρώην „Calatafimi“) και το „M.S. Zeus“ (πρώην „Morosini“), βρίσκονται σε φάση επιχειρησιακής προετοιμασίας. Μεταφέρθηκε προσωπικό από άλλα πλοία ούτως ώστε να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την γρήγορη επαναδραστηριοποίηση αυτών των πλοίων. Επίσης και τα υπόλοιπα ιταλικά αντιτορπιλικά και οι πυραυλάκατοι προετοιμάζονται από τον στολίσκο για την επαναδραστηριοποίηση τους.

  17.9.43

  01.45
  Ο Oberleutnant Kampen πετάει για Ρόδο έτσι ώστε με την άφιξη του U.J. 2104 να αναλάβει την διοίκηση, αντικαθιστώντας τον τραυματισμένο κυβερνήτη Oberleutnant z.S. von Ruckteschell. **)

  10.15 / Νηοπομπή [δυσανάγνωστη λέξη. Σημ. μεταφραστή]
  Το U.J. 2104 με την νηοπομπή καθ΄ οδόν για Ρόδο. Κατατόπιση Ναυάρχου Αιγαίου [δυσανάγνωστη λέξη. Η σημασία της σύντμησης „Ft.“ είναι άγνωστη. Σημ. μεταφραστή], αριθ. 77: „Νηοπομπή εντοπίσθει από εχθρό. Να υπολογισθεί επίθεση. Αεροπλάνο για προστασία απογειώθηκε.“

  16.10
  Καταχώρηση Ft. 1441/93: „Στην περιοχή [Qu. = Quartier] IL95 επίθεση από 7 [εχθρικά] αεροπλάνα. Άμεση αποστολή νοσοκομειακού Junkers [San. Ju. = Sanität Junkers]. Ο διοικητής και οι δυο αξιωματικοί τραυματισμένοι. Περισσότεροι τραυματίες. Κατάρριψη 1 Arado ***). U.J. 2104.“

  17.59
  Καταχώρηση Ft. 1731/14: „Αναμένεται δεύτερη αεροπορική επίθεση. Παρακαλώ για άμεση αεροπορική κάλυψη. Στίγμα 3643 Β, 2541 Α ****) U.J. 2104“.

  19.29
  Καταχώρηση Ft. 1845/22: „Βρίσκομαι πολύ κοντά στην νότια ακτή της Αμοργού…Περιμένω περαιτέρω διαταγές. U.J. 2104“.

  22.55
  Καταχώρηση Ft. 1646/28: „Κίνδυνος ζωής κυβερνήτη. Ι και ΙΙ αξιωματικός βαριά τραυματισμένοι. Αγγλικό αναγνωριστικό [δυσανάγνωστη λέξη. Σημ. μεταφραστή]. Υπολογίζω με περαιτέρω αεροπορικές επιθέσεις. Περιμένω διαταγές. U.J. 2104“.

  Ο Ναύαρχος Αιγαίου απαντά με την διαταγή „συνεχίστε την πορεία προς Ρόδο.“

  …………………………………………..

  18.9.43

  05.40 / Πειραιάς
  Από το U.J. 2104 καταφθάνουν μηνύματα του Ηώβ [Hiobsbotschaft = μηνύματα καταστροφής]. Το πλοίο κατέπλευσε στην Αστυπάλαια [Stampalia = Αστυπάλαια], λόγω του ότι ο κυβερνήτης και οι δυο αξιωματικοί τραυματίστηκαν από αεροπορική επίθεση. Σε σχέση με τα δύο πλοία της νηοπομπής „Pluto“ και „Corso Fugier“ *) δεν υπάρχει τίποτα γνωστό.

  06.55
  Καταχώρηση του ακόλουθου (αποκωδικοποιημένου) πολεμικού έκτακτου μηνύματος από το U.J. 2104: 1.) Επίθεση από δυνάμεις επιφανείας. Μυστικά έγγραφα καταστράφηκαν. Ανατολική προσέγγιση Αστυπάλαια. Άμεση ανάγκη βοήθειας Stuka. Πλοίο έτοιμο για αυτοβύθιση. 2.) Ερώτηση: Υπάρχει επιχειρησιακή δυνατότητα. Διαφορετικά ανατινάσσω καράβι. 3.) Πλήρωμα συνελήφθη από Ιταλούς. Σε όλα αυτά απάντηση από τον Ναύαρχο Αιγαίου: „Βυθίστε U.J. 2104. Ευχαριστήρια και αναγνώριση. Διευθύνων ναύαρχος.“

  07.12
  Καταχώρηση νέου (αποκωδικοποιημένου) πολεμικού έκτακτου μηνύματος: Προσπάθειες διαπραγμάτευσης πριν την αυτοβύθιση με διοικητή νήσου. Βύθιση εξασφαλίσθηκε. Wilms νεκρός, Jürn νεκρός *****). U.J. 2104.

  07.34
  Πολεμικό έκτακτο μήνυμα: Ερώτηση: Μπορεί να αποσταλεί ένα νοσοκομειακό Junkers. U.J. 2104.

  07.58
  Ναύαρχος Αιγαίου στέλνει ακόλουθο ανοιχτό μήνυμα ασυρμάτου στο U.J. 2104, το οποίο λαμβάνεται στις 07.59: Λόγω νέων συνθηκών προσπαθήστε με όλα τα μέσα να συνεχίσετε τη πορεία σας. Stukas εστάλει. Μεγάλη προσοχή στην αποστολή μηνυμάτων ασυρμάτου. Νοσοκομειακό Junkers ανύπαρκτο. Ναύαρχος Αιγαίου.

  Μια έρευνα, μετά την κατάληψη της νήσου Αστυπάλαιας στις 27.10.1943, έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
  Το U.J. 2104 βρίσκεται στον κόλπο της Μαλτεζάνας, βορειοανατολικά της νήσου Γλινό, σε 20 μέτρα απόσταση από την ακτή σε βραχώδη βυθό ******). Έχει στραβώσει σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε η αριστερή του πλευρά βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό. Όλοι οι χώροι ενδιαίτησης του κατωκάραβου βρίσκονται κάτω από το νερό. Το πλοίο είναι αμετάκλητα κατεστραμμένο. Υπάρχουν μόνο σε μερικά σημεία ορατά σημάδια βλημάτων των 2 εκατοστών. Ως φαίνεται υπάρχουν χτυπήματα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Το πλοίο έχει εντελώς λαφυραγωγηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ιταλών ναυτών, το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στον κόλπο της Μαλτεζάνας από όπου και απομακρύνθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από του Άγγλους οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Γληνό για να το προστατεύσουν από τις επιθέσεις των γερμανικών Στούκα. Κατά τα φαινόμενα στο σημείο αυτό το πλοίο χτυπήθηκε στα ύφαλα από επίθεση Στούκα. Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από ένα βρετανικό αντιτορπιλικό στην Λέρο.

  *) Προσοχή στο διαφορετικό όνομα όχι „Pluto“ και „Paula“, αλλά „Pluto“ και „Corso Fugier“.

  **) Προσοχή ο Oberleutnant Kampen πετάει για Ρόδο στις 01.45 της 17.9.43. Γνωρίζει ήδη ότι ο κυβερνήτης Oberleutnant z.S. von Ruckteschell είναι τραυματισμένος.

  ***) Πρόκειται πιθανώς για το Arado που καταρρίφθηκε στα βορειοανατολικά της Ίου (ημερομηνία κατάρριψης 19.9.43 [λάθος καταχώρηση;] – Πιλ. FF Unteroffizier Fritz Schaar, BF Unteroffizier Herbert Schneider – Arado 196, Werknummer 185). Πιθανώς πρόκειται για το γνωστό Arado που ανέσυρε τράτα ανάμεσα στην Ίο και την Ηρακλειά, και βρίσκεται σήμερα στα ρηχά σε κόλπο της Ηρακλειάς.

  ****) Το στίγμα βρίσκεται 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αμοργού και 5 ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Άνυδρο.

  *****) Είναι αυτοί που αναφέρει ο Βύρων, οι Gefreiter (Gfr.) Robert Jürn και ο ναύτης (Matrose) Hans-Joachim Wilms. Εντύπωση κάνει ο χαμηλός βαθμός τους ο οποίος δεν συμβαδίζει με την θέση αξιωματικού.

  ******) Προσοχή το πλοίο δεν βυθίστηκε, σύμφωνα με τα γερμανικά αρχεία, ποτέ στο αρχικό σημείο αγκυροβολίας. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις των Ιταλών στους Γερμανούς το πλοίο μεταφέρθηκε από την αρχική του θέση στα βορειοανατολικά της νήσου Γλινό, όπου και βυθίστηκε, κατά πάσα πιθανότητα από γερμανικό Stuka.

  Δεκέμβριος 6, 2009 στο 7:05 ΜΜ

  • Καλημέρα Βύρωνα, Καλημέρα Δημήτρη,
   Τα αρχεία βλέπω ότι μπερδεύουν πολύ τα πράγματα, αυτή τη στιγμή βρίσκομε στα Χανιά, αύριοστον πειραιάθα κοιτάξω τα αρχεία μου. Στην αστυπάλαια χτυπήθηκαν απο τους συμμάχους δύο νοπομπές, η πρώτη με συμμετοχή συμμαχικού υποβρυχίου και αεροσκαφών και η δεύτερη απο το βασίλισσα Όλγα.
   Το αποβατικό που ψάχνω βόρεια του νησιού ανοίκει στην πρώτη.
   Ψάχνουμε τους ψαράδες στο νησί.
   Φιλικά
   Νίκος Καστρενόπουλος

   Δεκέμβριος 7, 2009 στο 6:16 ΠΜ

   • Φίλε Δημήτρη,
    Όσο αφορά τις φωτογραφίες που μου ζήτησες γιατη δράση των αλεξιπτωτιστών πήγενε στο Μενού ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ του ΜΠΛΟΚ, στην κατηγορία ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, στο άρθρο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943 Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ. Εκεί θα βρείς την αρχή της έρευνας με αρκετές φωτογραφίες και ένα κείμενο που είναι η αρχή ,σήμερα αριθμεί πολλές σελίδες του WORD που δεν έχω προλάβει να τελειώσω. Αύριο θα δημοσιεύσω ένα τμήμα του που αφορά την πρώτη βυθισμένη νηοπομπή βόρεια της Αστυπάλαιας, απο την οποία προέρχεται και το ναυάγιο του αποβατικού F-496 που σου έχω αναφέρει.
    Φίλε Βύρωνα,
    Εάν μπορέσεις να βρείς έγραφα ή φωτογραφίες στο αρχείο σου θα ήταν παραπάνω απο ευπρόσδεκτα.
    φιλικά,
    Νίκος

    Δεκέμβριος 7, 2009 στο 2:00 ΜΜ

  • Δημήτρη και Βύρωνα, ΕΠΕΙΓΟΝ!!!

   Δέστε πάλυ όλο το άρθρο με τα στοιχεία που πρόσθεσα και πέστε μου τη γνώμησας.

   Έχω νέα απο τους ψαράδες με ανεμότρατες που έχουν τέτοια μηχανήματα, έχουν εντοπίσει 2 θέσεις ναυαγείων, η πρώτη στη μέση του κόλπου και η δεύετρη στα ΔΙΑΠΟΡΙΑ (σύμπλεγμα νησίδων που περιλαμβάνει και το ΓΛΗΝΟ) οι υπόλοιπες θέσεις λένε ότι αφορούν άγκυρες. Μπορούν να δείξουν που ακριβώς.

   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 8, 2009 στο 9:37 ΠΜ

  • Δημήτρη,
   Δες στην κεντρική σελίδα τα δύο άρθρα που πρόσθεσα για την τορπιλάκατο MS23, καθώς και για το αεροσκάφος beaufighter, πες μου τη γνώμη σου.
   Φιλικά
   Νίκος

   Δεκέμβριος 8, 2009 στο 10:39 ΠΜ

 45. Αγαπητέ Νικο,

  Για την κατάληψη της Αστυπάλαιας γνωρίζω τα εξής:

  Ο 15. λόχος αλεξ/στών των Brandenburger, κατέλαβε την νήσο Λεβίτα στις 16.10.43.
  Στις 22.10.43 έγιναν ρίψεις στο κέντρο της Αστυπάλαιας κοντά στη Μαλτεζάνα και συγχρόνως κατέφτασε άλλος ένας λόχος καταδρομείς Brandenburger με υδροπλάνα Ju 52.
  Τον λόχο διοικούσε ο υπολοχαγός Oschatz, με διμοιρήτη τον ανθ/γό Hörl και γιατρό του λόχου τον υπίατρο Δρ. Koepchen.

  Ο Μάνος Μαστοράκος γράφει στο εξαίρετο βιβλίο του «ΑΙΓΑΙΟ 1943» εξής :

  «Tα δύο τμήματα, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, κινήθηκαν προς την προτεύουσα του νησιού ολοκληρώνοντας την κατάληψή του.
  Ολόκληρη η ιταλική φρουρά από 620 άνδρες και 7 Βρετανοί της περιπόλου Μ2 της LRDG αιχμαλωτίστηκαν, ενώ απελευθερώθηκαν και 48 ακόμη Γερμανοί ναυαγοί του ΙΧ/999 τάγματος πεζικού. Ο λόχος καταδρομέων ανέλαβε την φρούρηση του νησιού μέχρι την 6. Νοεμβρίου, οπότε αντικαταστάθηκε από δύο διμοιρίες της 11. μεραρχίας της Luftwaffe.»

  Στο ίδιο βιβλίο ο φίλος Μάνος δημοσιεύει και αρκετές φωτογραφίες από το αρχείο του. Αν θέλεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του για αυτό το θέμα.

  Για την μεταφορά του UJ 2104 στο νησί από τους Βρετανούς έχω κι`εγώ κάποιες απορίες, αλλά τι να πω, αυτά γράφει το ημερολόγιο.

  Δεκέμβριος 6, 2009 στο 11:51 ΠΜ

 46. Και μια διόρθωση,

  Το μικρό όνομα του κυβερνήτη του UJ 2104 Ruckteschell ήταν Nikolai και όχι Hellmuth. Όπως πληροφορήθηκα, μεταφέρθηκε από τους Βρετανούς στη Μέση Ανατολή, αλλά επέστρεψε στη Γερμανία το 1944, ίσως με κάποια ανταλλαγή αιχμαλώτων.

  Δεκέμβριος 6, 2009 στο 9:25 ΠΜ

  • Αγαπητοί φίλοι Βύρωνα και Δημήτρη,

   Κατ΄αρχήν θα ήθελα την εξής πληροφορία απο την πείρα σας, εάν τα βυθόμετρα ή αλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, μπορούν να εντοπίσουν μεταλικά αντικείμενα στο βυθό καθώς και τον όγκο τους. Ψάχνουμε τους επαγγελματίες ψαράδες με τέτοιες δυνατότητες, αυτό ίσως πάρει λίγο χρόνο.
   Ποιο είναι το σημείο βύθισης στο χάρτη, αυτό ανάμεσα απο Γληνό και σοφράνα; ή η ένδειξη νοτιότερα;

   Εδώ υπάρχει διαφονία των πηγών. Απο ότι καταλαβαίνω οι Γερμανοί απο την πληροφόριση που ήχαν ισχυρίζονται ότι το πλοίο μας, αρχικά βυθίστηκε απο την κακοκαιρία στα ρηχά του κόλπου της Μαλτεζάνας (μερική βύθιση). Αυτό σημαίνει μεγάλη ισροή υδάτων και πολλαπλασισμό του βάρους του. Για να αποκοληθεί και να μεταφερθεί στο Γληνό θα πρέπει πρώτα να ανελκυσθεί, να βγούν τα νερά (να κλήσουν οι ωπές που προκάλεσαν την εισροή υδάτων), να ρυμουλκθεί στο σημείο οριστικής βύθισης.
   Αυτές οι δυνατότητες δεν υπήρχαν στο νησί.
   1. Οι Ιταλοί διέθεταν μόνο ένα στολίσκο 6 ανθυποβρυχιακών σκαφών (εξοπλισμένα μηχανοκίνητα ξύλινα καϊκια, όπως τα Pegasso και Aduccamente) και τα τρία ανθυποβρυχιακά φράγματα για την προστασία των σημείων λιμενισμού τους, κυρίως για τον εντοπισμό των Ελληνικών υποβρυχίων που ήχαν έντονη παρουσία στην περιοχή λόγο του διακαούς πόθου της Ελλάδας για την Ενσωμάτωση. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις ήταν εγκαταστάσεις στρατωνισμού, παρατηρητήρια, εγκαταστάσεις παράκτιων και αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης υλικού, καταφύγια. Σε καμία περίπτωση Ναυπιγηκές εγκαταστάσεις για αυτού του είδους τις εργασίες.
   2. Η παρουσία των Βρετανών στο νησί ήταν εντελώς υποτονική, σε καμία περίπτωση δεν έκαναν κουμάντο για να παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις. Την λύψη των αποφάσεων είχαν αποκλειστικά οι Ιταλοί. Οι Βρετανοί ήχαν παρουσία το πολύ 1 μήνα στο νησί, με δύναμη 1 λόχου που συνεχώς αποδυναμωνόταν με αποτέλεσμα τη ημέρα της κατάλυψης απο τις Γερμανικές δυνάμεις να αποτελεί αμελητέα δύναμη και να μην παίξει κανένα απολύτως ρόλο, όλοι αιχμαλωτίστηκαν.

   Δύο είναι τα ενδεχόμενα. Ή βρίσκεται βυθισμένο κοντά στη ακτή της μαλτεζάνας όπου και υπήρχε η μοναδική δυνατότητα εκφόρτωσης του οπλισμού του, ή αφού εκφορτώθηκε ο οπλισμός μεταφέρθηκε στο Γληνό (ως άχριστο για χρήση) όπου και το βύθισε η κακοκαιρία.

   Δεκέμβριος 6, 2009 στο 10:39 ΠΜ

  • Βύρωνα σε παρακαλώ, εάν μπορείς να βρείς φωτογραφίες, ένγραφα, αναφορές καθώς και τα ονόματα των διοικητών των μονάδων που έλαβαν μέρος στην Απόβαση των γερμανικών δυνάμεων στο νησί θα μου ήταν πολύτιμα.

   Δεκέμβριος 6, 2009 στο 10:44 ΠΜ

 47. Βύρων Τεζαψίδης

  Αγαπητοί φίλοι Νίκο και Δημήτρη,

  Σας παραθέτω και τις υπόλοιπες σελίδες του πολεμικού ημερολογίου του ανθυποβρθχιακού στολίσκου 21, όπου αναφέρονται τα γεγονότα τηε εμπλοκής το UJ 2104.

  στην τελευταία σελιδα αναφέρεται ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη οι Βρετανοί ρυμούλκησαν το πλοίο κοντα στη νησίδα Γλινός, όπου και βυθίστηκε.

  Το πλήρωμα, εκτός από τους δύο ναύτες που σκοτώθηκαν, 1. u. 2. W.O., Gfr. Robert Jürn und Matrose Hans-Joachim Wilms, 18.09.43 (+) και τάφηκαν στην Αστυπάλαια, μαζί και ο τραυματισμένος κυβερνήτης Hellmuth von Ruckteschel, μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Υποθέτω ότι προωθήθηκαν στη Μέση Ανατολή.
  Οι σωροί των δύο ναυτών είναι σήμαρα θαμένοι στο γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Ραπεντόζας.

  Θάλεγα λοιπόν να ψάξουμε την περιοχή της νησίδας Γλινός.

  φιλικά

  Βύρων

  Δεκέμβριος 5, 2009 στο 5:57 ΜΜ

 48. Χαιρετώ,
  κατ΄ αρχάς χάρηκα μόλις είδα ότι „ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΝΗΟΠΟΜΠΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΑΝΕΛΚΥΣΤΕΙ“.
  Τώρα, το έγγραφο που παρέθεσε ο Βύρων από το ημερολόγιο της 21ου Στολίσκου Ανθυποβρυχιακών δίνει πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες, και αλλάζει έτσι πολλά από τα προηγούμενα δεδομένα. Σε ορισμένα σημεία βέβαια επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Μόλις βρω λίγο χρόνο θα το μεταφράσω όλο, προς το παρών όμως μεταφράζω το τελευταίο κομμάτι που έχει τις πιο κύριες πληροφορίες για το σημείο βύθισης του UJ 2104.

  „Μια, μετά την κατάληψη της νήσου Αστυπάλαιας στις 27.10.1943, έρευνα έδωσε τα εξής αποτελέσματα.
  Το U.J. 2104 βρίσκεται στον κόλπο της Μαλτεζάνας, βορειοανατολικά της νήσου Γληνό (Γληνονήσι), σε 20 μέτρα απόσταση από την ακτή σε βραχώδη βυθό. Έχει στραβώσει σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε η αριστερή του πλευρά βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό. Όλοι οι χώροι ενδιαίτησης του κατωκάραβου βρίσκονται κάτω από το νερό. Το πλοίο είναι αμετάκλητα κατεστραμμένο. Υπάρχουν μόνο σε μερικά σημεία ορατά σημάδια βλημάτων των 2 εκατοστών. Ως φαίνεται υπάρχουν χτυπήματα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Το πλοίο έχει εντελώς λαφυραγωγηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ιταλών ναυτών, το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στον κόλπο της Μαλτεζάνας από όπου και απομακρύνθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από του Άγγλους οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Γληνό για να το προστατεύσουν από τις επιθέσεις των γερμανικών Στούκα. Κατά τα φαινόμενα στο σημείο αυτό το πλοίο χτυπήθηκε στα ύφαλα από επίθεση Στούκα. Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από ένα βρετανικό αντιτορπιλικό στην Λέρο.“

  Σύμφωνα με τα γερμανικά στοιχεία το σημείο βύθισης του πλοίου, όπως φαίνεται στον χάρτη (http://img197.imageshack.us/img197/2104/g109113soundingsinmeter.jpg) δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ. Θα μου έκανε εντύπωση αν υπήρχε ακόμα.
  Νίκο σε ακούμε.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 5, 2009 στο 3:31 ΜΜ

 49. Αγαπητέ Νίκο,
  στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρεις μια φωτογραφία του UJ 2104/Darvik από το αρχείο Jung. Την βρήκα στο βιβλίο του Peter Schenk, «Kampf um die Ägäis», σελίδα 39. Ο Peter Schenk είναι οδοντογιατρός, ζει στο Βερολίνο και έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο. Έχει ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο και έχει βοηθήσει επανηλημμένα με υλικό πολλούς ιστορικούς ερευνητές. Η βοήθεια του σε μας, σε σχέση με την αποστολή στην Μήλο (http://milosdiveproject.wordpress.com/), ήταν τεράστια.

  Όπως βλέπεις στην φωτογραφία διακρίνεται το πυροβόλο της πλώρης και το πολυβόλο στο μεσοκάραβο. Επίσης πολύ καθαρά διακρίνονται και οι βόμβες βυθού.

  Χαιρετώ και πάλι και περιμένω την απάντηση σου σε σχέση με το στίγμα. 🙂
  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 5, 2009 στο 10:56 ΠΜ

  • Χρειάζομαι μετάφραση στο σήμα του uj2104. Εάν είναι δυνατή η ανέβρεση των σημάτων των παρατηρητηρίων θα ήταν φοβερό, είναι άθικτα στα χέρια των Γερμανών.

   Δεκέμβριος 5, 2009 στο 3:02 ΜΜ

 50. Γεια σου Νίκο,
  μετά από πληροφορίες που βρήκα στο Internet (http://warsailors.com/forum/read.php?1,10083,10083#msg-10083), νομίζω ότι είμαστε σε σωστό δρόμο.

  Παραθέτω κάποιες πληροφορίες για το πλοίο, οι οποίες σύμφωνα με την αναφορά προέρχονται από τον Gröner, Vol.8/1 (δυστυχώς δεν τον έχω αλλά από ότι ξέρω ο Βύρων έχει τον Gröner και ελπίζω ότι ή θα το επιβεβαιώσει ή θα το αναιρέσει).

  Καθέλκυση το 1937 σαν νορβηγικό φαλαινοθηρικό KOS XXIII (Norwegian whaler KOS XXIII – για περισσότερες πληροφορίες για τα KOS φαλαινοθηρικά βλ. στο http://www.warsailors.com/singleships/kos.html εκεί θα βρεις με αριθμό ΧΧΙΙΙ και το Darvik).

  Τον Σεπτέμβρη του 1940 εντάσσεται, σαν ανθυποβρυχιακό, στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό.

  Στις 27 Μαίου του 1941 αυτοβυθίζεται στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη.

  Το 1941 ανελκύθη και επισκευάσθηκε από τον γερμανικό στρατό κατοχής.

  Από τον Φεβρουάριο του 1942 εντάσσεται σαν ανθυποβρυχιακό UJ2104 = DARVIK στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό (Kriegsmarine).

  Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1943 (εδώ πρέπει να κάνει λάθος ο Grüner) βυθίζεται στον κόλπο της Αστυπάλαιας (μάλλον εννοεί την Μαλτεζάνα – πες μας εσύ Νίκο) στο στίγμα 36° 34´ Βόρειο και 26° 30´ Ανατολικό, ……

  Ναυπηγείο: Smith´s Dock, Southbank
  Αριθμός κατασκευής: 1048
  Εκτόπισμα: περίπου 715 τ.
  Διαστάσεις: 40,97 /42,86×8,02 x 3,47 μ.
  Ταχύτητα: 14 κόμβοι με μηχανή 1600 PS
  Αυτοτέλεια: 5000 ν.μ. με 14 κόμβους και 180 τόνους καύσημα
  Πλήρωμα: 2/46-3/50 άτομα
  Οπλισμός: 1×3,7 εκ.

  Έχουμε λοιπόν εδώ την επιβεβαίωση για τα 50 άτομα (βλέπε πλήρωμα).

  Στην συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες από το “Avvenimenti in Egeo dopo l’armistizio, Ufficio Storico MMI”; 1972, σελίδες 391-392, μετά από την ένοπλη σύγκρουση στις 17 Σεπτεμβρίου 1943 στην Αστυπάλαια, ανακαλύφθηκε από τον ιταλικό στρατό ένα κανονιοφόρο πλοίο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Αγ. Φωκά (?). Το πλοίο ήταν άσχημα χτυπημένο και έφερε οπλισμό.
  Οι Ιταλοί έστειλαν το εξοπλισμένο καίκι “Audacemente” και στρατό στον κόλπο, ο οποίος συνέλαβε τους επιβαίνοντες, περίπου 50 άτομα. Μερικοί από αυτούς βρίσκονταν στην ακτή και μερικοί επί του πλοίου. Μετά από αυτό το “τραυματισμένο“ πλοίο, συνοδευόμενο από το “Audacemente”, κατευθύνθηκε στο Porto Maltezana και αγκυροβόλησε σε έναν μικρό κόλπο. Βυθίστηκε εκεί στις 22 Σεπτεμβρίου 1943 κατά την διάρκεια καταιγίδας. Τα δύο πυροβόλα, το ένα 22 χιλ. και το άλλο 13,2 εκ., του πλοίου τα παρέλαβαν οι Ιταλοί προς ενίσχυση της άμυνας του νησιού.
  Η ιταλική πηγή δεν δίνει το όνομα του πλοίου αλλά οι ενδείξεις “φωτογραφίζουν“ το U.J. 2104 πρώην Darvik, πρώην KOS XXIII.

  Εκτός από αυτά ο Peter Schenk στο βιβλίο του «Kampf um die Ägäis» γράφει «Der eskortierende UJ(Unterseebootsjagd) 2104 mußte sich in Astipalaia beschädigt und mit vielen Verwundeten, darunter dem Kommandanten, den Italienern ergeben und sank dort einige Tage später wahrend eines Sturms. «, τουτέστιν «Το συνοδευτικό UJ(Unterseebootsjagd) 2104, χτυπημένο και με πολλούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης, αναγκάστηκε να παραδοθεί στους Ιταλούς στην Αστυπάλαια όπου και βυθίστηκε εκεί, μερικές ημέρες αργότερα, κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας.»

  Όλα σχεδόν τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο βυθίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1943, κοντά, έως και πολύ κοντά, στις ακτές της Αστυπάλαιας. Οι ιταλικές πληροφορίες λένε Μαλτεζάνα!!! Ισχύει Νίκο;

  Το γεγονός αυτό μπορεί να επιφυλάσσει και μια έκπληξη. Αν το πλοίο βυθίστηκε σε σχετικά μικρό βάθος (40 μέτρα), τότε υπάρχει πιθανότητα να ανελκύστηκε μετά τον πόλεμο από εταιρεία scrap.

  Την απάντηση θα μας την δώσεις εσύ Νίκο. Τι λένε οι γέροντες στο νησί;
  Τι έχεις ακούσει; Είναι το πλοίο ακόμα εκεί ή έχει ανελκυθεί; Αν είναι ακόμα εκεί, έχεις το στίγμα;

  Περιμένω με μεγάλη αγωνία αύριο την απάντηση σου. 🙂

  Σε χαιρετώ

  Δημήτρης

  Υ.Γ.
  Εξυπακούεται βέβαια ότι αν έχεις το στίγμα δεν θα το γράψεις εδώ. 😉

  Δεκέμβριος 4, 2009 στο 2:51 ΜΜ

  • Δεν ανελκύστηκε σίουρα,
   Όλα δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, Γερμανοί και Ιταλοί τώρα συμφωνούν για την τύχη του. Όταν λένε μαλτεζάνα απο ότι καταλαβαίνω ενοούν μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει 4 κόλπους, τη Μαλτεζάνα 2 κόλποι, το Αγριλίδι και τον Άγιο Φωκά. Μπερδεύονται και τα λένε όλα ένα λόγω του ότι οι Ιταλοί είχαν 3 ανθυποβριχιακά φράγματα στη Μαλτεζάνα, στο Αγριλίδι και στον ΆγιοΦωκά. Τα έλεγαν όλα Μαλτεζάνα γιατί άνοικαν στον ναύσταθμο της Μαλτεζάνας. Ψάχνω που ακριβώς, στο Αγριλίδι πάντως όχι. Οι Ιταλοί τώρα που ανακατεύθηκαν και Γερμανοί δείνουν και Ιστορικά στοιχεία και ονόματα…

   Δεκέμβριος 5, 2009 στο 2:58 ΜΜ

 51. Βύρων Τεζαψίδης

  Αγαπητέ Νίκο,

  Συμφωνώ απόλυτα με όσα ως άνω παρέθεσες για την τύχη του UJ-2104. Σου παρουσιάζω και μια σελιδα από το ημερολόγιο του σκάφους που εξιστορεί τις τελευταίες επαφές του κυβερνήτη von Ruckteschel με το Ναυαρχείο στον Πειραιά πριν τη βύθιση που ζητάει οδηγίες.
  Τι απέγινε ο άνθρωπος αυτός μετά μου είναι άγνωστο

  Δημήτρη σε παρακαλώ φρόντισε για την μετάφραση αν χρειάζεται.

  Για την επέμβαση των αλεξιπτωτιστών του 15. λόχου Brandenburg θα δω τι έχω και θα επανέλθω

  Δεκέμβριος 4, 2009 στο 1:52 ΜΜ

 52. Κατ΄ αρχάς χαιρετώ την παρέα,
  όπως έγραψε ο Βύρων έτσι κι΄ εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθούν τα γερμανικά πολεμικά ημερολόγια. Παραθέτω ένα από τα δύο ντοκουμέντα που ανέφερε ο Βύρων, και τα οποία προέρχονται από το αρχείο του. Είναι μια καταχώρηση από το πολεμικό ημερολόγιο του 21ου γερμανικού στολίσκου ανθυποβρυχιακών (21. U-Jagdflottille) που αφορά την περίοδο 16.9. – 30.9.1943. Στο σημείο 5. – U.J. 2104 (Uboot-Jäger 2104) αναφέρεται σαν κυβερνήτης του πλοίου ο Oblt.z.S. (Oberleutnand zur See) v. Ruckteschell (von Ruckteschell). Πρόκειται πράγματι για τον Hellmuth von Ruckteschell ο οποίος, όπως ανέφερε ο Βύρων, τραυματίστηκε βαριά κατά την διάρκεια της βύθισης.

  Επίσης Νίκο, όπως ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα, το U.J. 2104 / Darwik βυθίστηκε σε άλλη ενέργεια (17.9.1943) από άλλα πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, τα HMS Echo (παραχωρήθηκε στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό το 1944 και μετονομάστηκε σε Ναυαρίνον) και HMS Intrepid (βυθίστηκε στις 27.9.1943 στο Αιγαίο μετά από επίθεση γερμανικών Junkers 88).

  Έριξα και γω μια ματιά στο ιταλικό ιστολόγιο http://www.dodecaneso.org αλλά αυτά που βρήκα είναι γνωστά εκτός ίσως από τις εκάστοτε αναφορές των Ιταλών που σκοτώθηκαν αντιστεκόμενοι στην Ρόδο μετά την δημιουργία της κυβέρνησης Badoglio και της κατάληψης των Δοδεκανήσων από τους Γερμανούς.

  Νίκο, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω, ίσως επειδή δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα, για την ρίψη αλεξιπτωτιστών στην Αστυπάλαια. Πίστευα ότι μετά την Κρήτη η επόμενη επιχείρηση που χρησιμοποιήθηκε το σώμα των αλεξιπτωτιστών στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στην Λέρο. Κάθε πληροφορία, ειδικά βιβλιογραφία, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Επίσης φωτογραφίες που αφορούν την επιχείρηση αυτή θα ήταν επίσης καλοδεχούμενες.

  Κατά τα άλλα καλά έκανες και χρησιμοποίησες το όνομα μου στο mail που έστειλες στους Ιταλούς.

  Θέλω να τονίσω εδώ ότι αυτό που γράφεις «Η επιβεβαίωση της έγκυρης καταγραφής θα είναι η ανέβρεση των 5 ναυαγίων που με την έρευνα αυτή έχω εντοπίσει» με αφορά άμεσα και όχι μόνο εμένα. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό να βρίσκομαι σ΄ αυτό το blog όπου με την βοήθεια την δική σου και του Βύρωνα ίσως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και να θέσουμε την ιστορική και θεωρητική βάση για μια υποβρύχια έρευνα στον θαλάσσιο χώρο της Αστυπάλαιας. Προυπόθεση είναι βέβαια ο ακριβής εντοπισμός των ναυαγίων πριν οργανωθεί η πρώτη κατάδυση.

  Χαιρετώ
  Δημήτρης

  Υ.Γ.
  Νίκο, την αναφορά στο U.J. 2104 σαν αντιτορπιλικό την έκανα εγώ όχι ο Βύρων και είναι βέβαια μεταφραστικό λάθος. Ένα Uboot-Jäger είναι ένα ανθυποβρυχιακό.

  Δεκέμβριος 3, 2009 στο 2:43 ΜΜ

  • ΕΠΕΙΓΟΝ !!!

   Βύρωνα και Δημήτρη,

   Oι Ιταλοί μου έδωσαν την εξής πληροφορία, Το παρατηρητήριο του Καστελάνου το εντόπισε κινούμενο προς νότο απο την ανατολική πλευρά το ξημέρωμα. Έστηλαν το εξοπλισμένο καϊκι Peggasso ή το Αduccamente, δεν είναι σίγουροι. Είχε πλήρωμα 50 άνδρες και ο κυβερνήτης τραυματίας. Το συνέλαβαν, αφέρεσαν 2 πυροβόλα των 20 mm και ένα πολυβόλο των 13,2 mm. Βυθίστηκε απο τα τραύματά του κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής, παρασυρόμενο απο τις άγκυρες που το κρατούσαν καθηλομένο στις 22/09/1943. Ο κυβερνήτης του έκανε το λάθος (όντας τραυματίας) να θεωρήσει ότι έπλεε την Λέβυθα που ήταν Γερμανοκρατούμενη. Μέρες μετά όταν οι Ιταλοί έστειλαν τα πτώματα του UJ2104 να ταφούν στη χώρα Αστυπάλαιας με το PEGASSO, Ο Γερμανός κυβερνήτης που συνόδευε τα πτώματα στην ταφή εκμεταλευόμενος τη διέλευση άγνωστου αεροπλάνου πάνω απο το καϊκι στασίασε. Την στάση κατέστηλαν Καραμπινιέροι που επέβεναν στο καϊκι, ο φιλογερμανός Ιταλός αξιωματικός που τον είχε ελεύθερο απαλάχθηκε των καθηκόντων του. Άρα δεν πέθανε!!!

   Επιβεβαιώστε ότι το UJ2104 είχε 50 άνδρες πλήρωμα, έφερε τα 2 πυροβόλα των 20mm και το πολυβόλο των 13,5 mm.
   Eάν ναι, το έχω…
   Φεύγω για το πλοίο, τα λέμε αύριο.

   Δεκέμβριος 4, 2009 στο 12:50 ΜΜ

 53. Βύρων Τεζαψίδης

  Αγαπητέ Νίκο,

  Δεν είπα εγώ ότι το UJ 2104 ήταν αντιτορπιλικό, ήταν πράγματι το φαλαινοθηρικό «Darwik». Απλά ανέφερα ότι η φωτογραφία δείχνει άλλο πλοίo, το UJ-2172 στη Νορβηγία και ότι ο καπετάνιος ήταν ο Kptlt. Hellmuth von Ruckteschell που τραυματίστηκε βαριά κατά την καταβύθιση του πλοίου στις 17.09.43 και ανtικαταστάθηκε από τον Oblt. z.S. Johann Kampen.
  Επειδή δεν γνωρίζω πως περνάει κανείς φωτογραφίες στο blog σου, έστειλα στον Δημήτρη Γκάλον με email δύο σελίδες του πολεμικού ημερολογίου του ανθυποβρυχιακού στολίσκου 21 που αναφέρουν όλους τους κυβερνήτες των πλοίων τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 1943.
  Όταν τις λάβεις μπορείς αν θέλεις να τις περάσεις στο blog.

  Όσο για κάποιον ανθ/χο Schröder που ανέφερες τα εξής:

  1.) Υπήρξε κυβερνήτης του UJ-2172 κάποιος Oblt. z.S. Schröter από 03.06.44
  2.) Ο Korveten Kapitän Eckard Schröder ήταν από 22.03.44 – 11.44 Δ/τής του αποβατικού στολίσκου 15 στο Αιγαίο.

  Και μια γενική παρατήρηση, ίσως περιττή για πεπειραμένους:

  Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες πλοιροφορίες, τις οποίες αντιγράφει ο ένας από τον άλλο και δεν πρέπει να βασίζεται κανείς σ`αυτές.
  Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι απόλυτα ούτε καν τα βιβλία, γιατί και οι συγγραφείς πέρνουν λανθασμένες πληροφορίες και τις αποδέχονται χωρίς να τις διπλοελέγξουν.
  Τα γερμανικά πολεμικά ημερολόγια είναι οι πηγές που εμπιστεύομαι, αλλα και εκεί ακόμη υπάρχουν μερικές φορές λάθη από τους γραφείς στρατιώτες.

  Το ιταλικό φόρουμ που αναφέρεις είναι πολύ παληό αλλά όχι ιδιαίτερα πλούσιο σε πληροφορίες, θα έλεγα μάλλον πολύ φτωχό.
  Για όποιον καταλαβαίνει γερμανικά θα συνιστούσα το εξής FORUM

  http://forum-marinearchiv.de/smf/index.php

  Nr. 1 στον κόσμο σε ναυτικά θέματα, ιδίως του W.W. 2

  με φιλικούς χαιρετισμούς

  Βύρων

  Δεκέμβριος 2, 2009 στο 2:39 ΜΜ

  • Αγαπητέ Βύρωνα,
   Σίγουρα υπάρχει σύγχυση ως προς τις πηγές και την εγκυρότητα των στοιχείων. Αλλά σε μία χρονική στιγμή όπου τα ιστορικά γεγονότα δεν έχουν μελετηθεί καθόλου, τα αρχεία είναι ήτε κλειστά ήτε άγνωστο το που βρίσκονται, το να προσπαθείς να ανακαλύψεις κρίκους και να τους συνδέσεις, σε όλες τις φάσεις η προσπάθεια αυτή εμπεριέχει σίγουρα κυνδίνους λαθών και ανακριβειών. Με τη λογική αυτή ξεκίνησα και το αρχικό δημοσίευμα, με τη ελπίδα δηλαδή να προκληθεί δημόσια συζήτηση/έρευνα. Σίγουρα περιέχει γεγονότα σωστά αλλά και ανακρίβειες, αλλά στην αρχή της έρευνας αυτής ήταν τα μόνα που υπήρχαν. Σήμερα μπορώ να πώ ότι με την βοήθεια Ελλήνων, Βρετανών, αλλά κιρίως Ιταλών (ήτε πρόκειτε για αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Αστυπάλαια κατά την διάρκεια των γεγονότων ήτε για τα παιδιά τους που έχουν στοιχεία και γνωρίζουν γεγονότα), έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό και ακριβές σημείο για τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την απόβαση των Γερμανών στην Αστυπάλαια και που κάποια στιγμή όταν ολοκληρωθεί θα δημοσιεύσω. Η επιβεβαίωση της έγκυρης καταγραφής θα είναι η ανέβρεση των 5 ναυαγίων που με την έρευνα αυτή έχω εντοπίσει.
   Στηριζόμενος στα στοιχεία αυτα θα ήθελα την βοήθειά σου.
   Η Γερμανική απόβαση στην Αστυπάλαια καταξίωσε τον ρόλο των αλεξιπτωτιστών ώς όπλου, ρόλος που μετά τις φοβερές απώλειες της μάχης της Κρήτης είχε απαξιωθεί. Κατά την απόβαση στο νησί γνωρίζω έγκυρα ότι του βομβαρδισμού ακολούθησε αμέσως ρύψη αλεξιπτωτιστών μέσα στις Ιταλικές θέσεις, το εγχίρημα ήταν τόσο αποτελεσματικό ώστε το σύνολο των Ιταλικών δυνάμεων, στους χώρους ρύψης συνελύφθησαν πριν προλάβουν να βγούν απο τα καταφύγια, δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε τουφεκιά. Άρα τα αρχεία της Ιταλικής διοίκησης και κυρίως οι αναφορές των παρατηρητηρίων( δες στο μπλοκ και κάτω απο τον τίτλο τις σελίδες ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΣΤΕΛΑΝΟΣ και ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΙΤΑΛΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ), άθηκτες βρέθηκαν στα χέρια των Γερμανών. Απο τότε αγνοούνται, οι Γερμανοί δεν πετάνε τέτοια πράγματα, τα εξετάζουν και ιδιέτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσει μια απο τις δυσκολότερες μάχες του Αιγαίου όπως αυτή της Λέρου, μπορείς να τα εντοπίσεις;

   Οι φωτογραφίες του άρθρου δεν είναι του DARWIK/UJ2104, όπως γράφω και στη λεζάντα τους, πρόκειτε όμως για ανθυποβρυχιακά του Γερμανικού ναυτικού. Τις δημοσίευσα προκειμένου ο αναγνώστης να έχει μια εικόνα των πλοίων αυτών.

   Δεκέμβριος 3, 2009 στο 8:04 ΠΜ

 54. Βύρων Τεζαψίδης

  Συγχαρητήρια για το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο του blog σας.

  Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις στο θέμα της βύθισης του ανθυποβρυχιακού σκάφους UJ 2104.
  Βυθίστηκε στις 17.09.43 από διαφορετικά βρετανικά πολεμικά από εκείνα που βύθισαν τα φορτηγά «Pluto» και «Paolo» στις 17/18.09.43.
  Το στην άνω φωτογραφία απεικονιζόμενο ανθυποβρυχιακό, δεν είναι το UJ 2104 αλλά το UJ 1709 από λιμάνι της Νορβηγίας.
  Καπετάνιος του UJ 2104 κατά τη βύθισή του ήταν ο υποπλοίαρχος (Kαpitänleutnant) Helmuth von Rukteschell, που τραυματίστηκε βαριά.

  με φιλικούς χαιρετισμούς

  Βύρων

  Δεκέμβριος 1, 2009 στο 9:43 ΜΜ

  • Aγαπητοί Δημήτρη και Βύρωνα,
   Με τα στοιχεία που παραθέτετε δεν συμφωνούν καθόλου οι Ιταλοί. Δεν συμφωνούν ούτε με τις ημερομηνίες. Το DARVIK/UJ2104 δεν ήταν Αντιτορπιλικό, ήταν φαλαινοθηρικό με το όνομα DARVIK, το οποίο χρησιμοποίησαν οι συμαχικές δυνάμεις για την μεταφορά των δυνάμεών τους απο την στερεά Ελλάδα στην Κρήτη για την υπεράσπισή της, βυθίστηκε κατά την δειάρκεια βομβαρδισμού της Γερμανικής αεροπορίας, ενώ ήταν αγκυροβολιμένο στον κόλπο της Σούδας, ανελκύστηκε απο τους Γερμανούς μετά την κατάλυψη της Κρήτης, μετασκευάσθηκε επιτόπου σε ανθυποβρυχιακό και αμέσως λόγω της μεγάλης έλλυψης πλοίων πήρε ρόλο συνοδευτικού νηοπομπών, κυβερνήτης του ήταν ο Ανθυποπλοίαρχος SCHROEDER και όχι αυτός που αναφέρετε. Αυτά τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται πλέον.
   Απο εδώ και πέρα, θεωρώ λάθος την εμμμονή σε στοιχεία που παραθέτουν για τα γεγονότα οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί σε όλη τη διάρκεια του πολέμου δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ικανό στόλο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις του Αιγαίου, τα Ιταλικά πλοία ήταν παλαιά και ελλειπώς συντηρημένα με φτωχό για την εποχή εξοπλισμό, για αυτό και χρησιμοποιήθηκαν για την συνοδεία νηοπομπών και μόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν δημιούργησαν καμία ναυμαχία παρόλη την έντονη παρουσία συμαχικών πλοίων στα νησιά, το μειονέκτημα αυτό προσπάθησαν να το αντισταθμίσουν με την μεταφορά ισχυρότατων αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή ( 385!!! περίπου αεροπλάνα, με ιχυρότατη βάση στη Ρόδο), αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στους συμμάχους για ανενόχλητες επιδρομές τη νύχτα όπως αυτή με το DARVIK/2UJ2104.
   Aυτό σημαίνει έλλυψη οργανωμένης ναυτικής διοίκησης, άρα έλλυψη αντικειμενικής αξιολόγισης στοιχείων και ενεργειών, σύγχιση ως προς τα στοιχεία και τις ενέργειες. Υποβιβασμός των ναυτικών δυνάμεων σε δευτερεύοντα ρόλο μεταφοράς και όχι μάχης, αναγωγή σε κυρίαρχο όπλο στις επιχειρήσεις της Αεροπορίας και όχι του ναυτικού, Αναγωγή σε κυρίαρχους παράγοντες λύψης αποφάσεων τους Στρατηγούς και όχι τους ειδικευμένους στη θάλασσα Ναυάρχους (εάν υπήρχαν), όλα αυτά αποδυκνείονται απο το βαρύτατο και ανεπύτρεπτο σε μέγεθος τίμημα που πλήρωσαν στην περιοχή της Αστυπάλαιας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά και μέσα.
   Επιμένω στην αξιοπιστία της Ιταλικής πλευράς, ήταν οι κυρίαρχοι στο νησί !!!, ήχαν οργανωμένη ναυτική διοίκηση στο Αιγαίο, στην Αστυπάλαια έδρευε ο 6ος στολίσκος ναρκαλιευτικών, ήχαν 3 ανθυποβρυχιακά φράγματα, οι πυροβολαρχίες του νησιού άνοικαν στο ναυτικό, τα παρατηρητήρια που ήχαν άμεση οπτική επαφή με τα γεγονότα άνοικαν σε αυτούς. Όλα αυτά σημαίνουν ότι αξιολογούσαν και κατέγραφαν τα γεγονότα με ναυτική ματιά και εγκυρότητα.
   Εχθές το βράδυ, τους έστειλα ένα e-mail με τη διευθυνση της συζήτησής μας, χρησιμοποίησα το όνομά σου Δημήτρη γιατί ξέρω ότι μέσω μηχανών μετάφρασης παρακολουθούν τα τεκτενόμενα και τις εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες ως προς τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Έχουν σαφή γνώση για τις εξελίξεις στα ναυάγια Κέας και Αδάμαντα. Κάπιοι απο αυτούς έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα DODECANESSO.ORG, όπου και οι ίδιοι προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τα γεγονότα και να τις προβάλλουν με την δική τους Εθνική άποψη. Κολάνε στους κλειστούς απόρρητους φακέλους του ναυτικού τους. Οι άλλοι όμως, όπως σας ξανα είπα έχουν στοιχεία, ανεπίσημα μεν, αλλά οι μαρτυρίες των κατοίκων που τα έζησαν συμφωνούν απόλυτα μαζί τους. Περιμένω την σταγόνα…
   Το ναυάγιο που αναφαίρεις πρέπει να είναι το Βρετανικό αντιτορπιλικό PANTHER, συμετείχε στην κρούση της νηοπομπής, είχε όμως ξημερώσει, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί αρκετά, τα Γερμανικά αεροπλάνα που εντομεταξύ είχαν απογειωθεί με το πρώτο φως απο τη Ρόδο το εντόπισαν και το βύθισαν.
   Η Ιταλική τορπιλάκατος είναι η ΜS25, είναι σύμφωνα με τους Ιταλούς βυθισμένη στον Όρμο Μπονάνο στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην ακτή, αλλά η κλίση είναι μεγάλη, υπολογίζω περίπου τα 40-60 το πολύ μέτρα. Την εντόπισαν, σύμφωνα με αναφορά του Ιταλικού παρατηρητηρίου CASTELLANO, Γερμανικά αεροπλάνα και τη βύθισαν.
   Περιμένω σταγόνες για τα εξής ναυάγια της περιόδου αυτής:
   1. Ναρκαλιευτικό/ συνοδευτικό νηοπομπών UJ2104.
   2. Ιταλική τορπιλάκατος MS12.
   3. Γερμανικό Αποβατικό F-496.
   4. Ιταλικό υδροπλάνο.
   5. Ναυάγιο του αεροπορικού υπερόπλου των συμμάχων BEAUFIGHTER.

   Φιλικά,
   Νίκος

   Δεκέμβριος 2, 2009 στο 9:15 ΠΜ

 55. Νίκο, σου παραθέτω επίσης από τον γερμανικό σύνδεσμο Seekrieg 1943 (http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/43-09.htm) αυτό:

  «Bei Angriffen auf solche Geleite wird am 14.9. das griech. U-Boot Katsonis (Lt. Laskos) durch den dt. U-Jäger UJ 2101 (Kptlt. Vollheim) gerammt und versenkt. Am 17.9. versenken Echo und Intrepid den U-Jäger UJ 2104 vor Stampalia, am 17./18.9. greifen die Zerstörer Faulknor, Eclipse und Vasilissa Olga (griech.) einen Konvoi an und versenken 2 Frachter der Mittelmeer-Reederei, Pluto (ex-franz., ex-holl.) und Paula (ex-franz. PLM 12)…»

  η μετάφραση του είναι:

  «Κατά την διάρκεια επιθέσεων σε τέτοιες νηοπομπές βυθίζεται, μετά από σύγκρουση, στις 14.9. (του 1943) το ελληνικό υποβρύχιο Κατσώνης (πλοίαρχος Λάσκος) από το γερμανικό αντιτορπιλικό UJ 2101 (ανθυποπλοίαρχος Vollheim). Στις 17.9. βυθίζουν τα Echo και Intrepid το αντιτορπιλικό UJ 2104 έξω από την Αστυπάλαια (Stampalia), στις 17./18.9. επιτίθενται τα Faulknor, Eclipse, και Βασίλισσα Όλγα σε μια νηοπομπή και βυθίζουν 2 εμπορικά πλοία τα Pluto και Paula.»

  Ποιά είναι η γνώμη σου;

  Τους θερμότερους χαιρετισμούς μου.

  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 1, 2009 στο 3:59 ΜΜ

 56. Αγαπητέ Νίκο σε χαιρετώ και σε πληροφορώ ότι ο θαυμασμός είναι αμοιβαίος.

  Ο φίλος μου και κάτοχος όλων σχεδόν των μικροφίλμ της NARA με τα φωτογραφημένα έγγραφα της Wehrmacht, ιστορικός ερευνητής Βύρων Τεζαψίδης (συγγραφέας του τρίτομου έργου «Die Wehrmacht in Griechenland» – http://balsi.de/Griechenland/FP-Buch.htm), είχε ερευνήσει στο προσφατο παρελθόν για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι θα μπορούσε να προσκομίσει πολλές και βασικές πληροφορίες από την γερμανική πλευρά. Για τον λόγο αυτόν τον κάλεσα να συμμετάσχει στην διαδικτιακή μας συζήτηση. Μέχρι τότε ας περιμένουμε λίγο.

  Επίσης σε έναν χάρτη της γερμανικής υδρογραφικής υπηρεσίας υπάρχει στα νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας μια καταχώρηση ναυάγιου. Δυστυχώς δεν τον έχω μαζί μου αλλά αύριο θα ρίξω μια ματιά και θα σου παραθέσω το στίγμα, έτσι ώστε να δούμε αν η γεωγραφική αναφορά μας είναι κοινή.

  Πέρα όμως από όλα αυτά δεν σου κρύβω ότι η ιταλική τορπιλάκατος αποτελεί επίσης έναν πολύ ενδιαφέρον καταδυτικό στόχο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταδυτική αποστολή στην Αστυπάλαια σε συνδυασμό με το ναυάγιο της Σύρνας. Προυπόθεση βέβαια είναι το στίγμα του ναυαγίου της ιταλικής τορπιλακάτου. Αν το έχεις εντοπίσει πληροφόρησε με.

  Σε ευχαριστώ για όλα και σου εύχομαι καλή βάρδια. Φαντάζομαι ότι ταξιδεύεις.

  Πολλούς χαιρετισμούς

  Δημήτρης

  Δεκέμβριος 1, 2009 στο 3:36 ΜΜ

 57. Έχεις εντοπίσει ακριβώς το Darvik;
  Αν ναι θα μπορούσες να μου στείλεις το ακριβές στίγμα; 🙂

  Ευχαριστώ πολύ
  DG

  Νοέμβριος 30, 2009 στο 5:20 ΜΜ

  • Αγαπητέ Δημήτρη,

   Καταρχήν να σου εκφράσω το θαυμασμό μου για τη δουλειά που κάνετε, όσο αφορά το DARVIC/UJ2104 ότι στοιχεία υπάρχουν, μέχρι τη στιγμή αυτή που μιλάμε, είναι παντελώς αναξιόπιστα και μόνο για τη συνγραφή του άρθρου κάνουν, δεδομένου ότι αφ΄ενώς δεν υπάρχουν μέχρι τώρα άλλα και αφ΄ετέρου ότι προέρχονται από μάρτυρες (αναξιόπιστους μεν, αλλά μάρτυρες) και απο τους Γερμανικούς ασυρμάτους που ήταν τοποθετημένοι στα υπο Γερμανική κατοχή νησιά του Αιγαίου την ώρα της συμπλοκής με το Βασίλισσα Όλγα.
   ΠΗΓΕΣ:
   1. Παράκτιοι Γερμανικοί ασύρματοι, αναξιόπιστοι γιατί έχουν το στίγμα S.O.S που εξέπεμψαν τα πλοία της νηοπομπής την ώρα της προσβολής τους. Από μια ματιά που ξαναέριξα τώρα στο χάρτη του πλοίου ΛΑΤΩ που είμαι, το στίγμα δείχνει βορειοανατολικά της Αστυπάλαιας κοντά στη Νησίδα Λέβιθα, σε βάθος περίπου 320 μέτρων. Αυτό όμως είναι τοσημείο προσβολής της νηοπομπής και όχι το σημείο βύθισης του DAARVIC/UJ2104.
   2. Επιζώντες και εν ζωή, τουλάχιστον μέχρι πριν απο 7-8 χρόνια οπότε και διατύπωσαν την μαρτυρία, μέλη του πληρώματος του Βασίλισσα Όλγα. Αναξιόπιστοι γιατί, ο κυβερνήτης του βασσίλισσα Όλγα, Πλωτάρχης Μπλέσσας, γνώριζε πολύ καλά ότι έκανε επιδρομή σε περιοχή γεμάτη γερμανούς, που ναι μεν δεν ήχαν αξιόπιστα πλοία και ναυτικό στην περιοχή αλλά ήχαν συγγεντρώσει 385 αεροσκάφοι τα οποία αποτελούσαν θανάσιμο κύνδινο. Στίς επιδρομές δεν συμπεριφέρεσαι όπως στις ναυμαχίες, χτυπάς τον αντικειμενικό σκοπό (που ήταν τα δύο επιταγμένα Ελληνικά Εμπορικά με τους 900 Γερμανούς προορισμένους να αντικαταστήσουν φρουρές της Κω και της Ρόδου) και φεύγεις αφού το επιτύχεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεν εμπλέκεσε σε ναυμαχία, πράγμα που έκανε. Η μαρτυρία την οποία και δημοσιεύω στο σχετικό αφιέρωμα για το Βασσίλισσα Όλγα, αναφέρει ότι συμπέραναν ότι το DARVIC/UJ2104 ανατινάχθηκε απο το γεγονώς ότι ακολούθησε και τρίτη έκρηξη αλλά ήχαν απομακρυνθεί τόσο πολύ που μόνο έβλεπαν και άκουγαν τις λάμψεις των εκρήξεων, μαρτυρία εντελώς αόριστη.
   Σε κάθε περίπτωση με όλους αυτούς διαφωνούν οι Ιταλοί, οι οποίοι αφ΄ενός έλεγχαν ακόμη την Αστυπάλαια και τα παρατηρητήριά τους ήχαν επαφή με τα γεγονότα και αφετέρου μετά τον πόλεμο διέταξαν ένορκη διοικητική εξέταση για την περίοδο και την περιοχή αυτή, την οποία διστυχώς έκλεισαν με την έδειξη του απόρητου χωρίς να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματα. Όταν ρώτησα, τους ανθρώπους που έχω επαφή στην Ιταλία το γιατί, μου απάντησαν λακωνικά OΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Οι άνθρωποι αυτοί, τους οποίους και εμπιστέύομαι απόλυτα γιατί ότι δείνουν είναι ακριβές, τα επιβεβαιώνουν μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν τα γεγονότα, επιμένουν ότι το DARVIK/UJ2104, δεν βυθίστηκε στο χώρο της συμπλοκής, τραυματίστηκε σοβαρά απο τις βολές του Βασίλισσα Όλγα, αλλά βυθίστηκε μέρες μετά στην περιοχή Νοτια της Αστυπάλαιας.
   Δημήτρη, ότι μου δείνουν το δείνουν με το σταγονόμετρο και αφού με περάσουν απο τα χίλια κύματα, πράγμα το οποίο θα πρέπει να κατανοήσουμε, γιατί το πόρισμα της έρευνας είναι βέβαιο ότι έκλεισε με το στίγμα της εσχάτης προδοσίας και συμετείχαν και αυτοί, με όποια πλευρά και εάν ήταν.
   Άρα, με την πληροφορία σου συμφωνούν και οι Ιταλοί, διαφωνώ για την ακρίβειά της όμως εγώ γιατί αφενός η περιοχή που αναφέρει είναι μεγάλη, αφ΄ετέρου έχω εντοπίσει στην ίδια περιοχή αλλά σε μικρότερο βάθος (50 μ.) και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και Ιταλική τορπιλάκατο, βυθισμένη περίπου τις ίδιες ημέρες των γεγονότων.

   Έχω όμως βάρδια στο Λογιστήριο, αύριο θα σου πω για το ΑΘΗΝΑ στη ΣΥΡΝΑ.

   Με εκτίμιση Νίκος.

   Δεκέμβριος 1, 2009 στο 11:27 ΠΜ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s