Η ΚΟΥΡΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ


  • ΚΟΥΡΟΥΝΑ
    ΚΟΥΡΟΥΝΑ

    ΒΑΣΙΛΕΙΟ : Animalia

  • ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ : Chordata
  • ΥΠΟΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ : Vertebrata
  • ΚΛΑΣΗ : Αves
  • ΤΑΞΗ : Passeriformes
  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ : corvidae
  • ΓΕΝΟΣ : Corvus
  • ΕΙΔΟΣ : Corone

Αν και περιλαμβάνεται στον πίνακα θηρεύσιμων ειδών, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να την κατατάξουμε στα θηραματικά είδη. Και μάλλον το ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτά εξυπηρετεί λόγους ρύθμισης του πληθυσμού του.

ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Οι κουρούνες απαντώνται σε όλη την Ασία και την Ευρώπη. Όμως στην Ευρώπη το είδος αυτό εμφανίζεται με δύο μορφές, την ολόμαυρη κουρούνα της δυτικής Ευρώπης η οποία απαντάτε και στην Ασία, και την γκριζωπή ή με <<κουκούλα κουρούνα>> της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης.

Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τους βιότοπους του κάθε είδους στην Ευρώπη σε μία νοητή γραμμή από την Δανία ως την βόρεια Ιταλία, στης οποίας τα ανατολικά και νότια απαντώνται, οι σταχτοκουρούνες.

Αν και αυτά τα πουλιά φαίνονται τελείως διαφορετικά, συχνά διασταυρώνονται στα σημεία που υπάρχουν πληθυσμοί και από τα δύο είδη, παράγοντας υβρίδια που ομοιάζουν με κάτι ενδιάμεσο και από τα δύο. Στην χώρα μας βρίσκεται το δεύτερο είδος κουρούνας, η σταχτοκουρούνα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κουρούνα είναι το μεγαλύτερο πουλί της οικογένειας των κορακοειδών, το μήκος της κυμαίνεται από 44 ως 51 εκ. και το βάρος της από 360 έως 760 γραμμ. ενώ το άνοιγμα των φτερών της κυμαίνεται από 84 έως 100 εκ..

Το είδος που κατοικεί στην δυτική Ευρώπη είναι σχεδόν ολόμαυρο με πρασινωπές και γαλάζιες ιριδίζοντες αποχρώσεις. Ενώ το είδος που κατοικεί στην χώρα μας η σταχτοκουρούνα , όπως και το όνομά της δηλώνει έχει μαύρο κεφάλι λαιμό και φτερά, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι σταχτί. Το ράμφος της είναι κοντό, χοντρό ελαφρώς γυρτό στην άκρη του και μαύρου χρώματος , όπως και τα μάτια της . Και τα δύο φύλλα είναι όμοια, όπως επίσης και οι νεοσσοί τους.

ΒΙΟΤΟΠΟΣ

Η κουρούνα έχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία βιοτόπων. Την συναντούμε κυρίως σε δασώδεις αλλά και ανοιχτές περιοχές, αραιά δέντρα, χαμηλούς θάμνους, λιβάδια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παράκτιες περιοχές, κλπ.. Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που θα την συναντήσουμε σε αστικές περιοχές, σε προαστιακούς κήπους και αλσύλλια, αλλά ακόμα και μέσα σε πόλεις και χωριά.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι σταχτοκουρούνες είναι αρκετά απρόσιτο είδος και συνήθως τις συναντούμε είτε μόνες τους, είτε σε ζευγάρια. Εκτός από το χειμώνα που έχουν παρατηρηθεί αρκετές φωλιές συγκεντρωμένες σε μια περιοχή. Έχει ακόμα παρατηρηθεί και η δημιουργία <<συμμοριών>> από νεαρά πουλιά, ιδιαίτερα την άνοιξη.

Πολύ συχνά θα τις δούμε να κάθονται σε κορυφές δέντρων και να παρατηρούν την γύρω περιοχή. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που ακολουθούν οι κουρούνες για να εντοπίσουν τις φωλιές άλλων πουλιών, με απώτερο σκοπό να τις επισκεφτούν και να τις λεηλατήσουν όταν τα πουλιά θα έχουν γεννήσει τα αυγά τους ή θα έχουν εκκολάψει τους νεοσσούς τους. Έχει δε διαπιστωθεί ότι οι κουρούνες έχουν εξαιρετικά αναπτυγμένη μνήμη στο να συγκρατούν αυτές τις τοποθεσίες, ακόμα και μετά από διάστημα πολλών εβδομάδων.

Οι κουρούνες μπορούν να θεωρηθούν, ως έναν βαθμό, ως φυσικός ρυθμιστής του πληθυσμού ορισμένων πουλιών, όταν η πληθυσμιακή πυκνότητα των πουλιών είναι πολύ μεγάλη, τότε ίσως και να παίζουν χρήσιμο ρόλο στη φυσική διαχείριση. Όταν όμως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε λειτουργούν άκρως επιβαρυντικά για πολλά είδη. Πχ έχει παρατηρηθεί ότι πολλές από τις κουρούνες που συχνάζουν στις παρόχθιες περιοχές θα εξολοθρεύσουν χιλιάδες νεοσσούς και αυγά από παρυδάτια και υδρόβια πουλιά, με δραματικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό τους.

Είναι επίσης γνωστό το ενδιαφέρον τους για τη φωτιά και τα διάφορα αποκαΐδια τα οποία και συγκεντρώνουν στην φωλιά τους σε μια ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη συμπεριφορά.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κουρούνα τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Βρίσκει την τροφή της συνήθως στο έδαφος, τα δέντρα ή τους θάμνους, όπου αναζητά διάφορα έντομα, όπως γρύλους, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες και αράχνες. Ακόμα συχνάζει σε παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές όπου αναζητεί νεκρά ψάρια, μικρά ερπετά, αμφίβια αλλά και όστρακα τα οποία σπάει με το ισχυρό της ράμφος ή πετώντας τα από ψηλά. Αλλά και σε σκουπιδότοπους όπου αναζητά τροφή στα διάφορα αστικά απορρίμματα. Στην ευρύτατη ποικιλία τροφών της κουρούνας συγκαταλέγονται ακόμα διάφορα άγρια ή καλλιεργήσιμα φρούτα και καρποί, τα αυγά και οι νεοσσοί διαφόρων πουλιών, μικρά θηλαστικά όπως νεογέννητα αρνιά και οποιασδήποτε σχεδόν μορφής από ψοφίμια.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι σταχτοκουρούνες ενηλικιώνονται και είναι σε θέση να συμμετέχουν στην αναπαραγωγική διαδικασία μετά την ηλικία των 3 ετών. Επιδεικνύουν συνήθως μονογαμική συμπεριφορά, μιας και τα ζευγάρια που θα σχηματιστούν θα παραμείνουν μαζί για όλη τους τη ζωή. Χαρακτηριστικό της διαδικασίας ερωτοτροπίας είναι η απόδειξη υποταγής του αρσενικού με το χαμήλωμα της κεφαλής του προς το θηλυκό. Τα ζευγάρια αναπαραγωγής είναι πολύ εδαφικά και δημιουργούν τις φωλιές τους σε απόμερα δέντρα, θάμνους ή σε απότομους βράχους. Η φωλιά αποτελείται από χοντρά κλαδιά και κλαδίσκους που συνδυάζονται μεταξύ τους με κουρέλια, χαρτιά, κόκαλα και άλλα περίεργα αντικείμενα και διατηρούνται σε συνοχή μα λάσπη και την κοπριά του ζευγαριού, ενώ εσωτερικά στρώνεται με πούπουλα και ξερά χόρτα. Τέσσερα έως πέντε γαλαζοπράσινα, γαλαζωπά αυγά γεννιούνται τον Απρίλιο, και επωάζονται από το θηλυκό για 20 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αρσενικό φέρνει τροφή στη σύντροφό του στη φωλιά. Στο πρώτο στάδιο της ζωής τους, οι νεοσσοί ταΐζονται από το θηλυκό από την αναμασημένη τροφή της. Ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο οι γονείς τους παρέχουν σκουλήκια, προνύμφες και διαφόρων άλλων μορφών τροφή. Το διάστημα ανατροφής των νεοσσών διαρκεί συνήθως γύρω στις 35 ημέρες, αλλά θα συνεχίσουν να μένουν κοντά στους γονείς τους και πέρα από αυτό το διάστημα.

ΔΙΑΦΟΡΑ

  • Στην Ευρώπη ο πληθυσμός των κουρούνων υπολογίζεται σε περισσότερα από 7.000.000 ζευγάρια.
  • Οι κουρούνες είναι ιδιαίτερα ευφυή πουλιά και με εξαιρετική μνήμη.
  • Την μαυροκουρούνα της δυτικής Ευρώπης πολλές φορές μπορεί να την μπερδέψουμε με το κοράκι.
  • Η σταχτοκουρούνα έχει διαχωριστεί πρόσφατα ως χωριστό είδος.
  • Παλιότερα τα δασαρχεία επικήρυσσαν τις κουρούνες και έδιναν αμοιβή σε αυτούς που προσκομίζοντας τα πόδια των σκοτωμένων πουλιών.

ΕΧΘΡΟΙ

Όπως και παραπάνω αναφέραμε οι πληθυσμοί της κουρούνας σε υψηλά επίπεδα. Οι βιολογικοί εχθροί της είναι πολύ λίγοι έως ανύπαρκτοι και θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κυνήγι, μόνο ως απαραίτητος ρυθμιστικός παράγοντας μπορεί να λειτουργήσει ειδικά σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s