S.Ο.S ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή των κανόνων αλιείας κοραλλιών στη ζώνη ΙΙΙ (κεντρικό Αιγαίο – Κυκλάδες), όπως προβλέπεται σε απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης, εκφράζουν δύο οικολογικές οργανώσεις της χώρας.

Οπως τονίζουν, η πλήρης έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τις συνθήκες κατά τις οποίες επιτρέπεται από σήμερα η αλίευση του κόκκινου κοραλλιού στις παραπάνω περιοχές, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καταστροφή.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «Η συλλογή των κοραλλιών επιτρέπεται μόνο με το χέρι, με τη χρήση μεταλλικής οδοντωτής σκαπάνης από δύτες εφοδιασμένους με αυτόνομες ή ημιαυτόνομες καταδυτικές συσκευές. Απαραίτητη δε προϋπόθεση για τη χορήγηση απόπλου στα σκάφη είναι η εγκατάσταση συσκευής δορυφορικής παρακολούθησης προκειμένου να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών. Με την απόφαση αυτή ρυθμίζεται η ορθολογική διαχείριση της αλιείας κοραλλιών για το 2009 κατ’ εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

«Τα κοράλλια είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς στον πλανήτη. Δημιουργούν τεράστιες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων που θέλουν χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν! Οι ύφαλοι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν μερικά από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα με χιλιάδες είδη ψαριών, οστρακοειδών, σπόγγων και άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Περίπου 25% όλων των θαλάσσιων ειδών βασίζονται στα κοράλλια για την εύρεση φαγητού και καταφυγίου», μας λέει η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

«Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, το 1/3 όλων των κοραλλιών παγκοσμίως έχουν εκλείψει. Οι πιο προφανείς αιτίες είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και του νερού των ωκεανών, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, η υπερτροφία και η αύξηση της οξύτητας των νερών. Σε αυτές τις απειλές προστίθενται η ρύπανση και φυσικά η αλιεία. Για τους παραπάνω λόγους, τα κοράλλια προστατεύονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες, ενώ πιο πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αλιεία στη Μεσόγειο απαγορεύει τη χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων (όπως μηχανότρατες) πάνω από κοραλλιογενείς βυθούς, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία τους για τη στήριξη των αλιευτικών πληθυσμών».

Οπως τονίζουν οι επιστήμονες της Greenpeace, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας (όπως τα κοράλλια), είναι ότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται, ποια η κατάστασή τους, και να μπορέσουμε να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά.

«Δυστυχώς μέχρι τώρα καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα και κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, για άλλη μια φορά έχει επικρατήσει η λογική τής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων χωρίς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτών των πρακτικών και χωρίς κανέναν προγραμματισμό για την προστασία τους. Μια τέτοια απόφαση διακυβεύει την ύπαρξη αυτών των οικοσυστημάτων και συνεπώς την υγιή κατάσταση των θαλασσών μας. Πριν οριοθετηθούν οι περιοχές εκμετάλλευσης των κοραλλιών, είναι επιτακτική ανάγκη η καταγραφή τους και η ύπαρξη ενός σχεδίου που θα έχει αποτέλεσμα τη βιώσιμη εκμετάλλευση των κοραλλιών και θα προϋποθέτει τον καθορισμό περιοχών για την προστασία τους».

Κατά τον Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, «παρ’ ότι η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών η αλιεία επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Δυστυχώς στην Ελλάδα η λειτουργία των συσκευών δορυφορικής παρακολούθησης (VMS) αλλά και ο μηχανισμός ελέγχου των σχετικών δεδομένων είναι γνωστό ότι υπολειτουργούν. Εφόσον ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν είναι σε θέση να ελέγξει μεγάλα σκάφη μέσης αλιείας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να ελέγξει την αλιεία του κοραλλιού».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως για την αλιεία του κοραλλιού, το ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια. «Σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπου δόθηκαν αντίστοιχες άδειες αλιείας του κόκκινου κοραλλιού, οι άδειες αυτές είθισται να μεταβιβάζονται από τους Ελληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας. Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα, π.χ. ROV, έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο. Απορίας άξιον είναι με βάση ποια δεδομένα θεωρεί το υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κόκκινου κοραλλιού προς αλίευση στην περιοχή των Κυκλάδων και του κεντρικού Αιγαίου. Σε θάλασσες που είναι ήδη υποβαθμισμένες, και δεν εφαρμόζεται καμία στρατηγική διαχείρισης ή προστασίας των αλιευτικών πόρων, ποια είναι η σκοπιμότητα της αλίευσης του κόκκινου κοραλλιού;».

Τα μέλη του «Αρχιπελάγους» καλούν τον υπουργό να αποσύρει την παραπάνω άδεια αλιείας, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργήσει έναν λειτουργικό θεσμό ελέγχου αυτής της αλιευτικής δραστηριότητας. «Ενα κοράλλι που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, θα χρειαστούν πολλές ανθρώπινες γενιές για να ανανεωθεί. Διερωτόμαστε με ποιο δικαίωμα μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή, χωρίς να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε οποιονδήποτε ουσιαστικό έλεγχο. Πέραν του ότι το κόκκινο κοράλλι αποτελεί ένα εντυπωσιακής ομορφιάς θαλάσσιο ζώο, το οποίο έχει υψηλή εμπορική αξία, αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, και η αφαίρεσή του θα έχει ποικίλες σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία των εμπορικών και μη ειδών που μοιράζονται τους θαλάσσιους οικοτόπους του».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s