ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – ΝΑΞΟΣ 09


Naxos 2009Στο πλαίσιο της 4ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, διεξήχθη στη νήσο Νάξο, κατά το χρονικό διάστημα 26 – 28 Ιουνίου 2009, η Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης «ΝΑΞΟΣ 09», με την παρουσία του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πάνου Καμμένου.

Στην Άσκηση, από πλευράς Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας (Δ.Α.Ν.) και της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων και Ειδικών Μονάδων (Δ.Ε.Μ.Ε.Μ.), συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α. / Λ.Σ.). Επίσης, συμμετείχαν προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα των Λιμενικών Αρχών Νάξου και Πάρου, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και μέλη του δικτύου εθελοντών της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με πλωτά και εναέρια μέσα.
Σκοπός της Άσκησης ήταν η δοκιμή και αξιολόγηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, των επιχειρησιακών μέσων και του προσωπικού Λ.Σ. και Π.Α., η εκπαίδευση των συμμετεχόντων, ο έλεγχος της αντίδρασης σε κρίσιμα περιστατικά στη θάλασσα, η χρήση των τηλεπικοινωνιακών μέσων και των διαθέσιμων συχνοτήτων και η εξοικείωση παράλληλης δράσης και συντονισμού επιχειρησιακών μέσων του Λ.Σ., ιπτάμενων μέσων της Π.Α. και πλωτών και εναέριων μέσων του δικτύου εθελοντών.

ΔΙΑΣΩΣΗ 2Γενικός Συντονιστής της Άσκησης ήταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝΑΝΠ και Τοπικός Συντονιστής ο Λιμενάρχης Νάξου, σύμφωνα και με το υφιστάμενο «Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης».
Η Άσκηση βασίσθηκε σε υποτιθέμενο περιστατικό σύγκρουσης δύο επιβατηγών σκαφών, ενός τουριστικού και ενός καταδυτικού, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς στο πρώτο, με πτώση ορισμένων επιβατών του στη θάλασσα λόγω πανικού και τον τραυματισμό ενός εξ αυτών, καθώς και τον ταυτόχρονο τραυματισμό ενός εκπαιδευτή δυτών στο βυθό. Το σενάριο, περιελάμβανε τέσσερις φάσεις αντιμετώπισης και διαχείρισης της κατάστασης, ήτοι:
• αρχική πληροφόρηση των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και των εθελοντών,
• κινητοποίηση προσωπικού και μέσων – συντονισμός αυτών,
• κατάσβεση πυρκαγιάς – διάσωση επιβαινόντων/ναυαγών και δύτη και
• αποκατάσταση – μεταφορά τραυματία επιβάτη στο Νοσοκομείο Νάξου – αεροδιακομιδή δύτη στην Αθήνα και εισαγωγή του σε θάλαμο υπερβαρικού οξυγόνου του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

ΣΘΠΕΡ ΠΘΜΑΠαράλληλα, για τις ανάγκες της Άσκησης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και έχοντας πιλοτικό χαρακτήρα, το νέο Tηλεπικοινωνιακό Σύστημα Έκτακτης Ενεργοποίησης Εθελοντών (Volunteer Emergency Alert / VEA) το οποίο αποσκοπεί στην άμεση κινητοποίηση του Δικτύου Εθελοντών της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Μετά το πέρας της Άσκησης, ο Υφυπουργός ΕΝΑΝΠ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους συμμετέχοντες για την άριστη διεξαγωγή της Άσκησης. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όλους τους φορείς που συνέδραμαν και κυρίως τους ιδιώτες εθελοντές. Είναι μια σημαντική Άσκηση που γίνεται για δεύτερη φορά στη χώρα. Είχε προηγηθεί μια ανάλογη Άσκηση, για την ΙΚΑΡΙΑΔΑ τον Ιούλιο του 2008.
Το καλοκαίρι, σε κάθε νησί του Αιγαίου βρίσκεται πλέον ένας μεγάλος αριθμός σκαφών που θα κινητοποιείται από το σύστημα άμεσης ενημέρωσης εθελοντών, το πλήρωμα των οποίων έχει εκπαιδευτεί και από το Λιμενικό Σώμα για να συμμετάσχει σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα υπό τις οδηγίες του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
Σήμερα αποδείξαμε ότι όταν ο ενεργός εθελοντισμός, εκπαιδεύεται κατάλληλα, ενημερώνεται άμεσα και καθοδηγείται σωστά και αποτελεσματικά από τους αρμόδιους φορείς, όλοι όσοι βρισκόμαστε στη θάλασσα και έχουμε τη θέληση να προσφέρουμε βοήθεια στο συνάνθρωπό μας που κινδυνεύει, μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα..

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνουμε τα 1200 μέλη του δικτύου εθελοντών, να ισχυροποιούμε και να αναβαθμίζουμε τις διαδικασίες συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχιστεί η διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων, για την παροχή πρώτων βοηθειών, τη διάσωση στη θάλασσα, την αντιμετώπιση σεισμών, πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, ναυτικών ατυχημάτων. Εάν όλες αυτές τις βασικές γνώσεις τις κατείχαν οι πολίτες που βρίσκονται στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα σκάφη θα είχαν σίγουρα σωθεί πολλοί συνάνθρωποί μας, που χάθηκαν άδικα.

Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσουμε την Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης «ΝΑΞΟΣ 09» και όλες τις εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτή, στη μνήμη του Ναξιώτη Νεκτάριου Σάββα, που έπεσε πριν από λίγες μέρες κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, από κάποιους που αμφισβητούν τη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s