ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΗΒΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ (ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ)


ΘΗΒΑΙΟΣΡ.Π.: Να λοιπόν, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε την χαρά να σας φιλοξενούμε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή. Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό εσείς και η παρέα σας;
Χ.Θ.: Είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη περίοδος για μένα συναυλιακά, γιατί πέρα από όλα όσα έχω κάνει ως συνεργασίες από το χειμώνα που ήμασταν μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Σάκη Μπουλά, τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Σωτήρη Καλιβάτση – επίσης από αύριο ξεκινάνε οι παραστάσεις στο Ηρώδειο με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Γιάννη Κούτρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη για τις «Γραμμές των Οριζόντων» και τον «Σταυρό του Νότου» – η δική μου προσωπική δουλειά, όπως καταλαβαίνετε, είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο έχω στην πορεία μου, και ειδικά μετά τη συνεργασία μου με αυτό το γκρουπ με το οποίο θα έρθω, είναι για μένα ό,τι πιο σημαντικό έχω κάνει σε επίπεδο ζωντανών συναυλιών. Μάλιστα, ακούστηκαν και εκφράσεις στις διάφορες εμφανίσεις που κάναμε, ότι θα μπορούσε αυτό το γκρουπ να είναι και οι «Συνήθεις Ύποπτοι» του 2010. Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία μου με αυτούς τους ανθρώπους, που είναι και ο πυρήνας των «Πέτρινων Κήπων», και είναι ο Δημήτρης Γιαννόπουλος στα πνευστά, ο Μάξιμος Δράκος στα πλήκτρα και το πιάνο, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο και ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα.
Θα έρθουμε και με τον δικό μας ήχο και τα δικά μας φώτα, οπότε είναι μία αρκετά μελετημένη παράσταση και χαίρομαι πάρα πολύ που θα την παρουσιάσω στη Κομοτηνή. Να πω ακόμη, ότι στην Αθήνα έχουν γίνει μόνο δύο τέτοιες παραστάσεις στο Metropolis.

Ρ.Π.: Να φανταστούμε ότι είναι μια εμφάνιση που εντάσσεται σε ένα μεγάλο κύκλο συναυλιών;
Χ.Θ.:
Ακριβώς, θα γίνει ένας μεγάλος κύκλος καλοκαιρινών συναυλιών, θα πάμε παντού, στα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό περιέχει σχεδόν όλα μου τα τραγούδια, από τότε που ξεκίνησα μέχρι σήμερα, επίσης και κάποιες διασκευές που έχω αγαπήσει πολύ.

Ρ.Π.: Φέτος στις συναυλίες σας, εκτός την παρουσίαση των νέων σας τραγουδιών από τον δίσκο «Πέτρινοι Κήποι», τι διαφορετικό και νέο θα εντάξετε;
Χ.Θ.: Υπάρχουν όλα τα τραγούδια από την δισκογραφία των Συνήθων Υπόπτων, από την συνεργασία μου με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Θάνο Μικρούτσικο και επίσης τραγούδια συναδέλφων μου τραγουδοποιών, αλλά στην ουσία είναι παιγμένα σαν να τα έχω ξαναγράψει.

Ρ.Π.:΄Έχοντας κάνει πολλές συναυλίες στην πορεία σας, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την κάθε εμφάνιση και τι την κάνει διαφορετική;
Χ.Θ.: Καταρχήν, το θέμα είναι, ότι για να κάνεις αυτή τη δουλειά και να την κάνεις καλά, πρέπει να την αγαπάς γιατί θέλει τόσο επιμονή και υπομονή και τόση δουλειά που σίγουρα δεν μπορείς να αντέξεις αν δεν αγαπάς πάρα πολύ αυτό που κάνεις.
Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι όλο αυτό τον καιρό που περιοδεύω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσες φορές και αν έχω κάνει μία παράσταση, υπάρχει αυτό το διαφορετικό, που έχει σχέση και με τον χώρο και με τον χρόνο και με τον κόσμο φυσικά. Στην ουσία επανεφευρίσκεις τον εαυτό σου και την ιστορική σου πορεία.

Ρ.Π.: Ποια τα συναισθήματα που νιώθετε πριν από κάθε ζωντανή σας εμφάνιση;
Χ.Θ.: Αισθάνομαι αυτό που λέει ο κόσμος τρακ, γιατί όσο και αν έχω γίνει αποδεκτός απ’ όλο τον κόσμο που με έχει τιμήσει πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια και με τη παρουσία του και με την αποδοχή του, θέλω να φανώ αντάξιος αυτού του δώρου, κάθε φορά που ανεβαίνω πάνω στη σκηνή και να αισθανθεί ο κόσμος ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και στις 25 του μηνός και γενικότερα σε όλες τις συναυλίες.

Ρ.Π.: Και τι είναι αυτό που προσδοκάτε στο τέλος της βραδιάς;
Χ.Θ.: Αυτό που στην ουσία προσδοκώ ξεκινάει από τον πυρήνα, δηλαδή καταρχήν, να αισθανθούμε ότι έχουμε παίξει πολύ καλή μουσική, αυτό είναι το πρώτο, και να είμαστε συγκεντρωμένοι, να συνεννοούμαστε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, όπως συμβαίνει επειδή αγαπιόμαστε τόσο πολύ μεταξύ μας.
Από την άλλη μεριά, όλο αυτό το σύνολο ο κόσμος το εισπράττει και αυτό θέλουμε πάνω απ’ όλα να εισπράξει. Στην ουσία υπάρχει μια κίνηση από την δουλειά ενός τραγουδοποιού-τραγουδιστή που καταλήγει να γίνει κτήμα ενός γκρουπ-σχήματος και μετά αυτό να μεταφερθεί και σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να γεμίσουμε πολύ όμορφα και ιδιαίτερα συναισθήματα όσους έρθουν να μας δουν.

Ρ.Π.: Μια και μας ακούνε και μέσω internet, κόσμος από όλη την Ελλάδα, πριν την επίσκεψή σας στην πόλη μας, την Δευτέρα και Τρίτη, 23 και 24 του μηνός, όπως είπατε κι εσείς, θα παρουσιάσετε παρέα με τους Γιάννη Κούτρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Μίλτο Πασχαλίδη, για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων», έργα του Θάνου Μικρούτσικου. Θα μας πείτε λίγα λόγια και γι’ αυτές τις εμφανίσεις;
Χ.Θ.: Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αυτά τα έργα στο Ηρώδειο, αλλά δυστυχώς ίσως να είναι και η τελευταία φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένη αυτή η δουλειά.
Είχε ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τώρα καταλήγει στο Ηρώδειο. Είναι πάρα πού σημαντικό για μένα να τραγουδάω αυτά τα τραγούδια, τα οποία πλέον τα έχω κάνει και κτήμα μου, γιατί και στις συναυλίες μου, όπως και στην Κομοτηνή, θα παίξω τραγούδια από τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων». Στην ουσία μεγάλωσα με αυτά τα τραγούδια και είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να τα ερμηνεύω μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο και να αισθάνομαι ότι και εγώ έβαλα αυτό το μικρό λιθαράκι σε αυτό το τεράστιο έργο, το οποίο έχει ενώσει γενιές και γενιές, γιατί αυτό είναι το σημαντικό και το μεγάλο χαρακτηριστικό αυτού του έργου. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά έργα στην ελληνική δισκογραφία από πλευράς ποιότητας και εμπορικότητας, αλλά το θέμα είναι ότι αυτό ειδικά το έργο έχει ενώσει πολλές γενιές, δηλαδή έρχονται γονείς με τα παιδιά τους να δούνε αυτή την παράσταση. Βέβαια, είναι και ένα έργο πολύ καλά ανεβασμένο και από τον ίδιο το Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος είναι πολύ επιμελής στις πρόβες και πολύ μεγάλος επαγγελματίας πέρα από ένας εκπληκτικός διάσημος συνθέτης.

Ρ.Π.: Οπότε καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι βραδιές είναι κάτι το ιδιαίτερο για εσάς και ίσως επειδή μπορεί να είναι και η τελευταία φορά που παρουσιάζονται;
Χ.Θ.:
Ναι, ισχύει αυτό και από την άλλη μεριά γνωρίζω ότι είναι sold out το Ηρώδειο.

Ρ.Π.: Μια και αυτές οι δυο βραδιές είναι στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, είστε ικανοποιημένος από την ποιότητα και την ποσότητα των διαφόρων φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα;
Χ.Θ.: Όσον αφορά στην εμπειρία που έχω, ναι είμαι, για παράδειγμα το Φεστιβάλ Αθηνών είναι πολύ οργανωμένο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι και τα επιμέρους φεστιβάλ της περιφέρειας, από ότι έχει τύχει μέχρι τώρα να συμμετέχω, από την Κρήτη ως την Αστυπάλαια, από την Πάρο ως την Δωδώνη και τα Γιάννενα…
Γενικότερα πραγματικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Στην Ξάνθη επίσης, ήρθαμε πριν από ένα μήνα, για ένα φεστιβάλ που διοργανώνει ο Βασίλης Κοντόπουλος, ο μπασίστας, στην ουσία διοργανώνεται ένα φεστιβάλ jazz και πραγματικά ήταν μια συνεύρεση καταπληκτική, παίξαμε μαζί και ήταν συγκλονιστικό για ένα φεστιβάλ που φιλοξενεί πολλούς ‘Έλληνες και ξένους μουσικούς.

Ρ.Π.: Το θέμα με τις τιμές που πολλοί λένε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλές πώς το σχολιάζεις;
Χ.Θ.: Αυτό μέχρι στιγμής δεν το έχω συναντήσει για να είμαι ειλικρινής. Όσον αφορά αυτές που πρόκειται να γίνουν, επειδή ανέφερα και το παράδειγμα με την Αστυπάλαια που είναι δωρεάν και στην Ξάνθη ήταν ένα πολύ μικρό ποσό, νομίζω ήταν 5 ευρώ, επίσης στην Πάρο νομίζω ήταν 10 ευρώ.
Βέβαια, όταν κάποιο φεστιβάλ φέρνει ξένους καλλιτέχνες, όπως καταλαβαίνετε οι τιμές ανεβαίνουν πάρα πολύ γιατί είναι πολλά τα έξοδα μετακίνησης και υπάρχουν άλλου είδους standards. Όσον αφορά τις δικές μου εμφανίσεις, προσπαθώ πάντα να περιορίζω τα έξοδα ούτως ώστε ο κόσμος να έχει μια πιο εύκολη πρόσβαση και ιδιαίτερα οι νέοι.

Ρ.Π.: Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για ένα τραγούδι από τον τελευταίο δίσκο. Τελικά βρέθηκε ο «άδηλος» στιχουργός του τραγουδιού «Ας χαθείς», γιατί υπάρχει μία συζήτηση για το θέμα σε κάποιο blog…
Χ.Θ.: Βέβαια και βρέθηκε και το έχω αναφέρει, το ανακοίνωσα την επόμενη μέρα ακριβώς που το έμαθα, έδωσα συνέντευξη στο «Μελωδία» και είπα σε όλους όσους μπορούν και ξέρουν να το ανεβάσουν στο internet.
Ο στιχουργός του τραγουδιού είναι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο ηθοποιός. Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη, μου είχε φέρει πριν 10 χρόνια αυτούς τους στίχους, εγώ το είχα βάλει στα πολύ προσωπικά μου χαρτιά, αλλά επειδή μου το είχε φέρει ο Βασίλης στο σπίτι δεν θυμόμουν αν είχε βάλει το όνομά του ή όχι, αλλά μου είχε κάνει εντύπωση που το είχα βάλει στα πολύ προσωπικά μου χαρτιά, γιατί συνήθως τους στίχους που μου δίνουν άλλοι τους καταχωρώ διαφορετικά, απλά ο Βασίλης δεν είχε υπογράψει και έτσι έβαλα στον δίσκο «άδηλος», δηλαδή που δεν έχει δηλωθεί.

Ρ.Π.: Να όμως που κατέληξε πολύ ευχάριστα αυτή η συγκυρία…
Χ.Θ.: Ναι, ήταν πάρα πολύ όμορφο και ήταν πάρα πολύ συγκινητική η στιγμή για μένα και τον Βασίλη, γιατί όλα αυτά τα χρόνια συναντιόμασταν και εγώ ντρεπόμουν να του πω ότι δεν έχω κάνει κάτι -αλλά είχα κάνει χωρίς να το ξέρω- και εκείνος ντρεπόταν να με ρωτήσει αν έχω κάνει κάτι.
Συναντηθήκαμε και στην πρεμιέρα του Bank Bang, ήταν πολύ συγκινητικό και μάλιστα να σας πω ότι έχει γράψει και κάποια πράγματα καινούρια που θα είναι τα καινούρια τραγούδια που θα φτιάξω.

Ρ.Π.: Αν και πολύ πρόσφατη η κυκλοφορία των «Πέτρινων Κήπων», δισκογραφικά θα σας συναντήσουμε κάπου σύντομα; Τι σχέδια υπάρχουν;
Χ.Θ.: Εκτός από μια πρόσφατη συμμετοχή που έκανα σε ένα δίσκο που μου άρεσε πάρα πολύ, των «Ματ σε δύο υφέσεις» που έχει τίτλο «Τρύπιο φεγγάρι» -πραγματικά μου άρεσε πολύ το τραγούδι το οποίο τα παιδιά μου εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν- έχω στο μυαλό μου και το υλικό του επόμενου δίσκου, που υπολογίζω να βγει γύρω στις γιορτές, θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο live, λίγο πολύ αυτό που θα δείτε, θα παίξω και άλλα τραγούδια βέβαια και κάποια καινούρια και κάποια ανέκδοτα, ίσως κυκλοφορήσει και ένα dvd live.
Σίγουρα έχω αρχίσει να μελετάω και κάθομαι και επεξεργάζομαι το καινούριο υλικό για τον μεθεπόμενο δίσκο, που θα περιέχει καινούρια τραγούδια, στην ουσία θα είναι ένας δίσκος με τραγούδια που σίγουρα ξεκινάνε από εμένα αλλά πιο πολύ θα υποστούν επεξεργασία από γκρουπ, με τους μουσικούς που θα δείτε.

Ρ.Π.: Να φανταστούμε ότι είστε σε περίοδο έμπνευσης;
Χ.Θ.: Επειδή πραγματικά με εμπνέει αυτή η σχέση που έχω με τους μουσικούς μου, ναι, έχω ξεκινήσει και γράφω καινούρια πράγματα.
Επίσης έχω και άλλο ένα σχέδιο για πιο μετά, θα τα ανακοινώσω αυτά εν καιρώ, επίσης συζητώ με τον πολύ καλό μου φίλο και στιχουργό, τον Οδυσσέα Ιωάννου -χθες μόλις το συζητούσαμε αυτό- να κάνουμε και κάτι μαζί.

Ρ.Π.: Έχετε καταλήξει ως προς τις χειμερινές σας εμφανίσεις;
Χ.Θ.:
Από 16 Οκτωβρίου θα παίζω Παρασκευή και Σάββατο στο «Σταυρό του Νότου» και θα κάνω και περιοδεία τις καθημερινές σε όλη την Ελλάδα, ακόμα, από ό,τι μου λένε τα δεδομένα από τον Ιανουαρίου και μετά κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι Παρασκευή και Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ρ.Π.: Έχετε επισκεφθεί και άλλες φορές την Κομοτηνή, ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει από την πόλη μας;
Χ.Θ.: Επειδή έχω παίξει σε πολύ διαφορετικά μέρη κάθε φορά, πραγματικά είναι πάρα πολύ ωραία η αίσθηση, βέβαια έχω και φίλους, από τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη μέχρι τον Θανάση Γκαϊφύλια και πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που ανεβαίνω επάνω.

Ρ.Π.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s