ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


Χιλιάδες ασθενείς, σχεδόν από όλη τη χώρα, γίνονται κάθε χρόνο… εσωτερικοί μετανάστες για να θεραπευτούν. Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 6.000 είναι εκείνοι που μεταφέρονται ως επείγοντα περιστατικά με επίγεια ή εναέρια μέσα από την περιφέρεια προς τα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού στον τόπο κατοικίας τους είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν για σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν σε αυτούς προστεθούν και όσοι επιλέγουν την Αθήνα για προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις ή χειρουργικές επεμβάσεις, ο αριθμός εκτοξεύεται σε διψήφια ύψη.

Ο… συνωστισμός γίνεται αντιληπτός αν υπολογίσει κανείς ότι τα περίπου 20 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (από τον Ευαγγελισμό, το ΚΑΤ, το Κρατικό Αθηνών μέχρι το Ασκληπιείο Βούλας), που κατά κύριο λόγο υποδέχονται όλους αυτούς τους ασθενείς, διαθέτουν συνολικά 3.500 κρεβάτια!

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο πάνω από 4.800 ασθενείς φτάνουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αθήνα από διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι επείγουσες αφίξεις ασθενών ανέρχονται σε 405, δηλαδή 13 την ημέρα!

Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς αυτούς προέρχονται από την Πελοπόννησο, η οποία κατά τα… άλλα διαθέτει 15 κρατικά και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Aεροδιακομιδές

Επιπλέον, τρεις στους δέκα «μετανάστες» ασθενείς προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα ή άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές και ένας στους 5 από την Εύβοια.

Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο 1.500 ασθενείς επιβιβάζονται σε Super Puma ή C130 και φτάνουν από αέρος στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Φέτος, μέχρι και τον Μάιο, 597 ασθενείς είχαν διακομιστεί στην πρωτεύουσα με εναέρια μέσα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία εδώ και χρόνια «στενάζουν» από υγειονομικές ελλείψεις. Είναι ενδεικτικό ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής) 36 περιοχές της χώρες –κυρίως νησιά– μένουν σήμερα με ένα μόνο γιατρό! Νησιά όπως η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Αμοργός, οι μικρές Κυκλάδες, αλλά και η Αστυπάλαια ή τα μικρά Δωδεκάνησα υποστηρίζονται υγειονομικά μόνον από περιφερειακά (δηλαδή αγροτικά) ιατρεία. Ωστόσο, οι αεροδιακομιδές είναι συχνές (ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο) ακόμη και από νησιά όπως η Ρόδος που διαθέτει μεγάλο νοσοκομείο.

Ολόκληρη η νησιωτική Ελλάδα –εκτός της Κρήτης– διαθέτει σήμερα 19 νοσοκομεία, 32 μικρά Κέντρα Υγείας και πάνω από 150 περιφερειακά (αγροτικά) ιατρεία. Σε όλες αυτές τις μονάδες οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι μεγάλες. Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων στελεχώνονται από ένα και μοναδικό γιατρό, ο οποίος ουσιαστικά θα πρέπει να εφημερεύει νύχτα – μέρα και όταν παίρνει άδεια να… κλειδώνει το τμήμα! Το αποτέλεσμα είναι να… «ανθούν» οι αεροδιακομιδές ασθενών, οι οποίες κοστίζουν ετησίως πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s