ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Δ ΡΙΧΤΕΡΤο ανανεωμένο περιοδικό διατροφή εγκαινιάζοντας τη στήλη «Συνέντευξη»φιλοξενεί τον κ. Δημήτρη Ρίχτερ, MD, FESC., Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών. Ο κ. Ρίχτερ αναφέρεται στους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στο ρόλο της σωστής διατροφής για την πρόληψή τους.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες; Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου;

Τις τελευταίες δεκαετίες τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με κυρίαρχο τη στεφανιαία νόσο, αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στον Δυτικό κόσμο.  Αυτό οφείλεται αφενός στην καλύτερη αντιμετώπιση παλαιότερων σημαντικών αιτιών θανάτου, όπως οι λοιμώξεις, και αφετέρου στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η μεταβολή των διατροφικών συνηθειών, δηλαδή η εγκατάλειψη της μεσογειακού τύπου διατροφής και η υιοθέτηση της δυτικής δίαιτας με αυξημένα λιπαρά, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης και το κάπνισμα, εξηγούν σε ένα μεγάλο βαθμό τη δραματική αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο.

Η στεφανιαία νόσος είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί εφόσον αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου αυτής. Αυτοί χωρίζονται σε τροποποιήσιμους και μη. Μη τροποποιήσιμοι είναι το φύλο (οι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες, κυρίως λόγω των θηλυκών οιστρογόνων), η ηλικία, και το κληρονομικό ιστορικό (εάν συγγενής πρώτου βαθμού εμφανίσει στεφανιαία νόσο πριν τα 55 για τους άντρες και τα 65 για τις γυναίκες θεωρείται επιβαρυντικό στοιχείο). Εφόσον αυτά δεν μπορούμε να τα τροποποιήσουμε επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε, όπως το κάπνισμα (τα εννιά στα δέκα εμφράγματα ηλικίας κάτω των 50 ετών εμφανίζονται σε καπνιστές), η υψηλή αρτηριακή πίεση (η κύρια αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως), τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (τα οποία σε συνδυασμό με κάποιον από τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου ασκούν καταστροφική δράση στα αγγεία), ο σακχαρώδης διαβήτης (οι διαβητικοί πεθαίνουν κυρίως από στεφανιαία νόσο και εμφανίζουν τετραπλάσιο περίπου κίνδυνο από τους μη διαβητικούς για θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας) και η παχυσαρκία (η οποία στις ΗΠΑ ονομάστηκε, επισήμως, νόσος πρόσφατα). Πέρα από τους κύριους αυτούς παράγοντες υπάρχουν και άλλοι, όπως το άγχος (μετά από συνταρακτικά συμβάντα όπως ένα μεγάλο σεισμό τα εμφράγματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τον επόμενο μήνα), η χρόνια φλεγμονή, κ.τ.λ.

Σε ποιες ηλικίες παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και με ποιες μορφές κατά περίπτωση;

Δυστυχώς σε αυτό έχουμε μία αντίστροφη κατάσταση. Ενώ καταφέρνουμε να μετακινήσουμε τον θάνατο από στεφανιαία νόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες και έχουμε αύξηση του μέσου όρου ζωής, έχουμε αύξηση των εμφραγμάτων στις νεαρές ηλικίες, γεγονός που σημαίνει περισσότερους αιφνίδιους θανάτους.

Πόσο άμεσα σχετίζεται η σωστή διατροφή με την καλή υγεία του οργανισμού;

Η σωστή διατροφή αποτελεί θεμέλια λίθο μιας υγιούς καρδιάς. Αυτό ξεκαθαρίστηκε οριστικά με μία μεγάλη μελέτη στη Γαλλία, προ δέκα περίπου ετών, τη Μελέτη καρδιάς της Λυών. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν ασθενείς με έμφραγμα όπου στους μισούς δόθηκε μεσογειακή διατροφή και στους άλλους μισούς δίαιτα δυτικού τύπου, χαμηλή σε λιπαρά. Ενώ και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης η ομάδα που ελάμβανε μεσογειακή διατροφή είχε πολύ λιγότερα επανεμφράγματα και επιπλοκές από την άλλη.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s