ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Η ΤΡΙΤΗ αποχώρηση επιχειρηματία από τον χώρο της ακτοπλοΐας έμελλε να είναι η ηχηρότερη, καθώς αφήνει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και χωρίς σύνδεση περισσότερα από δέκα νησιά της άγονης γραμμής.

Η… θαλασσοταραχή στον κλάδο, θυμίζουν παράγοντες της Ακτής Μιαούλη, ξεκίνησε από την εταιρεία SAOS του Φώτη Μανούση, που κατέθεσε δύο φορές πτώχευση, συνεχίστηκε με την Kallisti του Γιώργου Σπανού, μετά την αποχώρηση των ιταλών μετόχων της εταιρείας και εκτυλίσσεται με την G&Α Ferries.

Οι τρεις περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, καθώς η Kallisti χωρίς να χρωστά σε τράπεζες και χωρίς να έχει επιδοτούμενα δρομολόγια έμεινε απλώς χωρίς πλοία λόγω της κρίσης, οι περιπτώσεις όμως των Μανούση-Αγούδημου έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη δραστηριοποίησή τους στο χώρο των άγονων επιδοτούμενων γραμμών.

Για χρόνια οι ακτοπλοϊκές των δύο επιχειρηματιών συντηρούνταν από τις επιδοτήσεις που λάβαιναν από το κράτος. Το τελευταίο για τις άγονες γραμμές διαθέτει περίπου 110 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο. Το σύνολο των επιδοτήσεων ήταν μόλις 37 εκατ. ευρώ πριν από πέντε χρόνια, έφτασε τα 41 εκατ. ευρώ το 2008 και υπερδιπλασιάστηκε φέτος.

Ομως η ριζική αλλαγή στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τη σφικτή πολιτική χρηματοδότησης που ακολουθούν οι τράπεζες, έφερε τα πάνω-κάτω στον κλάδο, κυρίως για όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας. Και στον Πειραιά ήταν γνωστό εδώ και μήνες πως ο καπετάν Μάκης αντιμετώπιζε προβλήματα, ενώ στην αρχή του καλοκαιριού περισσότεροι από 800 ναυτικοί έμεναν απλήρωτοι. Τα γερασμένα πλοία της G&Α Ferries πολύ συχνά έμεναν δεμένα στα λιμάνια, καθώς ο κεφαλλονίτης εφοπλιστής τα κρατούσε ακινητοποιημένα υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε ρευστό για καύσιμα και παράλληλα ζητούσε εξόφληση των επιδοτήσεων ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Τα πληρώματα συχνά προχωρούσαν σε επίσχεση εργασίας τη στιγμή που οι τράπεζες αρνούνταν να καλύψουν λειτουργικές υποχρεώσεις τους.

Οπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα της XRTC, οι τράπεζες «στάθηκαν τα χρόνια της ναυτιλιακής ευφορίας αρωγοί των εφοπλιστών του κλάδου. Με την απρόσκοπτη ροή κεφαλαίων αντιστάθμιζαν πολύ συχνά την αδυναμία του κράτους να αποπληρώσει στην ώρα τους τις συμφωνηθείσες επιδοτήσεις».

Το κλείσιμο της στρόφιγγας από την πλευρά των τραπεζών, η στενότητα των ίδιων των επιχειρηματιών οι γερασμένοι στόλοι των οποίων συντηρούνταν χάρη στις άγονες γραμμές, σε συνδυασμό με τη μείωση της επιβατικής-μεταφορικής κίνησης, «έσφιγγαν» μέρα με τη μέρα τους πιο αδύνατους του κλάδου.

Με τη διαφαινόμενη οριστική αποχώρηση του Μάκη Αγούδημου και την έξοδο από τον κλάδο του Φώτη Μανούση φαίνεται πως κλείνει η εποχή των παλιών επιχειρηματιών, με τους νέους και ισχυρότερους να μπαίνουν και στην πίτα των άγονων. Σημειωτέον, πως στους δύο επιχειρηματίες υπολογίζεται ότι έχουν δοθεί περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ στην 6ετία 2003-2008.

Η χαριστική βολή στον κ. Αγούδημο λέγεται πως δόθηκε αρχές καλοκαιριού, όταν τα υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου έκριναν πιο συμφέρουσες τις προσφορές των ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Hellenic Sea Ways και Blue Star Ferries που πλειοδότησαν για την πλειονότητα των επιδοτούμενων γραμμών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s