Ε.Φ.Τ.Α. – ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ


Σε  όλη την ιστορική πορεία του ιδρύματοςδεκάδε; είναι οι Αστυπαλίτες που δώρησαν στο φιλανθρωπικό ταμείο είτε την κινητή είτε την ακίνητη περιουσία τους, όπως χρήματα, κτήματα, σπίτια ή άλλα είδη αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την αγάπη για τον τόπο τους και τους συμπατριώτες τους όσο και την εμπιστοσύνη που είχαν για την σωστή διαχείρηση των δωρεών τους προκειμένου να επιτευχθούν οι ανθρωπιστικοί στόχοι του. Ανάλογα με το μέγεθξος της δωρεάς το ίδρυμα τους κατατάσει στους Μεγάλους Ευεργέτες, στους Ευεργέτες και στους Αφιερωτές.

Αξίζει να αναφερθούμε σε μερικούς απο τους μεγάλους Ευεργέτες του ιδρύματος :

  • Γεώργιος Οικονόμου.
  • Νάρκισσος Μορφινός.
  • Πέτρος Παλατιανός.
  • Γεώργιος Μαρίνος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο Γεώργιος Οικονόμου αφιέρωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 1846, πρίν ακόμα απο το θάνατό του, <<Εις την Σχολήν της νήσου ταύτης Αστυπαλαίας την Μάνδραν μεθ’ όλουν των μανδροτόπων της>> με τον όρο όσο βρίσκεται ο ίδιος στη ζωή να λαμβάνει ένα ποσό απο την εκμετάλευση των κτημάτων, μετά όμως απο το θάνατό του το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να μεταβεί σε κανένα άλλο πρόσωπο ως κληρονομιά και παραμένει εξ ολοκλήρου στην κατοχή της Σχολής.

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ ΜΟΡΦΙΝΟΣ

Ο Νάρκισσος Μορφινός ήταν ιερέας της Ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου. Στη διαθήκη του, που συνέταξε στις 7 Μαϊου 1874, εκτός απο τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα περιλαμβάνει ως κληρονόμους και πολλά διαφορετικά πρόσωπα τα οποία θα δούμε πιο αναλυτικά. Αρχικά αφήνει ένα χρηματικό ποσό <<προς διανομήν παρά προυχόντων της ειρημένης νήσου Αστυπαλαίας μεταξύ των πτωχών της αυτής  νήσου, κατά τον τρόπον και τας ανάγκας ήθελον οι προύχοντες κρίνει πρέπον…>>. Στη συνέχεια αφήνει άλλο χρηματικό ποσό για να διανεμηθεί <<μεταξύ τριών πτωχών κορασίων της νήσου Αστυπαλαίας, όπως δοθώσιν αυτοίς ως προιξ εν καιρώ του γάμου των.>>. Πιο κάτω διευκρινίζει ότι τα τρία φτωχά κορίτσια θα πρέπει να είναι γεννημένα αποκλειστικά στην Αστυπάλαια και να είναι μέλη της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας. Στους δύο φτωχότερους ιερείς της Αστυπάλαιας αφήνει όλες του τις ενδυμασίες, αλλά και στους πέντε φτωχότερους ιερείς του νησιού αφήνει απο συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Επίσεις αφήνει χρηματικό κεφάλαιο <<εις τους διοικητάς της Σχολής της νήσου Αστυπαλαίας, όπως μεταχειρισθώσιν αυτό προς διατήρισην της αυτής Σχολής.>>. Τέλος αφήνει στους προύχοντες του νησιού χρηματικό ποσό για να διανέμεται και στους ενδεείς ασθενείς, κατά προτίμηση  του διαθέτει στους γέροντες ασθενείς, ιθαγενείς του νησιού και μέλη της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Οι προύχοντες με τη σειρά τους θα δίνουν αποδείξεις για τα διδόμενα ποσά στους εκτελεστές της διαθήκης του Νάρκισσου Μορφινού.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΣ

Ο Πέτρος παλατιανός πέθανε το 1976 στην Αμερική. Στην διαθήκη του άφησε χρηματικό ποσό σε τράπεζα της Πενσυλβάνιας, η οποία θα τα διαχειρίζεται και θα μοιράζει το μισό των τόκων του κεφαλαίου σε άριστο μαθητή φτωχής οικογένειας απο το κολέγιο Αλικουήππα και το άλλο μισό των τόκων θα το διαχειρίζεται ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Λέρου – Καλύμνου και αστυπαλαίας και θα δίνεται σε άριστο φτωχό μαθητή της νήσου της Αστυπάλαιας Δωδεκανήσου, ο οποίος θα θέλει να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο ή σε άλλη σχολή. Η βοήθεια δεν θα πρέπει να δίνεται περισσότερο απο τέσσερα χρόνια σε κ’αθε σπουδαστή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ο εφοπλιστής Γεώργιος Μαρίνος ανακηρύχθηκε στη συνεδρίαση της 18 Αυγούστου 1957 ως Μεγάλος Ευεργέτης του ιδρύματος τουΕ.Φ.Τ.Α.. Ο Γεώργιος Μαρίνος σύμφωνα με το ίδιο πρακτικό αλλά και μαρτυρίες σύγχρονων Αστυπαλιτών που ωφελήθηκαν οικονομικά απο τον ίδιο, πρόσφερε σεβαστά χρηματικά ποσά προς μεγάλη τοπική ωφέλεια. Ενίσχησε το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, προικοδότησε άπορες κοπέλες, επιχορήγησε το Γυμνάσιο για την λειτουργία του κατά την σχολική χρονιά 1957 – 1958 κλπ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s