ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Ο «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου», το Rainbow Warrior, που έχει αγωνιστεί για την παύση των πυρηνικών δοκιμών, τη σωτηρία των φαλαινών, για καθαρές θάλασσες από τοξικά και υπήρξε υπερασπιστής του πλανήτη για πάνω από δύο δεκαετίες, καταπλέει και πάλι στις 22 Αυγούστου στις ελληνικές θάλασσες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την προστασία των θαλασσών, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace θα πλεύσει στα νερά των Βόρειων Κυκλάδων, Ανδρο, Σύρο, Τήνο, Κέα και Κύθνο, με σκοπό να στηρίξει το αίτημα των παράκτιων αλιέων για την προστασία της περιοχής τους και για να προωθήσει την κοινή πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου.

«Η συνεργασία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, Ανδρου με το πλοίο Arctic Sunrise για να εντοπίσει και να χαρτογραφήσει μαζί με τους αλιείς και επιστήμονες ερευνητές τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας στην ανατολική πλευρά του νησιού», τονίζει η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η Ποσειδωνία είναι ένα υποθαλάσσιο φυτό που συναντάμε σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει το σπάνιο χαρακτηριστικό να δημιουργεί λιβάδια. Εχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία, αφού παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και αποτελεί καταφύγιο και περιοχή αναπαραγωγής για πάνω από 1.200 θαλάσσια είδη. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άλλα είδη βασίζουν την επιβίωσή τους στα λιβάδια της Ποσειδωνίας και η καταστροφή τους μπορεί να συνεπάγεται την κατάρρευση πολλών ιχθυαποθεμάτων».

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύονται από μια σειρά εθνικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές νομοθεσίες, όμως υπολογίζεται ότι περίπου 80% των υποθαλάσσιων λιβαδιών της χώρας μας παραμένουν απροστάτευτα εξαιτίας της έλλειψης χαρτογράφησης. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας πως μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι αλιεία με συρόμενα εργαλεία (τράτες), ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία (ΕΚ 1967/2006) υποχρεώνει την Ελλάδα να προστατεύσει τα λιβάδια Ποσειδωνίας από την καταστροφή που προκαλούν οι συγκεκριμένες μέθοδοι αλιείας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Κανονισμό.

Σύμφωνα με την κ. Λάζου, οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων, βλέποντας τη θάλασσα να καταστρέφεται και τα αλιευτικά αποθέματα να μειώνονται, αποφάσισαν να κάνουν αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει τα αρμόδια υπουργεία εδώ και καιρό, να χαρτογραφήσουν τα λιβάδια της περιοχής τους και να απαιτήσουν την προστασία τους από την καταστροφική αλιεία. Στόχος των αλιέων είναι η δημιουργία περιοχής προστασίας όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι παράκτιοι αλιείς, ενώ θα υπάρχει ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας γύρω από το νησί της Γυάρου.

«Φέτος η Greenpeace συνεχίζει τη δράση της στις Κυκλάδες, με σκοπό να αναδείξει τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει, τεκμηριώνοντας ότι η περιοχή πληροί όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για να προστατευτεί. Στόχος της οργάνωσης είναι να τονίσει το αίτημα της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και να σταθεί στο πλευρό των ντόπιων ψαράδων στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το επάγγελμά τους απέναντι σε μια πολιτική ηγεσία που καθυστερεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και αρνείται να διασφαλίσει το μέλλον των μικρών αλιέων και της ελληνικής θάλασσας».

Σχολιάστε