ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030


Παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής καθώς και την αύξηση του μέσου όρου ζωής στην χώρα, η Εθνική στατιστική υπηρεσία προβλέπει μείωση του πληθυσμού του Αιγαίου αλλά και της χώρας γενικότερα με τους μετανάστες να καλύπτουν το κενό.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (EUROSTAT) άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που το 2004 αντιστοιχούσαν στο 26,4% του πληθυσμού της χώρας το 2030 θα αναλογούν στο 39,1%. Ενώ το 2004 ο πληθυσμός της χώρας ήταν 11.041.000 κάτοικοι εκ των οποίων 1.971.000 ήταν άνω των 65 ετών , το 2030 ο πληθυσμός θα είναι 11.316.000 κάτοικοι εκ των οποίων 2.780.000 θα είναι άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αύξηση του πληθυσμού θα σημειωθεί στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Δυτική Ελλάδα, στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στο νότιο Αιγαίο. Μείωση του πληθυσμού προβλέπετε σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, Κυρίως όμως στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Φυσική αύξηση του πληθυσμού μεταξύ 2004 και 2030 θα υπάρξει σε δύο μόνο περιοχές της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές η φυσική μείωση του πληθυσμού θα υπερβαίνει τον αριθμό γεννήσεων, η οποία ως ένα βαθμό θα αντισταθμιστεί με την αύξηση του αριθμού μεταναστών στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα οι ετήσιες γεννήσεις θα φτάνουν το 0,88% του πληθυσμού, ενώ οι ετήσιοι θάνατοι το 1,14%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s