ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ [ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ]


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2009

Αυστηροί κανόνες για την χρήση των όρων «ορεινό» , «νησιώτικο» και «βιολογικό» προϊόν. Εγκρίθηκαν οι προτάσεις του ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη.

Η υιοθέτηση κανόνων για την χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» προϊόν, καθώς και η βελτίωση των υφιστάμενων σημάτων ποιότητας είναι μερικές από τις προτάσεις του ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη στην έκθεση για τα πρότυπα, τις προϋποθέσεις διάθεσης στην αγορά και τα συστήματα ποιότητας των αγροτικών προϊόντων που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται δηλαδή, για μια πολιτική με σκοπό την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των κοινοτικών προϊόντων σε σχέση με τα αντίστοιχα των τρίτων χωρών. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας αλλά και τις εμπορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι παραγωγοί μας, πρότεινε τις ακόλουθες προτάσεις οι οποίες και εγκρίθηκαν:

  • την υιοθέτηση κανόνων για την χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» προϊόν. Η χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του προϊόντος.
  • την βελτίωση των υφιστάμενων σημάτων ποιότητας και την αποτροπή της δημιουργίας νέων συμπληρωματικών που θα εναποτίθενται παράλληλα με τα υπάρχοντα εθνικά και περιφερειακά.
  • την διεθνή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων ώστε να αποφευχθεί από τις τρίτες χώρες ο συστηματικός σφετερισμός ορισμένων ονομασιών, όπως έχει αναφερθεί με το τυρί φέτα.

Όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Γκλαβάκης επισημαίνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατίθεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων βιολογικής παραγωγής. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, που δημιουργούν προβλήματα στην εμπορία των βιολογικών προϊόντων και στη διατήρηση της αξιοπιστίας του συστήματος πιστοποίησης. Για το λόγο αυτό, ο Έλληνας ευρωβουλευτής πρότεινε:

  • την εναρμόνιση της νομοθεσίας σχετικά με τα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
  • την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων από τρίτες χώρες νωπών και μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται το κοινοτικό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα.

Ο κ. Γκλαβάκης μετά το τέλος των ψηφοφοριών τόνισε ότι οι ευρωπαίοι γεωργοί δέχονται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής. Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν είναι η ποιότητα των προϊόντων τους, η οποία εξασφαλίζεται από την αυστηρή κοινοτική νομοθεσία. Εκτός όμως από την υγειονομική πτυχή της ποιότητας, υπάρχουν και άλλες όπως η μέθοδος παραγωγής και τα σήματα ποιότητας τα οποία μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δικά μας προϊόντα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s