ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΗΣΤΙΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΣΣΑΓΡΟΥ ΡΟΔΟΥ


H ερευνητική ομάδα Εφαρμοσμένων Οικονομικών Περιβάλλοντος και φυσικών Πόρων, της καθηγήτριας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοίβης Κουντούρη, εκπόνησε σχετική μελέτη, αρχίζοντας από την Ρόδο που μαζί με την Κάρπαθο, καταγράφονται ως οι μεγάλοι ασκοί αιολικής ενέργειας του Αιγαίου.

 • Το αιολικό πάρκο Μεσσαγρού, στη νότια Ρόδο, αφορά την εγκατάσταση 6 ανεμογεννητριών, οι οποίες θα μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν κάθε χρόνο 5000 νοικοκυριά.
 • Το ερωτηματολόγιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), και η δειγματοληψία έγινε τηλεφωνικά σε τυχαίο δείγμα 200 κατοίκων από όλο το νησί.
 • Πρώτο βήμα ήταν η ενημέρωση όλων των Ροδιτών, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτές και η ευρύτερη ενημέρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας έδειξε ότι το 93.5% των κατοίκων πιστεύει ότι θα υπάρξουν θετικές επιδράσεις από το έργο και ότι το 70% (140 από τους 200) είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την κατασκευή του πάρκου.
 • Μόνο στο 15% του δείγματος καταγράφηκαν ανησυχίες, με ποιο σημαντικές αυτές της καταστροφής της χλωρίδας και πανίδας.
 • Το κόστος είναι 8,86 Ευρώ ανά νοικοκυριό στο διμηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ.
 • Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών του νησιού, που διαθέτουν υψηλότερη εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα αιολικής ενέργειας, είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν.
 • Αξιολογήθηκε η ανάλυση κόστους – οφέλους, για να εξετασθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα του έργου, ενώ για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους ελείφθη υπόψη η οικονομική ζωή του έργου (20 χρόνια), η αρχική επένδυση (5.000.000 Ευρώ), και το ετήσιο κόστος συντήρησης που είναι 222.728 Ευρώ.
 • Το σημαντικό στη μέθοδο που ακολουθήθηκε είναι ότι η αξία δεν περιορίζεται μόνο στα χρηματοοικονομικά κέρδη από την παραγωγή της αιολικής ενέργειας, αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των ωφελειών που προκύπτουν από την εγκατάσταση – χρήση του πάρκου. Στα οφέλη αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία που δίνει ο κάθε ένας στην ύπαρξη καθαρότερου περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση των εξαντλούμενων πηγών ενέργειας για μελλοντική χρήση.
 • Συγκρίνοντας τα οφέλη με το κόστος για την εγκατάσταση και συντήρηση του πάρκου, προέκυψε ότι η καθαρή αξία του έργου, είναι θετική.
 • Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η καθηγήτρια εξηγεί ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οικονομικά και μας απαλλάσσουν από την εξάρτηση από τις εξαντλούμενες πηγές ενέργειας.

<<Οι ΑΠΕ πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από την κυβέρνηση και τους πολίτες. Είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι το μέγεθος και ο τόπος εγκατάστασης του πάρκου δεν προκαλεί αλλοιώσεις του τοπίου, δεν απειλεί την τοπική πανίδα και θα είναι σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει ηχητική ρύπανση. Κατάλληλα λογισμικά μπορούν σήμερα να επιλέξουν τα υποψήφια σημεία, ώστε να διασφαλίζονται όλα τα παραπάνω, αλλά και η ισχύς του ανέμου να είναι τέτοια ώστε η απόδοση του αιολικού να είναι απόλυτη.>> Δηλώνει η καθηγήτρια.

Η περιοχή Μεσσαγρού πληρούσε τις προϋποθέσεις με βάση το λογισμικό (Οptires) που ανέπτυξε το ΚΑΠΕ. Επίσης σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι, σε αντίθεση με το σύνηθες επιχείρημα ότι τα έργα ΑΠΕ συναντούν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, οι κάτοικοι της νότιας Ρόδου δεν είναι αρνητικοί για την χρηματοδότηση της κατασκευής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s